Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Verkeersregels en vakantiewegen

6 juni 2015

Welke verkeersregels gelden in het buitenland?
Nederland trekt er massaal op uit deze zomer. Met de camper op stedentrip, met de caravan door de Ardennen óf een motor- of autoreis naar Zuid-Frankrijk. De zomervakantie is de drukste periode op de Europese vakantiewegen. Toch zijn er veel mensen die niet weten dat Europese landen verschillende verkeersregels hanteren. Beslist.nl helpt je op weg met wetenswaardigheden over boetes, regelgeving en veiligheid in het buitenland.

Verkeersboetes

Nederland behoort tot de top 3 landen als het gaat om de gemiddelde hoogte van verkeersboetes. Alleen in Noorwegen en Spanje zijn de gemiddelde verkeersboetes hoger. In Letland en Servië zijn de hoogtes van boetes voor verkeersovertredingen gemiddeld het laagst. Een bekeuring voor niet handsfree bellen in de auto kost in Nederland 230,- euro, terwijl je in Letland een rekening krijgt van slechts 15,- euro.

Flitspaalsignalering
Flitspaalsignalering is niet in alle Europese landen toegestaan. Zo is flitspaalsignalering in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland verboden op alle apparatuur, ook op navigatiesystemen, smartphones en tablets. In Frankrijk kan het gebruik en het bezit van apparatuur met flitspaalsignalering zelfs een boete van 1500,- euro opleveren!

Verkeersregels en veiligheidsproducten
Wanneer je met de auto op vakantie gaat, dien je niet alleen de lokale verkeersregels strikt na te leven. Ook dien je in sommige landen bepaalde veiligheidsproducten in je auto te hebben. In het ene land is het bezit van een verbandtrommel en een brandblusser verplicht en in het andere land dien je altijd een veiligheidshesje bij je te hebben.

Verkeersregels voor motorrijders
Ook voor motorrijders gelden er verschillende regels in het buitenland. Zo mag je in Tsjechië niet roken op de motor en is het op Cyprus niet toegestaan om te eten of drinken op de motor. In Frankrijk, Duitsland en Denemarken is het verboden om tussen de file door te rijden en in Hongarije en Noorwegen is het voor motoren toegestaan om gebruik te maken van de bus- en taxibanen.

Snelheidslimieten
Wanneer je met de auto of motor naar het buitenland op vakantie gaat, is het tevens goed om te weten wat de maximumsnelheden per land zijn. In de verkeersregels-infographic (http://www.beslist.nl/info/verkeersregels_infographic.html) van beslist.nl zijn deze overzichtelijk op een rijtje gezet.