Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

CH - Zwitserse Alpen

1 januari 2012

Albert Folkerts - november 2011
Omringd door de Zwitserse Alpen

Langzaam maar zeker verschijnen de bergen met de eeuwige sneeuw in onze voorruit. Maar voordat het zo ver is hebben we er al een week op zitten, want vakantie begint immers bij de voordeur…

Onze eerste stop maken we in Luxemburg, op de camping van de familie van Miltenburg in het Woltzdal. We kwamen met hen in contact tijdens de Kampeer Informatiedagen bij Erica Zeist. Het noordelijke deel van Luxemburg, in de Ardennen, is toeristisch minder bekend, jammer eigenlijk want de camping ligt midden in de natuur en is prima geschikt als vertrekpunt voor wandelingen door de omringende bossen.
Na enige dagen Luxemburg reizen we door naar de Vogezen. Niet ver van Gérardmer vinden we een mooie stek midden in de natuur niet ver van het meertje van Retournemer. Helaas is het weer te slecht voor de Route des Cretes, daarom reizen we via een rechtstreekse route naar de zuidkant van het Jura-massief waar we een camping vinden aan een mooi meertje. De Gorges de l’Ain zijn niet ver weg. Heel bijzonder is het vervolg van onze reis over de A 40 Autoroute des Titans ook wel Autoroute Blanche genoemd omdat deze richting de Mont Blanc gaat. Bij Nantua is deze route spectaculair met grote tunnelwerken en viaducten over wildstromende zijriviertjes van de Ain in adembenemende rotskloven. Passagiers zien echter meer van het landschap dan de chauffeur, die vooral z’n versnelling en de rem in de gaten moet houden. Maar er is een Aire met een museum over de aanleg van de weg. Stop hier beslist even, al is het alleen al om de motor en de chauffeur te laten afkoelen.
We komen aan in Thonon-Les-Bains, een badplaatsje aan het Meer van Genève met een typische negentiende eeuwse uitstraling. We flaneren over de boulevard en kijken naar de dagelijks strijd tussen de vissers en de blauwe reigers, die massaal het dak van het plaatselijke kasteeltje bezetten. We overnachten op een ruim opgezette camping niet ver van de haven.
Dan volgt de gemeentecamping van Visp in het Duitstalige deel van het Rhonedal. De stadje Visp en Brig vormen de poort naar het omringende bergland van Wallis. In de negentiende eeuw, de hoogtijdagen van het alpinisme werd de streek ontsloten met talloze spoorlijnen. Sommige reisgidsen noemen dit gebied zelfs de ‘treingeworden jongensdroom’. Een miniatuursportvereniging heeft alle sporen van Visp en Brig nagebouwd. Ze zijn te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Wij komen een meerdaagse erlebnis card voor de knalrode Matterhorn Gotthard Bahn (www.mgbahn.ch) want deze trein komt op plekken waar we met de auto niet kunnen komen.

Via het mondaine Zermatt (www.zermatt.ch) reizen we door naar de Matterhorn glacier paradise. Het ligt op bijna vier kilometer hoogte in het zonlicht boven de wolken. Een fotocamera is te beperkt om de grootsheid van het landschap vast te leggen. De 53 Zwitserse franken die we hiervoor per persoon betaalden is het meer dan waard.
De stadjes Visp en Brig worden door veel minder toeristen bezocht. Visp heeft een mooie bewegwijzerde route door de altstatt en Brig wordt gesierd door een in barokke stijl opgetrokken kasteel met drie torens die ieder de naam van een van de drie koningen uit het kerstverhaal dragen. De oorspronkelijke eigenaar is rijk geworden door het postkoetsvervoer over de omringende Alpenpassen. Aan de andere kant van de Grimselpas ligt het stadje Andermatt. Het ligt in een ander kanton en heeft een veel ruwer klimaat, maar is niet minder interessant om te bezoeken. Eventueel kan daar overgestapt worden in de postbus die over de Gotthard rijdt.

Wij vervolgen onze weg naar het Berner Oberland. De auto gaat voor 20 CHF bij Goppenstein op de trein naar Kandersteg aan de andere kant van de bergen. Na de Matterhorn zien we nu de Eiger en het Jungfrau-massief. Ook hier wordt de toerist bediend met de nodige spoor- en kabelbanen. De camping biedt een geweldig uitzicht op de Alpentoppen in de zonsondergang.
Het Freilichtmuseum Ballenberg is de Zwitserse variant op het Openluchtmuseum in Arnhem. Ook al gaat u nu niet naar Zwitserland op vakantie, klik dan toch even de website aan en bekijk het filmpje. Het museum is prachtig en een dag is veel te kort om alles te bekijken (www.ballenberg.ch).
De terugreis hoort ook bij de vakantie. Een natuurfilm op de Duitse tv lokt ons richting de Schwäbische Alb. Een landelijke streek met vriendelijk glooiende heuvels, dat is wel even wat anders na de indrukwekkende Alpen. De laatste stop maken we op een camping in de Eifel.


Camperen
In Zwitserland is het verboden om vrij te kamperen of te overnachten buiten een camping, met uitzondering van overnachtingen aan de snelweg. Campers zijn op de meeste campings welkom. In Zwitserland zijn een handjevol camperplaatsen waar gratis of tegen een kleine vergoeding kan worden overnacht.
Ook in Luxemburg zijn weinig specifieke camperplaatsen te vinden. Op camping Woltzdal bent u ondanks een wintersluiting toch welkom. Zie www.woltzdal.com

Autobahnvignet
Wie gebruik maakt van de Zwitserse snelwegen, is verplicht een Autobahnvignet (autowegenvignet) aan te schaffen. Dit vignet kost ongeveer CHF 40 (+ 28 euro) en is een jaar geldig. De vignetten zijn verkrijgbaar bij de douane en bij de tankstations aan de grens. Vignetten zijn ook te koop bij ANWB winkels en kunnen bovendien online bestelt worden.

 

Campings die we vonden in het laagseizoenboekje van ACSI

  • Luxemburg - Camping Woltzdal in Maulusmühle - www.Woltzdal.com
  • Vogezen - Camping La Vologne, in Xonrupt-Longemer - www.lavologne.com
  • Jura - Camping les Gorges de l'Oignin inMatafelon-Granges - www.camping-ain-jura.com
  • Meer van Genéve (Lac Leman) - Camping Saint Disdille in Thonon-les-Bains - www.disdille.com
  • Wallis - Schwimmbad / camping Mühleye in Visp - www.camping-visp.ch
  • Berner-Oberland – Alpencamping in Meiringen - www.alpencamping.ch
  • Schwäbische Alb - AZUR-Rosencamping in Sonnenbühl-Erpfingen - www.azur-camping.de/erpfingen
  • Vulkaneifel - Camping Laacher See in Wassenach/Maria Laach - www.camping-laacher-see.de