Page 5 - CamperVaria 27
P. 5

mei 2016
Binnenland 5
Onlangs draaide de speelfilm Publieke Werken in
de Nederlandse bioscopen. Daarin werd weer eens pijnlijk het verschil tussen arm en rijk duidelijk. Waar in de negentiende eeuw de industriële revolutie voor welvaart zorgde, leefde men elders in ons land in bittere armoede. Vooral de veenwerkers hadden het zwaar – de ploeteraars die met het steken van turf een karig bestaan leidden. De laagveengebieden in de kop van Overijssel vertonen nog de kenmerken van dat turfsteken: stroken water met daarnaast smalle stukken land waarop de turf te drogen werd gelegd. Zoals in de Weerribben. Maar in de aangrenzende Wieden is het duidelijk mis gegaan. Kwestie van iets
te enthousiast turfsteken, in combinatie met een paar dijkdoorbraken van de toenmalige Zuiderzee. Het resultaat was twee grote meren en een overspoeld dorp, Beulake. Dat leeft voort in de naam van de grote Beulakerwijde, dat samen met de Belterwijde nu ruim baan geeft aan de waterrecreatie.
Fluisterpraam
We starten even buiten Sint Jansklooster bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Dat starten doen we hier liefst drie keer: ‘s Morgens stappen we eerst op de elektrisch voortgedreven fluisterpraam van Natuurmonumenten voor een vaartochtje met een deskundige gids – je kunt niet met goed fatsoen naar de Wieden zonder ook even het klotsende water onder de kiel te hebben gevoeld. De tweede start is na het broodje op het terras van het bezoekerscentrum. Lopend, want je kunt vanuit hier ook een paar korte wandeltochten maken. We kiezen die van het laarzenpad van drie kilometer, niet in het minst omdat daar ook een paar oude trekpontjes bij worden beloofd. En de derde start is dan eindelijk die van de fietstocht. Eigenlijk is er ook nog een vierde start, als de fietsen straks weer achter op de trekhaak gaan. Maar zover zijn we nog lang niet. Het is prachtig voorjaarsweer en lekker lang licht, dus we hoeven voorlopig niet naar huis.
De s lte van Evert
We laten de skyline van Sint Jansklooster met zijn karakteristieke watertoren achter ons. Het dorp
zal bij de meeste Nederlanders voor altijd worden geassocieerd met zijn beroemdste (ex)inwoner Evert van Benthem, die tweemaal de Elfstedentocht won. Hij vond het hier te druk, miste de ruimte... en vertrok naar Canada. Nu ben ik een stadskind, en kan me amper voorstellen dat de enorme vergezichten en
de stilte in de kop van Overijssel nog kunnen worden
Bezoekerscentrum Sint Jansklooster
Boswachter Rob Pieters met een kluit krabbescheer
overtroffen. Nou vooruit, op Koningsdag dan. Dan is er in Sint Jansklooster weinig van die rust te merken. De kermis op de Kloostermarkt trekt duizenden bezoekers, en een aangename nachtrust is er ook niet bij; men heeft hier de gewoonte om in het holst van de nacht vóór Koningsdag een scooter-straatrace te houden, waarbij voor de lol de uitlaten van die krengen zijn gehaald. Zou Evert deze typisch Nederlandse lol nou missen in het verre Canada?


































































































   3   4   5   6   7