Page 5 - CamperVaria 24
P. 5

september 2015
Buitenland 5
Zweden is met de camper goed te doen, zeker nu er een vaste verbinding bestaat met Denemarken via de Grote Beltbrug (Storebæltsbro), die al langer bestaat, en de (ook al niet zo) nieuwe Sontbrug (Øresundsbro). Er hoeft niet meer gewacht te worden op een veerboot. Het is daarna nog ongeveer tweehonderd kilometer naar het Åsnen merengebied in Småland, dat in 2017 de status krijgt van Nationaal Park. Småland bestaat vooral uit glooiende heuvels bezaaid met meren en bossen. Het grootste deel van de grond in Småland is bezaaid met stenen, slechts 14% is landbouwgrond, de rest is bos vanwege al die stenen. De grond is vruchtbaar op een andere wijze; er kan
in dit gebied nog (met succes) naar goud worden gezocht! De beste vindplaatsen worden uiteraard geheim gehouden. Kenmerkend zijn de vele bultrotsen, grijze en rode granieten rotskoppen uitgesleten door gletsjers in de ijstijd. Småland is een van de regio’s
met de meeste meren in Zweden. Prachtig om te fotograferen. De uitgestrektheid van de natuur is naar Nederlandse begrippen ongekend.
Het landschap kan verder het best als lieflijk en landelijk worden omschreven. Kleine akkers omringd met stenen, bloemenvelden en de typisch Zweedse falurode boerderijtjes aan verstilde landweggetjes. Heel fotogeniek.
Je kunt in Småland prachtig fietsen, wandelen en varen met een kano. Dat maakt de streek bij uitstek geschikt voor mensen die rust zoeken of juist actief bezig willen zijn in de natuur.
De Smålandgesteenten met hun rozerode kleur- schakeringen waren in de verre oudheid al in trek.
In de prehistorie wisten de bewoners van dit gebied
ze al te waarderen en dichter bij huis werden onze Nederlandse hunebedden er mee gebouwd. De gesteenten zelf zijn ongeveer 2,5 miljard jaar geleden ontstaan als onderdeel van het Baltisch Schild. Oer- oude gebergtevorming en daarna afvlakking door de ijstijd hebben een uniek landschap laten ontstaan.
Net buiten het plaatsje Ingelstad troffen we tot onze verbazing menhirs aan, Ingelingehög genaamd. Dit is een zes meter hoge grafheuvel getooid met een flinke menhir en een mysterieus bewerkte stenen bal van roze graniet. Het hele gebied rondom is een grafveld en wordt al sedert de Bronstijd gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen. Veldnamen rondom verwijzen naar de god Thor. In ieder geval is het gebied nooit gekerstend omdat het al sinds mensenheugenis een dingplaats
is, waar recht gesproken werd. Op een tweetal informatieborden is alles te lezen over dit monument.
Door eeuwenoude stille bossen, vol wilde en zeldzame planten reizen
we verder richting het Åsnen merengebied. Onderweg ontdekken we kristalheldere stroompjes, veengebiedjes en rustige meertjes. Het Åsnenmeer is het op één na grootste meer van Småland. Het vormt een beschermde biotoop voor fauna en flora en beidt uitstekende mogelijkheden voor kanotochten. Natuurlijk kan dit weidse ongerepte gebied ook te voet en met de fiets ontdekt worden.
De visarend, zeearend, kraanvogel en acht verschillende soorten spechten worden hier met grote regelmaat gesignaleerd. En omdat Zweden het allemansrecht kent wachten de rode lingonbessen en paddenstoelen op je om geplukt te worden.
Allemansrecht is trouwens geen vrijbrief om te doen en te laten wat je wilt, het is juist het nemen van verantwoordelijkheid voor natuur en milieu.
Niets weg gooien, alles opruimen. In de bossen niets verstoren, want daar verschuilen zich reeën, elanden en wilde zwijnen. Wij zien ze niet, maar zij ons des te beter. Dat merkten we toen we op een wildsafari gingen met een


































































































   3   4   5   6   7