Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Hollandse kost met pit

11 november 2010

In de camper, vouwwagen of tent, we willen iedere dag graag lekker eten. Met de heerlijke recepten van Koken op de Camping van Louise Olivier gaat dat zeker lukken.

Balans
De afgelopen zomer heb ik als merkwaardige ervaring. Was het weer nu wel of juist niet in balans?
Zo op het eerste gezicht zou ik zeggen uit balans. Nooit eerder hebben wij tijdens juni vakanties het vest zo vaak nodig gehad. Op alle foto’s staan wij met hetzelfde vest aan. Je zou bijna denken dat wij geen andere kleding hebben. Uit gewoonte nemen wij eigenlijk altijd maar 1 fleece vest mee en dit jaar was dat niet toereikend. Vooral de avonden en nachten waren koud en de vele regen en alle berichten in de pers over overstromingen in Frankrijk leverden zelfs ongeruste telefoontjes op uit Nederland om te informeren naar onze veiligheid.
Overal waar we kwamen troffen wij kou en verregende velden aan. Gelukkig konden wij ons warmen aan de oranje koorts van het WK voetbal. Wat een verbroedering en gezelligheid hebben we ondervonden.! Steeds weer werden wij gastvrij uitgenodigd door medelanders om mee te juichen voor oranje. Al hebben wij met onze modderschoenen meer binnen gezeten, in tenten en caravans, dan polonaise gelopen over de modderige camping.
Ja, en toen kwamen we in juli terug in Nederland. Genoten hebben we van zon en heerlijke lange avonden in de tuin met liters wijn en maaltijden op de BBQ, Skottelbraai of Cobb, een nieuw soort draagbare en veilige barbecue. En net toen we dachten dat er geen einde aan zou komen en we ons al verheugden op nog zo’n zonnige zomermaand, bleek augustus de natste maand te worden sinds 1902. Het leek wel of de herfst al begonnen was. Ik heb zelfs al kastanjes op de grond zien liggen. En weer kwamen de vesten tevoorschijn.
Was deze zomer dan toch in balans? Een zonnige maand in mei, een verregende vakantie in juni, het prachtige weer in juli en de natte maand augustus...
Een ideale zomer zou toch gewoon zonnig moeten zijn, met temperaturen van 20 tot 24 graden? En dan geleidelijk overgaan in herfst, winter en lente?
Ik kom er niet uit. Daarom nu een maaltijd die zeker in balans is. Aardappelen, vlees en groenten. Echt Hollands, net als het weer. Maar wel met een pittig accent om het hart te verwarmen.

Hollandse kost met pit

Ingrediënten 4 personen

  • 1 pak röstirondjes                   
  • 1 blik doperwten
  • 2 eetlepels wokolie                 
  • 1 rookworst, in plakjes
  • 2 gesnipperde uien                 
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook                     
  • Mexicaanse of Cajunkruiden

Bereiding
Bak de röstirondjes bruin in de olie. Neem ze uit de wokpan of leg ze aan de rand van de skottelpan. Fruit nu de uien en de knoflook op zacht vuur. Voeg de plakjes champignons toe en tenslotte de plakjes rookworst en de uitgelekte doperwten. Voeg naar smaak de Mexicaanse of Cajunkruiden toe.
Laat het gerecht nog even warm worden met het deksel op de pan.
Geef er zelfgemaakte knoflooksaus of saus tartaar bij.

Recept Greetje - Tekst Louise Olivier, kokenopdecamping.nl