Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

FR - La Nièvre

8 augustus 2009

Ontdekkinsreis naar La Nièvre
Door Albert en Saskia Folkers - jan. 2010
La Nièvre is op toeristisch gebied nog volledig in ontwikkelin. De streek is authentiek Frans, en dat is iets wat steeds meer mensen aanspreekt. Net als in veel andere departementen heeft men ook hier na de Franse Revolutie voor de benaming een rivier gekozen om alle banden met het voormalige feodale Bourgondië te wissen, maar Bourgondië is en blijft synoniem voor het goede leven.

Hoofdstad Nevers wordt in de reisgidsen omschreven als een wat saai provinciehoofdstadje, maar wij vonden het meer een decor voor een Franse politiefilm. Er is zelfs een bekende film opgenomen, namelijk ‘Hiroshima mon amour’ door Alain Resnais in 1959, bij ons vooral bekend door de leraar Frans! Bedevaartgangers kennen de stad door Bernadette Soubirous, dé Bernadette van Lourdes. Haar lichaam ligt hier vanaf haar heiligverklaring opgebaard in een glazen schrijn. Het hypermoderne Office de tourisme is gedeeltelijk in de keldergewelven van het hertogelijk paleis te vinden. Hiervandaan leidt een blauw gemarkeerde wandeling langs alle bezienswaardigheden in de stad (www.nevers-tourisme.com).

Een heel belangrijk aspect van het Bourgondische leven is de wijn. De mooiste sauvignonwijnen Pouilly Fumé komen van de wijngaarden uit Nièvre. Pouilly ligt ongeveer vijfentwintig kilometer ten noorden van Nevers tussen de A77 en de Loire. Toeristen komen hier vooral voorde wijn en de rivier. De Loire is de laatste grote wilde rivier van Europa en Pouilly ligt in het hart van het stroomgebied. De natuur wordt gepresenteerd in het Pavillon du Milieu, liefhebbers kunnen zelf via een wandelroute het natuurgebied leren kennen. Houdt u zich liever culinair bezig, de bekende chef Philippe Martin heeft hier zijn restaurant ‘Le Coq Hardi’ gevestigd. Het is er niet goedkoop maar dat mag want het heeft een ongekende culinaire klasse. Wij waren er juist in het truffelseizoen!

Onze reis gaat verder naar het Canal du Nivernais, een technisch hoogstandje uit de achttiende eeuw, en bedoeld maar om brandhout vanuit de Morvan naar Parijs te vervoeren. Sedert de Middeleeuwen werd het brandhout in grote vlotten via de rivieren getransporteerd. Toenemende schaarste maakte het noodzakelijk om een kanaal door de harde granietrotsen te maken, maar toen de aanleg in 1843 eindelijk gereed was, heeft het maar een tiental jaren gefunctioneerd. Door de uitvinding van de stoomtrein kon alles veel sneller worden vervoerd. Het Lac des Settons, het Rigole de l'Yonne en het Aqueduc de Montreuillon maakten ook deel uit van het kanalenstelsel dat nu een rivival beleeft als toeristische trekpleister. Zo kan er bij bij Baye-Bazolles een elektrische boot gehuurd worden om het kanaal te verkennen. We kwamen er achter dat het besturen van een boot anders gaat dan van een auto! Overnachten deden we op l'Ecocamping de la Fougeraie bij Saint-Léger-de-Fougeret
(www.campingfougeraie.com)

We vervolgen onze reis vanuit het heuvelachtige coulisselandschap van de Nivernais naar het bergmassief van de Morvan (Keltisch ‘Zwarte berg’) met een duidelijk donkere bebossing, ondanks de eeuwenlange houtkap. Ooit zijn deze bergen ontstaan als een mid-oceanische rug in een prehistorische zee. Tip: de fossielen uit deze zee zijn terug te vinden in de eerder genoemde wijngaarden.

Op de hoogste top van het gebergte, de Mont Beuvray (821 m) bouwden de Keltische Eduens hun hoofdstad Bibracte. Al eeuwen voor de komst van de Romeinen was dit een machtige stad met enorme vestingwallen. Vercingetorix werd hier uitgeroepen tot leider van alle Galliërs en Julius Caesar schreef hier zijn memoires. Bent u hierin geïnteresseerd lees dan vooral ‘Het ijzeren schild’ in de bekende stripreeks van Asterix en Obelix. Op d ebergtop vinden we allerlei ruines van de stad. Tegenwoordig is hier een prachtig museum met een onderzoekscentrum dat zich richt op de Keltische beschaving in heel Europa. Het is met stip de belangrijkste toeristische trekpleister van de Morvan. Uitgebreide informatie, ook in het Nederlands is te vinden op (www.bibracte.fr). En als u er dan toch bent, probeer een Keltische maaltijd. Wij strekten daarna de benen richting de bronnen van de Yonne door de ‘Keltische’ bossen langs allerlei archeologische graafactiviteiten.

Dat de streek zich helemaal richt op het ecotoerisme ontdekten we in het bezoekerscentrum ‘Maison du Parc’ in een oud landgoed bij Saint-Brisson. Op de bovenetage huist het ‘Musée de la Resistance en Morvan’. Er is verder een boekhandel te vinden en een winkeltje met streekproducten.

Camperen
Het toeristische hart van de streek ligt rond het stuwmeer van het Lac des Settons, ooit aangelegd voor het houttransport, nu vooral in trek bij watertoeristen. Er is een druk bezette camperplaats te vinden. Iets verderop op Camping Plage du Midi in Montsauche-les-Settons (www.settons-camping.com) is het buiten het seizoen goed toeven met de camper. Een tweede stuwmeer Lac de Pannecière is duidelijk veel minder toeristisch. Daar heeft een aantal Nederlanders zich gevestigd om er een camping te runnen en chalets te verhuren. Dit meer ligt niet ver van het aquaduct van Montreuillon.

In de Morvan moeten ze het doen zonder bordjes en verwijzingen naar mooie stukjes natuur of bezienswaardigheden zoals we dat in ons land kennen. Wij zijn op zoek geweest naar het wijnmuseum annex kuiperij ‘Musée du Vin de la Vigne et de la Tonnellerie’ in Ouroux-en-Morvan, maar het bleek helaas gesloten. In plaats daarvan hebben we het plaatsje met een merkwaardige verzameling landbouwwerktuigen voorzien van plantenbakken verkend. De Saut du Gouloux langs de weg naar Saulieu vind je ook alleen maar op de Michelinkaart. Het bleek een alleraardigste waterval te zijn 'in the middel of helemaal niks’. Saulieu zelf is een boeiend Middeleeuws stadje waar we op z’n Frans koffie hebben gedronken in een authentieke bar met alleen maar Fransen om ons heen. Hoe wil je je vakantie anders doorbrengen?

Reisgidsen
Er is momenteel een viertal Nederlandstalige reisgidsen over Bourgondië beschikbaar. Om niet te hoeven kiezen hebben wij ze alle 4 geleend van de bibliotheek. De meest geschikte lijkt ons de groene gids van Michelin. Zeker wanneer deze gebruikt wordt in combinatie met de Michelinkaart. En voor wat betreft kampeermogelijkheden verwijzen we graag naar de ACSI gids van Frankrijk. Maar zoals gezegd, het departement Nièvre wil zich ontdekt laten worden! Camperplaatsen zijn vooral via internet te vinden. Lac des Settons is in het seizoen superdruk, daarbuiten niet. Kijk eens op camperplaatsen.startkabel.nl of www.camperpunt.nl/Bourgogne.htm en op papier is de campergids Facile-en-Route Campergids Europa onverslaanbaar.