Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

IT - Camperroute - Toscane

11 november 2013

Toscane prikkelt de zintuigen
Genieten van landschappen, steden en wijn
Tekst en foto's Mike Bischops

Een camperreis door Toscane is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Je raakt onvermijdelijk in de ban van de schoonheid en de harmonie van het landschap. De steden horen tot de mooiste van Europa, Siena en Florence voorop. En als je van oude kunst houdt is Toscane een enorme schatkamer, de geboortestreek van de Renaissance. Om over het eten en de heerlijke wijnen nog maar te zwijgen.

We beginnen onze reis door Toscane in Montepulciano. We komen net uit Rome en hebben de belangrijkste plekken in Umbrië bezocht. Prachtige oude stadjes en van een grote landschappelijke schoonheid. Maar Toscane is van een andere orde. Rijker, schoner, betere wegen en landschappen die verbazen en betoveren.

Renaissancepaleizen en nobele wijnen
De eerste indruk van Montepulciano is groots. Hoog op een heuveltop gelegen lijkt de stad ongenaakbaar en ongrijpbaar. Maar dank zij een lift vlak bij de parkeer- annex camperplaats, komen we moeiteloos boven in het centrum. In de steile straten wordt het toch even flink klimmen, terwijl we het ene proeflokaal na het andere passeren, want wijn is het hoofdbestanddeel van de economie van Montepulciano. De Vino Nobile is weliswaar niet zo kostbaar als de Brunello van Montalcino, maar een goede fles kost hier gauw €15 tot €25. En in elk proeflokaal praten ze je genadeloos naar die ene peperdure wijn toe, want ja die is natuurlijk het lekkerst bij een wildzwijnragout met truffelsaus.

Terwijl we verder naar boven lopen moeten we onze ogen goed de kost geven, want overal zijn prachtige renaissancepaleizen gebouwd in de tijd dat Florence en Montepulciano nauw samenwerkten. Het mooist is dat te zien op het Piazza Grande waar twee opvallende gebouwen tegenover elkaar staan, het Palazzo Communale met sierlijke kantelen en toren en het strenge Palazzo Contucci. Daar tussenin staan een kerk met onafgebouwde façade, de Duomo, en een mooie waterput uit de 16e eeuw, de Pozzo dei Griffi e dei Leoni. Op de ombouw staan twee leeuwen met een schild ertussen waarop we de vijf bollen van het wapen van De Medici herkennen, de heersers van Florence met wie Montepulciano goede banden onderhield.

Aantrekkelijk van een wandeling door Montepulciano is dat er overal doorkijkjes zijn naar het landschap rondom. Een heel mooi punt om daarvan te genieten is in het oude en sfeervolle Cafè Poliziano aan de Via di Voltaio nel Corso.  

Het mooiste plein ter wereld
Onze Ronde van Toscane gaat verder via een bijzondere Benedictijner Abdij, de Monte Oliveto Maggiore, naar Siena. Een belangrijke reden voor een tussenstop bij de abdij is de kloostergang met 36 fresco’s van Lucca Signorelli en Giovanni Antonio Bazzi, die het leven van de heilige Benedictus uitbeelden. De sfeer in het klooster is absoluut uniek.

Het is nog een stevige rit naar Siena, vooral omdat we de drukke hoofdwegen zoveel mogelijk vermijden en dus over bochtige wegen rijden. Daar worden we wel beloond met telkens wisselende panorama’s. Dit deel van Toscane is bekend om z’n vele ‘Azienda’s’ op heuveltoppen, omzoomd door cypressen. Het typische plaatjesboekenbeeld van Toscane.

Siena zelf is absoluut een van de mooiste steden van Italië, met zonder twijfel het mooiste plein ter wereld. Het schelpvormige Piazza del Campo is het niet te missen centrum van de oude ommuurde stad. Het wordt omzoomd door paleizen, waarvan het Palazzo Pubblico met de spectaculaire Torre del Mangia de belangrijkste is. Bij mooi weer is het een verzamelplaats van jong en oud, die op de terrassen eten en drinken of zomaar midden op het plein gaan zitten picknicken. De 88 meter hoge toren, een hele klim, biedt een fantastisch uitzicht op de stad en het omringende landschap. Maar nog mooier is het uitzicht vanaf de nooit afgebouwde façade van de Duomo Nuovo, die vanuit het Museo dell’Opera bereikbaar is. Je krijgt hier het mooist plaatje van het Piazza del Campo. Overigens, degenen die in juli of augustus op vakantie zijn in Toscane moeten de data 2 juli en 16 augustus in de agenda schrijven. Dan wordt namelijk de Palio gehouden in Siena. Het is de meest spectaculaire paardenrace ter wereld tussen leden van de ‘Contrades’ – een soort wijkverenigingen in Siena. Het hele jaar door hangen er kleurige banieren door heel Siena, met de afbeeldingen van de Contrade van de wijk, maar tijdens de Palio is heel Siena volgehangen met vlaggen en banieren. De feesten voorafgaand aan de Palio van de Contrades in hun traditionele kleding zijn niet te versmaden.

Tenslotte nog een paar woorden over de Duomo van Siena: deze kerk is vooral binnen van een adembenemende schoonheid. We hebben op deze reis veel kerken gezien, maar die van Siena staat samen met die van Rome, Florence, Orvieto en Assisi bovenaan ons lijstje van ‘mooiste kerken ooit’.

San Gimignano, Pisa en Lucca
Voordat we Florence bezoeken, rijden we langs San Gimignano, Pisa en Lucca. Het zijn plaatsen die je niet mag missen op een Toscanereis. San Gimignano is vooral bijzonder omdat het de enige stad is waar de typische Toscaanse woontorens nog in een redelijk aantal te zien zijn. Overal zijn ze zo goed als verdwenen, maar in San Gimignano staan er nog 14 van de oorspronkelijke 72. De meeste hebben een bloederige geschiedenis, want tijdens de grote strijd tussen de aanhangers van de Pausen en die van de Duitse keizers, de strijd tussen Welfen en Ghibellijnen, werd San Gimignano zwaar getroffen, omdat twee invloedrijke families met hun aanhang elkaar op leven en dood bestreden.

Van die geschiedenis is niets meer te zien, behalve in het voor deze streek traditionele Martelmuseum. De straatjes liggen er vredig bij, de bezoekers shoppen in de vele leuke winkeltjes en ontmoeten elkaar uiteindelijk op het centrale plein met zijn fontein en de trappen van de Collegiata, de plaatselijke kerk.

Nee, dan gaat het er in Pisa heel anders toe. Duizenden toeristen uit de hele wereld nemen rond de Duomo de meest vreemde poses aan om te voorkomen dat de Campanile, beter bekend als de Scheve Toren van Pisa, omvalt. De meesten hebben echt geen oog voor de schitterende Duomo en het aangrenzende Battistero, de doopkapel. Chinezen, Japanners, Russen, Argentijnen en noem ze maar op, verdwijnen na het maken van bizarre foto’s weer snel de bussen in. De gezellige terrassen, waar je soms best goed kunt eten voor niet al te veel geld, zijn er voor de volhouders die iets meer willen zien dan de Torre Pendente.

En dan is er nog één parel voordat we Florence gaan bekijken: Lucca. Het is de stad met de best bewaarde stadsmuur, die bovendien zo breed is dat er een park op is aangelegd. Wandelend of fietsend kan je stad 4,5 kilometer lang vanaf alle kanten bekijken. Lucca is de geboorteplaats van operacomponist Ciacomo Puccini, die er vereerd wordt met een standbeeld en een heel charmant museum. Muziekliefhebbers zien hier stukken van originele manuscripten, het bureau waaraan Puccini heeft gewerkt en tal van foto’s en gebruiksvoorwerpen. Het museum staat vlak bij het belangrijkste plein, het Piazza San Michele. In de Romeinse tijd was hier het Forum. De kerk op dit plein, de San Michele in Foro, heeft een heel mooie romaanse gevel van marmer uit Carrara. Een nog mooier en gezelliger plein ligt aan de andere kant van de stad, waar overigens alles op loopafstand van elkaar ligt. Het is het ovale door kleurige huizen en winkels omsloten Piazza della Marcato, ook Piazza Anfiteatro genoemd naar het Romeinse amfitheater dat hier vroeger stond. In deze omgeving liggen ook de leukste winkelstraten van Lucca. Er is veel te zien in deze stad, die een meerdaags verblijf ruimschoots waard is.

Florence: schatkamer van de Renaissance
Het is de stad die je tijdens Toscanereis absoluut niet mag missen. De ligging van Florence is al magnifiek, met rondom de heuvels van de Chianti en de rivier de Arno die het centrum deels omsluit. Over de rivier ligt een van de meest gefotografeerde bruggen van Europa: de Ponte Vecchio, van oudsher een verzamelplaats van handwerk- en marktkooplieden. We lopen over deze brug naar het centrum en passeren de grootste collectie renaissancekunst en –architectuur ter wereld. In de Uffizi, vergelijkbaar met ons rijksmuseum, is de ontwikkeling van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de achttiende eeuw overzichtelijk gerangschikt in een eindeloze opeenvolging van zalen. Vooraf reserveren (via internet) is echt nodig, omdat je anders in eindeloze rijen terechtkomt, zonder garantie op succes.

Tussen de twee gebouwen van het Uffizi doorlopend, komen we op het Piazza della Signoria, met rechts het Palazzo Vecchio. En ja, daar staat hij: de David van Michelangelo. Hoewel, dit is een replica. De echte David staat veilig voor weer en wind in dat andere grote Florentijnse museum: de Galleria dell’Accademia. Het Palazzo Vecchio was oorspronkelijk de zetel van het bestuur van Florence. Nu is het voor het grootste deel museum, met schitterende wand- en plafondschilderingen en beelden van o.a. Donatello. Het drukke plein zelf is verbluffend mooi en ook gezellig om op een terras te lunchen of alleen wat te drinken. De prijzen zijn er best redelijk.

De wandeling leidt uiteindelijk naar de grote domkerk van Florence, een hoogtepunt van de renaissancearchitectuur. De rijk versierde marmeren gevels en de ruim 80 meter hoge Campanile, de vierkante kerktoren, benemen je op het eerste gezicht de adem. Nergens zagen we zo’n indrukwekkende kerk. Maar het toppunt van de architectuur is de enorme koepel, het ‘landmark’ van Florence. Bedacht en gebouwd door Filippo Brunelleschi en voltooid in 1434. Het ontwerp en de constructie waren voor die tijd revolutionair. Het mooiste uitzicht op die koepel heb je als je de Campanile beklimt, maar daarvoor moet je wel een sterk hart en soepele knieën hebben!

Wij zwierven drie dagen door Florence, de derde dag onder leiding van een fantastische Nederlandse gids: Karin de Werker (http://www.rondleidingflorence.nl/), die ons met andere ogen naar de stad, haar geschiedenis en allerhande details in straten en gebouwen liet kijken. Maar ook met een goede papieren gids in de hand is Florence een verrassend aangename stad om in voor- of naseizoen enkele dagen in een rustig tempo te doorkruisen. Wat ons betreft: het hoogtepunt van onze Toscanereis.

Campings en camperplaatsen
Bij de grotere steden stonden we op campings, te weten:

            Aantrekkelijk vanwege bushalte vlakbij met frequente dienst naar de oude stad.

            Scheve Toren op loopafstand.

            Dicht bij Piazzale Michelangiolo, met het mooiste uitzicht op de stad.

  • Bij Montepulciano, San Gimignano en Lucca stonden we op goede camperplaatsen.

De adressen hiervan vind je op www.campercontact.nl en in de gids Toscane en Umbrië van CamperRoutes.nl

Van een grote 8-weekse camperreis door Umbrië en Toscane heeft CamperRoutes.nl recent een reisgids uitgegeven, waarin meer details over de in dit artikel bezochte plaatsen en een groot aantal andere steden, alsmede de bezochte campings en camperplaatsen zijn te lezen. Te bestellen via www.camperroutes.nl