Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Mensen willen meer naar buiten

5 mei 2016

De camper wordt steeds populairder in Nederland. Dit blijkt wel uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer & Caravan Industrie (KCI), want inmiddels rijden er meer dan 90.000 campers rond in ons land. Alleen al in de eerste helft van 2015 steeg de verkoop van nieuwe campers met 9,8 procent en de verkoop van gebruikte campers steeg met 1,9 procent.

Campers zijn er in allerlei soorten en maten. Van het klassieke kampeerbusje tot de grote en luxe voertuigen waarin het de camperaar aan niets ontbreekt. Het is dus ook helemaal niet zo vreemd dat campers steeds populairder worden – er is immers voor iedereen wel een geschikte camper te vinden. Maar wat iemands eisen en wensen ook zijn, er is één ding dat alle campereigenaren met elkaar gemeen hebben: het verlangen naar vrijheid. 

Merendeel van de Nederlanders wil buiten zijn
Mensen hebben de behoefte om buiten te zijn en een camper is natuurlijk een fantastische manier om dit te bereiken. Onlangs heeft Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever een onderzoek gepubliceerd naar hoe Nederlanders hun tijd binnen en buiten besteden. Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met Wageningen University en Staatsbosbeheer

Wat blijkt? Niemand zit graag binnen – of in ieder geval niet vrijwillig. Maar liefst twee derde van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan liever meer buiten te zijn. Het is dan ook jammer, dat dit vaak niet blijkt te lukken. Vooral de wintermaanden maken het moeilijk: in deze periode brengen de meeste Nederlanders bijna 90 procent van hun tijd binnen door. Dit betekent dat de meeste Nederlanders in de wintermaanden 21 uur per dag (of meer) binnen zijn. 

Toch noemt ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek zich een buitenmens. Opvallend is dat mensen ouder dan 45 jaar zichzelf iets vaker een buitenmens noemen en dat zij vaker naar buiten gaan dan mensen die jonger zijn. Zou het toeval zijn dat juist deze leeftijdscategorie ook het merendeel van de enthousiaste campereigenaars vormt? Waarschijnlijk niet!

 Kamperen is voor buitenmensen
Kamperen is namelijk één van de activiteiten die met buitenmensen worden geassocieerd. Ook wandelen en fietsen staan hoog op het lijstje van vrijetijdsactiviteiten van buitenmensen en daarnaast worden zij geassocieerd met positieve gevoelens zoals vrijheid, genieten en rust. Precies die gevoelens die veel camperaars ervaren als zij er met hun camper op uit trekken.

Dit zou dan ook wel eens een goede verklaring kunnen zijn voor het feit dat de camper steeds populairder wordt. Mensen willen meer buiten zijn, maar houden daarnaast wel van een zeker gevoel van luxe en comfort. Een camper leent zich hier dan ook uitstekend voor. Enkel nog de juiste kampeerbenodigdheden en je bent op ieder kampeeravontuur voorbereid.

De luxe en grote modellen van tegenwoordig hebben veel weg van een hotelkamer op wielen, inclusief een volledig ingerichte keuken en een complete badkamer. Dergelijke campers zijn dan ook vooral populair bij de oudere kampeerder die wel wil genieten van het buitengevoel, maar zeker niet in wil leveren op comfort. 

“Vroeger ging men kamperen, omdat het goedkoop was. Mensen met geld namen een hotel. Nu is dat andersom. Wie goedkoop wil, boekt een all-inclusive-hotel in Turkije, wie het zich kan veroorloven gaat weg in een camper.” – Leon Bruggink, eigenaar caravan- en camperbedrijf Bruggink Caravans

Het effect van buiten zijn op de gezondheid
Dat meer dan de helft van de Nederlanders zich een buitenmens noemt, is een goede ontwikkeling. Inmiddels is uit meerdere wetenschappelijke studies gebleken dat het buiten zijn in een groene omgeving – van stadspark tot wildernis – inderdaad verschillende voordelen heeft op fysiek en mentaal welzijn. Hier is namelijk ruimte om te bewegen, kan men er tot rust komen en is er frisse lucht. Bovendien blijkt buiten zijn in zijn algemeenheid – dus niet alleen in het groen – goed is voor de gezondheid vanwege de blootstelling aan daglicht.