Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

NL - Zeeuws Walcheren

1 januari 2010

Zwerven op het Zeeuwse Walcheren
Door Albert en Saskia Folkers

VeereZeeuwse mosselen, kokkels en mesheften? Diverse soorten schelpdieren liggen er op mijn bord bij Grand-café Emilisse in het plaatsje Kamperland op het eiland Noord-Beveland. “Mesheften worden in de Zuid-Europese landen als een lekkernij en een delicatesse beschouwd” zo verzekert mij de uitbater . Hij wil ze daarom ook bij ons introduceren. In combinatie met het zelfgebrouwen bier geen slechte keuze.
In Kamperland is de enige brouwerij van Zeeland te zien. Bierbrouwerij Emelisse is een zogeheten Microbrouwerij. Het complete brouwhuis bestaat uit een beslag/kookketel, een klaringskuip, een whirlpool en diverse gist- en lageringstanks. Dit is een van de kleinere brouwerijen die vooral speciaalbieren produceren en hier wordt dubbel abdijbier en witbier voor de fijnproever gebrouwen. Bij het brouwproces wordt mout gebruikt, gemaakt van Noord-Bevelandse brouwgerst. In het opvallende gebouw, met schoorsteen waardoor het veel op een stoomgemaal lijkt, is tevens het Grand-café Emelisse gevestigd. Hier kan men deze bieren proeven en een uitstekende maaltijd consumeren. (www.emelisse.nl)

Deltapark Neeltje Jans is een spectaculaire belevenis op slechts vijftien minuten rijden van Kamperland. Neeltje Jans vormtNeeltje Jans het hart van de Oosterschelde stormvloedkering die bij een storm met hoge waterstand gesloten wordt en zo het Zeeuwse achterland behoedt voor overstroming. (www.neeltjejans.nl/index.php/nl/home) Een bezoek aan deze spectaculaire waterkering is bijna verplichte kost. De waterglijbaan, een waterspeelplaats en het walvispaviljoen zijn maar een paar voorbeelden waarmee de jeugd zich kan amuseren. Binnen in de machtige constructie bevindt zich een expositie over de totstandkoming van de Deltawerken. Dit kan pas bekeken worden na een bezoek aan het Bezoekerscentrum aan de poort. Hier wordt de geschiedenis van de Oosterschelde in beeld gebracht. Vanaf de periode dat de mammoet hier over een enorme steppe zwierf totdat de februariramp in 1953 het noodzakelijk maakte de strijd aan te gaan met de voortdurend stijgende zeespiegel. Een zeespiegel die al ettelijke honderden meters gestegen is in de afgelopen 10.000 jaar. De expositie is eind jaren tachtig geopend en doet, hoewel erg boeiend, hier en daar wel wat gedateerd aan.

Het stadje Veere was aan het eind van de Middeleeuwen een belangrijke havenstad. Tot in de Gouden Eeuw speelde het een belangrijke rol als internationaal handelscentrum. Toen verdween het bevaarbare water en verstilde het plaatsje. Nu vinden we er vooral toeristen die de kunstenaars volgen die er vooral oog hadden voor het bijzondere licht. Hun schilderijen zijn terug te vinden in Museum De Schotse Huizen aan de oude haven.
Veere heeft interessante connecties met Schotland. Uiteraard is dat terug te vinden in het museum. Uniek is de beeldenzaal met laat Middeleeuwse beelden van de oude dames en heren die het stadje ooit bestierden. Men heeft al jaren plannen om de beelden te herstellen, maar ze staan er nog steeds belabberd bij. Vergeet vooral niet een stadswandeling te maken door Veere. (www.schotsehuizen.nl/schotsehuizen/)
In een intieme tuin in het centrum is het goed lunchen. Dit keer carpaccio, niet echt Zeeuws maar wel erg lekker.

Door een landschap vol bloemendijkjes, polders en fruitboomgaarden, langs verstilde dorpjes en toeristenplaatsen rijden we naar het dijkdorp Westkapelle met haar opvallende vuurtoren op een oude kerktoren. Dat de inwoners van het dorp het leven niet cadeau kregen is te zien in museum Het Polderhuis dat tegen de dijk aan ligt. In een zeer goede opstelling wordt daar de volledige geschiedenis van het dorp en haar bewoners, de dijkenbouwers, verteld. Van de oude Noormannen tot en met de geallieerde bombardementen in 1944 en de wederopbouw in de naoorlogse jaren. Onze gids kan er uren over vertellen. (www.polderhuiswestkapelle.nl/)

Zoutelande is vooral populair bij onze oosterburen, en dan vooral het strand. Het Bunkermuseum houdt een ander deel van onze geschiedenis levend. Dit museum is ingericht in een tweetal bunkers die ooit deel uit maakten van de Atlantikwall. De bezetter bouwde deze meer dan duizend kilometer lange verdedigingslinie om de geallieerde strijdkrachten buiten de deur te houden. De geschiedenis leert dat die opzet niet succesvol was. Diverse bevrijdingsmusea houden de bevrijding in ere, dit museum laat vooral zien onder welke omstandigheden de Duitse dienstplichtigen hun tijd doorbrachten. Zoals altijd bestaat ook hier een grijze zone in de geschiedenis die bewaard dient te worden om het beeld compleet te maken. (www.bunkerbehoud.com)

Sedert 2000 bestaat minicamping ijsboerderij De Koehoorn in de polder bij Meliskerke. We halen er een ijsje en kijken rond op de camping. Er bestaan ruim tachtig minicampings op Walcheren en omdat het niet is toegestaan om te kamperen langs de openbare weg en op parkeerplaatsen, zijn zij de aangewezen plaats om te overnachten, ook met de camper of misschien juist wel met de camper. Deze camping heeft een eigen website www.dekoehoorn.nl/ maar via de overkoepelende organisatie VeKaBo zijn ze allemaal terug te vinden op www.vekabo.nl Slechts een drietal campings op Walcheren heeft specifiek camperplaatsen vermeld staan in de verschillende gidsen.

In het centrum van het eiland is Imkerij Poppendamme Grijpskerke te vinden. In 1998 is hier in een schitterende omgeving een uniek Natuur- en Documentatiecentrum ontstaan over de grootste en de kleinste landbouwhuisdieren van Zeeland, namelijk het Zeeuwse trekpaard en de honingbij. In de historie van de landbouw spelen ze beide hun rol. De een om de zware klei te bewerken en de andere om de bloeiende oogst te bevruchten. Honing was een nuttig bijproduct. Hoogstambomen, een bloementuin en tips op het gebied van milieuvriendelijk wonen en leven completeren het plaatje. (www.imkerij-poppendamme.nl)

Middelburg heeft een Middeleeuws en een VOC- verleden. In een oude abdijcomplex heeft het Zeeuws Museum, na een jarenlange renovatie, de deuren weer geopend voor het publiek. Voordeel van een dergelijk project is dat er eens heel anders tegen een historische collectie wordt aangekeken. De prachtige Zeeuwse kostuums bijvoorbeeld zijn door een couturier gebruikt om er een hedendaagse presentatie van te maken. Andere delen van de collectie zijn door etaleurs op een esthetische wijze gerangschikt en de etnische verzamelingen hebben een opwaardering gekregen en worden in verband gebracht met de Zeeuwse handelsgeest en ontdekkingsreizen. Zo blijkt dit museum de grootste verzameling voorwerpen te bezitten van de Blackfoot indianen buiten de VS en is een Egyptische mummie cultureel erfgoed geworden omdat zoveel schoolkinderen er in het verleden al bij hebben staan griezelen. (www.zeeuwsmuseum.nl)

Algemene informatie is te vinden op de website van het Zeeuwse VVV www.vvvzeeland.nl
De site toont campings en overige verblijfsaccommodaties, fietsroutes en zelfs het actuele weer.