Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

Costa Balkonië

7 juli 2013

Het is nog vroeg en iedereen slaapt. Ik niet, ik ben klaar wakker en lig met mijn neus platgedrukt tegen het raampje naar buiten te kijken. In de laaghangende nevelflarden van de nieuwe dag sluipt een luipaard over het pad. In zijn sluipgang richting de rand van het water passeert hij onze camper en ik zit, of eigenlijk lig, op de eerste rang dit geweldig spannende tafereel te bekijken. Nog een paar stappen, dan volgt een spectaculaire snoekduik en voor ik erop verdacht ben heeft de tijger een hertje zo stevig in de nek gebeten dat de dood er al is voordat het hertje en ik het in de gaten hebben.
Het is zomaar een van de belevenissen tijdens mijn vakantie in donker Afrika. De foto reportage van een aangevreten hert vormen het bewijs voor de thuisblijvers. Ik sta vrolijk naast het bloedende hert te zwaaien. Afrika is geweldig!

U zult mij na het lezen van bovenstaande wellicht een avontuurlijk typje vinden maar ik heb het hele tafereel uit mijn duim gezogen. Als schrijver lukt me dat aardig en het internet helpt me mijn verhalen geloofwaardig te maken. Even googlen en ik kan kiezen uit tientallen foto’s van bloedende herten… Zelfs de gieren die daarop volgen google ik er probleemloos bij.
Ik heb dit bedacht om een bericht te illustreren dat ik voorbij zag komen. Trendwatcher Adjiedj Bakas werd door de ANWB gevraagd zijn expertise los te laten op de wereld van recreatie en toerisme. Wat doen mensen op vakantie, waar gaan ze heen en hoe komen ze daar, zijn vragen die hem bezig houden. De crisis in combinatie met de technologische mogelijkheden is er de oorzaak van dat dit jaar meer mensen dan eerder op jokvakantie gaan, voorspelt Bakas. Ze bedenken een mooi verhaal en illustreren het met foto’s vanaf het internet, al of niet in Photoshop creatief bewerkt.

Waar mensen al jaren ludieke bestemmingen bedenken als Costa Balkonië (op het balkon), Tuinesië (eigen tuin) en Rundumhausen (thuis) is de Staycation een moderne variant. Het betekent niets meer dan dat de vakantieweken heerlijk lui vanuit eigen huis worden beleefd. Waarom ook niet… Je hoeft er niet perse op uit te trekken, maar kennelijk voelen velen zich verplicht een verhaal te verzinnen. Alles liever dan vertellen dat ze thuis zijn gebleven. Dat kan zijn vanwege geldgebrek, of omdat ze helemaal niet zitten te wachten op tijgers die hertjes aanvreten of andere spannende avonturen. Zoveel mensen zoveel wensen nietwaar.

Kennelijk is de vakantie voor steeds meer mensen een ‘moetje’ geworden. Is het dan zo erg als je er de voorkeur aan geeft om thuis te blijven? Ik weet wel zeker van niet, maar veel mensen generen zich er toch een beetje voor. Vandaar dat de jokvakantie aan populariteit wint, voorspelt Bakas en dat is dan weer handig om te weten als de buren u vragen de vakantiefoto’s te komen bekijken.

Mariëtte Bos