Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Telair Air conditioner

1 januari 2015

Op wat incidentele gevallen na beschikken we in Nederland altijd over gas, water en licht. Je kunt je een leven zonder nauwelijks voorstellen en al helemaal niet als je met de camper ergens afgelegen staat. De nieuwe Telair EcoEnergy TG480, de vroegere Self Energy EG20 van Gasperini, zorgt juist op die momenten voor het gewenste comfort.

Fluisterstille tweetakt
De TEE genereert met een fluisterstille tweetaktgasmotor 12 volt laadstroom voor de boordaccu met een 20 AH vermogen. Hiermee onderscheidt de EcoEnergy zich van andere gasgeneratoren die vrijwel allemaal 230 volt genereren via viertakt gasmotoren die veel luidruchtiger en zwaarder zijn. Een belangrijke reden om de EcoEnergy eens nader tebekijken.

Dus bouwde de Telecogroup de TG480 - de kleinste variant - ineen Carthago C-Tourer in, mede vanwege de gasaansluitingaanpassing 6 tot 8 uur specialistenwerk. De EcoEnergy wordt geleverd met alle onderdelen, behalve de verlengdelen voor gas, stroom en afvoergas. Ieder campertype heeft z’n eigen type montagebeugel zodat de TG480 zowel in als onder de camper kan worden geplaatst. Standaard wordt een vrij universele beugel meegeleverd.
Een optioneel olietankje verzorgt toevoeging van detweetakt olie. Na 115 draaiuren moet 1 liter olie worden bijgevuld. Het toch al lage geluidsniveau kan verder gereduceerd worden door een extra uitlaatdemper die optioneel wordt aanbevolen. Onderhoud bestaat uit het vervangen van de bougie na 400 draaiuren, het luchtfilter na 800 uur en de koolborsteltjes van de dynamo na 1.500 uur.

Prestatie, verbruik en geluid
De EcoEnergy ging op de pijnbank voor een pittige test op geluid, verbruik en prestatie. Hiervoor werd een speciale meter geplaatst die iedere 5 minuten de spanning en het vermogen van de boordaccu vaststelde. Via een weegschaal werd exacthet gasverbruik gemeten en zowel in als buiten de camper werd het geluidsniveau gemeten. De EcoEnergy houdt de spanning van de boordaccu op het gewenste niveau. Wordt er via een converter een haarföhn of, een zware bouwlamp aangesloten, dan daalt de accuspanning snel. Hoe kleiner de accucapaciteit, hoe sneller de daling. Daarom wordt de toepassing van een loodzuur-accu
met een capaciteit van tussen 160 à 300Ah geadviseerd, in combinatie met montage van de
EcoEnergy.

Bij de test werd een 80Ah gel-accu gebruikt waardoor de EcoEnergy vaker aansloeg. Zodra de spanning onder de 11,9 volt zakte sprong hij onmiddellijk aan en levert zijn 20 Ah vermogen af. Direct na het uitschakelen van de verbruikersbron hersteltde accu zich en de EcoEnergy laadt bij tot een spanning van 14,5 volt is bereikt en schakelt automatisch uit. In de test gebeurde dit bij 14.3 volt.

Om een accu 100% te laden is het noodzakelijk om decamper elke 4 tot 6 weken aan 230 volt netspanning te hangen. De EcoEnergy beschikt hiervoor niet over de juiste laadkarakteristiek. Deze generator levert uitsluitend een constante spanning. Als alternatief kan de generator handmatig gestart worden wanneer de motor uitstaat en de accuniet via de dynamo wordt geladen. De accuspanning moet dan onder 13 volt liggen.

Voor de test werd de accu ontladen en de EcoEnergy met de hand gestart. Als alle verbruiksbronnen zijn uitgeschakeld duurt het slechts 35 minuten om van 11.8 volt naar 14.3 volt te laden. De TG480 gebruikt per bedrijfsuur 247 gram gas. Door de generator handmatig in te schakelen kan de boordaccu op ieder gewenste moment worden opgeladenzonder geluidsoverlast te veroorzaken.

Het geluidsniveau van de EcoEnergy is laag en slechts een zacht brommend geluid van 49 decibel, gemeten in de camper. Hoewel de generator vrij is opgehangen kan soms een lichte vibratie in de omgeving van het toestel worden waargenomen. Er is een licht uitlaadgasgeur bij de uitlaat te ruiken omdat, naast reukloos gas, in een tweetakt motor ook een klein beetje olie wordt verbrand.

Samenvattend
De EcoEnergy is echt een aanrader. Zijn prestaties zijn overtuigend en een gebruiker is met deze generator niet meer afhankelijk van netspanning, mits af en toe de accu volledig wordt doorgeladen. Het idee en de techniek achter een 12 volt tweetaktgenerator voor campers is betrouwbaar. De tweetakt techniek maakt de generator een oplossing voor de levensduur van een camper. Vaak in tegenstelling tot alternatieven als brandstofcellen. Ook de stroomafgifte is meer dan alternatieven indeze prijsklasse. Geur- en geluidbelasting zijn minimaal, helemaal bij accu’s met grotere capaciteit.

De EcoEnergy kent een gunstige prijs/prestatieverhouding en deze generator heeft een zeer acceptabel gewicht zodat hij ook prima kan worden toegepast in middenklasse campers.

Technische gegevens
Telair EcoEnergy TG480 Telair EcoEnergy TG480MEF Telair EcoEnergy TG600MEF
Vermogen (Watt) 250 Watt 250 Watt 300 Watt
Gebruik hooggebergte tot +/- 2000 meter tot +/- 2300 meter tot +/- 2300 meter
Stroomopbrengst (Ampère) 20 Ah
Brandstof Standaard LPG (Propaan en/of Butaan)
Geen alternatieve brandstof noodzakelijk.
Afmetingen 565mmx380mmx250mm
Gewicht 19 kg
Temp min °C -25 °C tot 50 °C
Aanbevolen batterijen 160-300 Ah
Geluid dBa (7m) 49 dB binnen / 62 dB buiten
Verbruik 1,08 KG per kWh / 0,27KG per uur

Zo wordt de EcoEnergy ingebouwd
- De TG480 wordt Onder de vloer aangebracht.
- Bij de gastoevoer wordt via een afsluitkraan een flexibele gasleiding aangesloten.
- De laadkabels van 16 mm2 worden direct aan de boordaccu aangesloten.
- De besturingsmodule voor het bedieningspaneel wordt onzichtbaar achter de koelkastwand weggebouwd.
- De optionele olietank, voor eenvoudig navullen, wordt in de garage geplaatst.
- De optionele gasuitlaat verlaagt het geluidsniveau van de generator met 3 decibel.
- Op het diepste punt van de uitlaatpijp wordt een gaatje (max 2 mm) geboord om condens water te laten weglopen.
- Flexibele pijpen brengen warme lucht in de flessenkast waardoor bevriezing in de winter wordt voorkomen.

Meer informatie over de EcoEnergy: www.telecogroup.com
Voor dealeradressen: Karman Trading, tel: 0341 722450 en www.karmantrading.eu