Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Vakantiesfeer

9 september 2009

Door Mariëtte Bos
Het is heerlijk weer, we slenteren over een Franse markt. Het is druk. De handelaren prijzen hun waren enthousiast aan. We kopen een zakje Provençaalse kruiden en een paar kraampjes verderop kopen we een boeket gedroogde lavendel. Een doosje wijn leggen we voorzichtig achterin de kofferbak van de auto, zodat we eenmaal thuis de Franse sfeer nog even kunnen vasthouden.

Met het bord op schoot zitten we lekkere worstjes te eten. Ze komen zo van de skottelbraai en ze geuren ons tegemoet. Heerlijk die Balkan kruiden, wel even wat anders dan de gehaktballen thuis. In de groothandel kopen we een kilo cevapcici kruiden zodat we ook na de vakantie van deze lekkernij kunnen genieten.

Wij zijn eenvoudige kampeerders en in onze bagage is geen plaats voor een televisie. Tijdens vakantieweken zijn we baas over eigen tijd en kunnen we eten wanneer we willen, wandelen wanneer we willen en is er geen televisieprogramma dat ons tijdschema regeert. Heerlijk, dat moeten we thuis maar even zo houden spreken we met elkaar af.

Een fijne vakantie is ons wat waard, blijkt uit allerlei onderzoeken. Het zijn niet alleen de spannende avonturen die ons trekken of de mooie vergezichten, het is ook een sfeer die we zoeken. En twee tot drie weken vakantiesfeer is ons niet genoeg, we willen die sfeer graag vasthouden en meenemen naar huis.
Dat moet lukken denken handige handelaren en daarom verkopen zij ons boeketten lavendel, lekkere wijn, mooie souvenirs en geurende kruiden. Maar hoeveel spullen we ook meenemen naar huis, thuis smaakt het anders, thuis ruikt het anders en thuis voelt het anders.
Ook al mijd je je moderne keuken met handige inbouwapparatuur en ga je buiten in de tuin staan koken, desnoods onder een parasol vanwege de regen en met een vest aan vanwege de kou, de echte vakantiesfeer ben je kwijt zodra je thuis bent. De stapel vakantiepost, de overvolle mailbox, de klok en de televisie zijn toch belangrijker dan we tijdens de vakantie dachten.
Hoe we jaar na jaar ook ons best doen, het lukt ons niet. Eenmaal de voordeur geopend vallen alle beslommeringen van voor de vakantie weer over ons heen. Alsof we niet weg zijn geweest. Daar zijn zelfs geen Provençaalse kruiden tegen gewassen.