Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

DE - Camperroute - Rondje om Berlijn

11 november 2013

Tussen grootse cultuur en bittere herinneringen
Tekst Mike Bisschops, foto’s Thijs Tuurenhout en Mike Bisschops

Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat de muur viel. Reken maar dat dat gevierd wordt! Wij gingen een kijkje nemen in het ‘Berlijn van Na de Muur’ en knoopten daar meteen een leuke reis aan vast door voormalig DDR-gebied. Via de grote cultuursteden van Thüringen, Eisenach en Weimar, reden we via het Wittenberg van Luther naar Berlijn en bliezen daarna nog wat stoom af in de Harz. Want na al die zware kost heb je behoefte aan wat frisse lucht van de ‘Groene Long van Midden-Duitsland’.

Eisenach ligt op een dikke 400 kilometer van onze woonplaats (480 km van Utrecht) en is de geboorteplaats van Johan Sebastian Bach. We vallen maar meteen met de deur in huis, want als je niet van muziek houdt of van literatuur, dan kan je weliswaar genieten van al die bekoorlijke steden en stadjes met hun vakwerk- en renaissancehuizen, maar dan mis je toch iets.
In Eisenach is het geboortehuis van Bach ooit aangekocht door het Bach Gesellschaft en die hebben er veel materiaal verzameld over zijn werk en zijn leven. Bovendien hebben ze replica’s aangekocht van instrumenten uit zijn tijd, waarop dagelijks door de conservator wordt gespeeld, met enige uitleg daarbij over de instrumenten. Het Bachmuseum maakt het werk van Bach op die manier voor iedereen toegankelijk. (Op onze site hebben we een filmpje geplaatst waarmee je een indruk krijgt van die kleine dagelijkse concertjes – zie ‘Informatie’).

De Wartburg. Hier vertaalde Luther het Nieuwe Testament
De belangrijkste attractie van Eisenach ligt net buiten de stad op een heuvel: de Wartburg. Deze van oorsprong middeleeuwse burcht stond model voor vele burchten en kastelen die door de eeuwen heen in Duitsland zijn gebouwd. Van alle schitterende zalen, met gewelfde ruimtes, dikke pilaren en muur- en plafondschilderingen, is de grote feestzaal wel de mooiste. Hier worden nog geregeld concerten gegeven en jaarlijks wordt Wagner’s opera Tannhäuser opgevoerd. Het verhaal van de Zangersoorlog, afgebeeld op een kolossaal schilderij, inspireerde Richard Wagner tot het schrijven van deze opera.
De grootste bekendheid kreeg de Wartburg echter doordat Maarten Luther er in 1521 in enkele weken tijd zijn vertaling van het Nieuwe Testament schreef. De kamer waar hij dat deed is nog gemeubileerd en wel te zien.

Weimar. Stad van Goethe, Schiller en het Bauhaus
De mooiste stad van Thüringen is zonder twijfel Weimar. De kunstminnende regentes (vanaf 1759) Hertogin Anna Amalia trok vanuit heel Duitsland en daarbuiten schrijvers, filosofen, componisten en musici aan. De bekendste: Goethe en Schiller. Als standbeelden staan ze nog altijd in het centrum van Weimar, voor het Nationaltheater. Voor die tijd, in 1708, werd Bach (daar is ie weer…) er Hofcomponist en chef van het hoforkest. Hij kreeg er zes van zijn eenentwintig kinderen!
In het begin van de twintigste eeuw was Weimar nog altijd een belangrijke broedplaats voor kunststromingen. Schilder en ontwerper Henri van de Velde, een Vlaming, vestigde zich er en werd er directeur van de Hogeschool voor de Kunst. Deze positie deed hij later over aan zijn vriend en geestverwant Walter Gropius en daarmee werd Weimar de bakermat van een van de belangrijkste kunst- en architectuurstromingen van de twintigste eeuw: het Bauhaus. Op twee locaties, Bauhausmuseum en de Universiteit, is belangrijk werk van Bauhauskunstenaars te zien.

Vier dagen Berlijn: tocht langs de littekens van een fascinerende stad
Via Wittenberg, waar we natuurlijk de deur van de Schlosskapel moeten zien waarop Luther in 1517 zijn 95 stellingen spijkerde, rijden we naar Berlijn. Hoewel de stad twee grote camperplaatsen binnen de ‘stadsmuren’ heeft, geven we de voorkeur aan een grote camping bij Potsdam, vanwaar we met   S-Bahn en trein naar het hartje van de stad kunnen rijden.
Hoewel we vaker in Berlijn waren, is het maken van een keus wat we er gaan doen niet eenvoudig. We maken het ons makkelijk door een fietstour te boeken bij Berlin On Bike, een jonge organisatie die je de stad op een andere manier probeert te laten zien. De gidsen zijn jongelui die hun stad zeer goed kennen en veel wetenswaardigs kunnen vertellen. Daarbij is ook een Nederlandse die al jaren in de stad woont. Altijd handig wanneer Duits niet je sterkste taal is…
De tour die wij rijden voert langs restanten van de Muur. Gezien het komende jubileum een toepasselijke keuze. En passant zie je het vernieuwde Reichstaggebouw met de schitterende glazen koepel en de strakke witte Parlementsgebouwen langs de Spree, de Brandenburger Tor en de spectaculaire nieuwe architectuur van de Potsdammer Platz. Maar ook komen we langs de kolossale neoklassieke gebouwen in het oude hart van Oost-Berlijn en de enorme boouwput waar over een paar jaar het Stadspaleis opnieuw moet verrijzen.

De mogelijkheden van zo’n grote stad als Berlijn zijn werkelijk oneindig. We genieten met volle teugen van al het leuks en moois dat Berlijn heeft te bieden. Toch willen we een van de belangrijkste littekens in het Duitse bewustzijn, de Tweede Wereldoorlog, niet overslaan. En dus bezoeken we het Holocaust monument met de in hoogte verspringende grijze blokken, alsmede het Holocaust Museum en daarna de Topographie des Terrors. Dat laatste is een indrukwekkende expositie over de opkomst en ondergang van het Nazi-regime. Om nooit te vergeten!

Stoom afblazen in de Harz
Na Berlijn hebben we wel wat frisse lucht nodig. Die vinden we volop in de Groene Long van Midden-Duitsland, de Harz. En we kunnen er tevens wat stoom afblazen. Letterlijk en figuurlijk. Want één van de topattracties zijn hier de Harzquerbahn en de Brockenbahn. Grote zwarte stoomlocomotieven met elk 700 pk vermogen doorkruisen dagelijks de Harz van Noord naar Zuid en terug, zowel ‘s zomers als ’s winters. De mooiste lijn rijdt over de hoogste berg in het landschap, tot op de 1141 meter hoge top: de Brocken. Hier krijgen we nog een mooi toetje uit de DDR-tijd, het Brockenmuseum. Daar zien we hoe de Stasi met voor die tijd geavanceerde apparatuur hun eigen burgers én de West-Berlijners in de gaten hielden. Van hieruit werd al het telefoon- en radioverkeer nauwkeurig afgeluisterd.
En zo ontkomen we ook hier niet aan de sporen van de geschiedenis. Recent of heel oud, dit deel van Duitsland is ermee overladen. En dat maakt een rondje van zo’n 780 kilometer lang extra boeiend.

Camperplaatsen in Duitsland
Een van de grote voordelen van het rondreizen per camper in Duitsland is de mogelijkheid om op heel veel plaatsen te kunnen overnachten op goed geoutilleerde camperplaatsen. We kwamen er diverse tegen die de moeite van het vermelden waard zijn:

  • ·         Naumburg, An der Vogelwiese
  • ·         Quedlinburg, de Schlossparkplatz
  • ·         Braunlage, Schützestrasse
  • ·         Eisenach, Parkplatz van de Wartburg.

De adressen van deze camperplaatsen staan in de CamperRoutegids Rondje Berlijn.

Onze favoriet van deze reis was echter een camping: Palumpa-land bij Niederdorla. Een eenvoudige camping op een heel mooie plek aan een klein stuwmeer: Talsperre Seebach.

Deze reis wordt uitvoerig beschreven in de 64 pagina’s tellende gids ‘Rondje Berlijn’ van CamperRoutes.nl
Meer informatie vind je op de website:
www.camperroutes.nl