Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Huistaal

9 september 2009

Door Mariëtte Bos

Wat voor souvenir je tijdens de vakantie ook koopt en als herinnering mee neemt naar huis, je houdt er de vakantiesfeer niet mee vast. Bossen lavendel, zakken met kruiden en dozen vol wijn slaan we in, maar thuis ruikt en smaakt het anders dan op de camping. Is er dan helemaal niets, behalve een goed gevuld fotoboek, waarmee we thuis het campinggevoel kunnen oproepen?

Is het überhaupt mogelijk thuis het vakantiegevoel op te roepen? En hoe doe je dat dan? Bovenstaande was in ons gezin, tijdens een maaltijd, onderwerp van gesprek. We komen niet een, twee, drie tot een oplossing. Souvenirs kopen helpt niet, terug in huis de tv negeren lukt niet en de computer is thuis veel belangrijker dan we op de camping denken. Toch zijn we gek op het typische vakantiegevoel dat de som is van een heerlijk zonnetje, geen klok die ons regeert en het leven dat in vakantieoorden zo rustig lijkt voort te kabbelen.

Misschien moeten we drastische maatregelen nemen. Misschien moeten we emigreren, stelt een van de kinderen voor. We fantaseren over iedere dag zon en wakker worden in Italië. Over prachtige vergezichten vanuit je slaapkamerraam. Het zou toch wat zijn…. Maar dat betekent ook op een zonnige, warme zomerdag naar kantoor en naar school en op diezelfde warme dag de was doen en het gras maaien en ga zo nog maar even door. Dat is ook niet wat we zoeken.
Dan ineens, zomaar midden in een zin zegt een van onze kinderen “jottum” om aan te geven dat iets wel erg plezierig klinkt. Het is niets en betekent niets maar het woord is een overblijfsel van een zonnige Franse vakantie. Onder andere dit woord werd door een populaire jongen op de camping geïntroduceerd en binnen een paar dagen had een grote groep jeugd zich zijn taal eigen gemaakt. Het klonk zo vrolijk en stoer en nu komt het woord maanden later met enige regelmaat voorbij. Jottum!
Nu we erover nadenken hebben we veel meer van dit soort woorden. Om een of andere reden hebben we ooit op een camping een mooie Italiaanse jongen Joris genoemd, en nog steeds, inmiddels jaren later, is Joris synoniem geworden voor mooie aantrekkelijk jongeman.
Bruut, nog zo’n woord, overgehouden aan een Sloveense camping. En 3 jaar later nog steeds in gebruik. Bij de kinderen brengen deze woorden een glimlach op hun gezicht. Ze schieten bij het horen pijlsnel in gedachten terug naar de camping.

Een Neerlandicus weet mij desgevraagd te vertellen dat dit soort worden in vrijwel ieder gezin voorkomen. Woorden die een eigen leven gaan leiden en een eigen betekenis krijgen. Huistaal wordt het officieel genoemd maar het zijn ultieme vakantiesouvenirs.