Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Hollandse Bonenschotel

9 september 2009

In de caravan, vouwwagen of tent, we willen iedere dag graag lekker eten. Met de heerlijke recepten van Koken op de Camping van Louise Olivier gaat dat zeker lukken.

Hollands Trots
Zullen we het deze keer eens hebben over onze Hollandse trots, het sperzieboontje? Het veelzijdige boontje is gewoon niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Gewoon klassiek, met boter en nootmuskaat. Of oosters, met rijst en pindasaus. En iets nieuws, met wraps.
Ook op onze website is een ruime keuze aan vakantiegerechten met sperziebonen. Zoals bijvoorbeeld: Griekse boontjessalade, fantasierijst en broodje tonijn.
De naam is afgeleid van 'aspergieboontjes', naar het feit dat ze vroeger net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend. Nu is het geen juiste veronderstelling dat het sperzieboontje typisch Nederlands is. In Egypte kweken ze al 4000 jaar boontjes. En de import gaat het hele jaar door, uit landen als Zuid-Afrika, Egypte, Senegal en Thailand. Er is geen vakantieland te bedenken waar sperzieboontjes niet te koop zijn. En dat is al jaren zo.
Al tijdens mijn jeugd kreeg ik, tijdens onze buitenlandse vakanties, de ene dag sperzieboontjes en de andere dag sla. Altijd met aardappels en afgewisseld met karbonades of kip. Dat vlees kon je makkelijk aanwijzen op de markt of in het ergste geval uitbeelden, door te knorren of te tokken. Dat eten kende mijn moeder tenminste. Als kind heb ik er niet onder geleden en gelukkig maakte mijn oma steeds die bergen boontjes schoon. Ach, je wist niet beter. En nog altijd vraag ik mij af hoe het mijn moeder toch steeds weer lukte, op een 2-pits butagasstelletje, te koken voor 8 personen.
Helaas voor mijn moeder had toen nog niemand het genot ontdekt van spaghetti, macaroni en rijst. Laat staan courgette, aubergine, broccoli of basilicum. Door onze reislust zijn wij met veel nieuwe groenten in aanraking gekomen. Dankzij deze heerlijke nieuwe groenten zijn wij nu in staat om in een mum van tijd een snelle, gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Het liefst vers, maar groenten uit pot of blik zijn een gezond alternatief.
Deze keer een recept met sperziebonen en witte bonen, de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon.

Hollandse Bonenschotel voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 400 gram gehakt
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels koffiemelk
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 50 gram olie of boter
  • 150 gram blokjes ontbijtspek
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 pot witte bonen, 360 gram
  • 1 pot sperziebonen, 800 gram
  • 1 potje crème fraîche
  • 1 eetlepel mosterd
  •  zout en peper
  • gebakken krieltjes
  •  
  • Bereiding

    Meng het gehakt met de kaas, koffiemelk, paneermeel, zout en peper. Draai er balletjes van ter grootte van walnoten. Bak het spek knapperig uit op laag vuur. Schep de spekjes uit de pan en bak in het achtergebleven spekvet de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg ui en uitgeperste knoflook toe. Bak de balletjes in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg de uitgelekte groenten toe. Roer de crème fraîche en de mosterd er door en laat het gerecht goed warm worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en strooi de spekjes erover. Serveer met krieltjes of stokbrood.

    Louise Olivier, www.kokenopdecamping.nl