Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Overtreffende trap

7 juli 2013

 Ik zit lui onder de luifel een boekje te lezen als mijn aandacht wordt getrokken door een naderende bromfiets die de decibellen ruw de lucht in jaagt. De bestuurder heeft onder zijn arm een bomenzaag met een lange steel en bij iedere boom die over het pad hangt zet hij zijn pruttelende bromfiets op de stander en begint fanatiek te zagen aan de overhangende takken. De geamputeerde takken legt hij zorgvuldig tussen het struikgewas. Dan stap hij weer op de brommer, rijdt een meter verder, zet het voertuig op de stander, zaagt dat het een lieve lust is en legt de takken tussen de struiken.
Na ongeveer 15 minuten is het pad vrij van overhangende takken en is de rust teruggekeerd. Het hele straatje verkeerd weer in de sluimerstand als we opnieuw worden opgeschikt door het geluid van de bromfiets. Nu begeleidt door zwaar motor geronk van een enorme camper. En als ik zeg, enorm, dan bedoel ik ENORM.

De camper rijdt stapvoets achter de bromfiets aan, zorgvuldig tussen de begroeiing door sturend. Even voorbij onze plaats wordt de camper dwars geparkeerd op twee staanplaatsen. De eigenaren stappen uit en inspecteren beide plaatsen. Hier en daar hangt hun nog een tak in de weg maar als ook die is afgezaagd kan de bromfiets definitief van het toneel verdwijnen. Na één nacht houden de camperaars het voor gezien en vertrekken. Voor de zekerheid is de bromfiets, met bomenzaag, ook weer van de partij.

Ik moet aan dit tafereel denken als ik in de krant lees dat de Kampeer & Caravan Jaarbeurs wordt getypeerd als de beurs van de overtreffende trap. Grote caravans zijn nooit groot genoeg en grote campers kunnen altijd groter. Kampeerders omringen zich graag van enig comfort en de ontwikkelingen op dit vlak lijken niet te stoppen. Nog even en we zetten ons huis op wielen om er de wijde wereld mee in te trekken.

Ter geruststelling - voor kampeerders die met iets minder toe kunnen - er is ook een ontwikkeling de andere kant op. Terug naar de basis met een kleine, lichte camper, met een bescheiden, maar praktische basisuitrusting. Want een flatscreen, microwave, satelliet en inpandige garage zijn natuurlijk niet strikt noodzakelijk voor een fijne vakantie. Zonder beleef je evenveel avonturen.

Het heeft ook niets te maken met de inhoud van de portemonnee. Ik ken mensen met een smalle beurs die alles opzij leggen om een grote camper te kunnen rijden en mensen met een wat ruimere armslag die tevreden rond toeren met een klassieke Eriba Puck aan de haak. Het is maar net waar je prioriteiten liggen en dat moet maar zo blijven ook. Zoveel mensen zoveel wensen, nietwaar?

Mariëtte Bos