Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

AR - Puur Patagonië

1 januari 2011

Voor iedere camperbezitter zijn toeristische verhalen van groot belang. Tenslotte trek je er graag op uit. Verdeeld in Binnen- en Buitenland, aantrekkelijke en inspirerende verhalen die het na reizen waard zijn.

Door Michel Albregts en Sonja Gogel - globusoverland.com - Jan. 2011

Na maanden voorbereiden is de reis der reizen van start gegaan: Negen Nederlandse campers zijn inmiddels onderweg van Argentinië naar Alaska. Veel mensen dromen ervan, maar slechts enkelen gaan dit bijzondere avontuur ook écht aan. De campers zijn in september begonnen aan hun overtocht over de oceaan. Vier weken later stonden de eigenaren in de haven van Buenos Aires om hun dierbare camper weer in ontvangst te nemen.

Het vergt behoorlijk wat inspanning om de campers door de bureaucratische Argentijnse douanemolen te krijgen, maar met de nodige contacten en adressen zijn alle campers in een recordtijd van slechts 2 dagen bevrijd uit de haven. Alle campers hebben de overtocht goed doorstaan alhoewel 1 camper bij het verlaten van de container een klein starthulpje nodig heeft. Blijkbaar zorgde een klein lekspanninkje voor een lege accu. Gelukkig zijn camperrijders per definitie zeer behulpzaam, dus met 4 helpende mannen loopt de motor binnen de kortste keren en wordt de accu automatisch weer opgeladen. De eerste kilometers op Argentijns grondgebied kunnen worden gemaakt. Met behulp van een voorgeprogrammeerd GPS toestel blijkt de terugweg naar het hotel zeer eenvoudig te vinden. Gelukkig maar, want het verkeer in Zuid Amerika is –zelfs zonder sneeuw- een stuk chaotischer dan bij ons in Nederland mét. Met de campers veilig op de bewaakte parkeerplaats genieten wij allen van het moois dat deze wereldstad te bieden heeft: tijdens een uitgebreide stadstour zien wij het Casa Rosada waar Evita Perron het volk toesprak, drinken wij een smaakvolle ‘cortado’ (koffie) in de felgekleurde wijk van La Boca en zien met eigen ogen de nog immer demonstrerende dwaze moeders op het Plaza de Mayo. ‘s Avonds doen wij ons tegoed aan de sappigste steak die wij ooit hebben geproefd. Zelfs de meest fanatieke vegetariër gaat hier -in het mekka der carnivoren- eenvoudig en zonder schuldgevoel overstag. Ook deze avond wordt in stijl afgesloten met een glas champagne in de hand terwijl wij met open mond kijken naar de meest erotische dans ter wereld: de Tango! Deze dans wordt door de Argentijnen beschreven als “een verticale expressie van een horizontaal verlangen”…

Na 5 dagen cultuur opsnuiven in deze bruisende stad is het tijd om richting het zuiden te rijden. Drieduizend kilometer pampa ligt voor ons tot het meest zuidelijke bewoonbare punt ter wereld, Ushuaia. Voor veel van onze deelnemers is het bereiken van deze stad op Vuurland als het uitkomen van een lang gekoesterde droom. En dan ook nog eens in je eigen camper… Onderweg naar deze plaats is enorm veel te zien. Zo rijden wij vanuit Buenos Aires allereerst naar het prachtige schiereiland Valdes: wij reizen precies in het goede jaargetijde om in de baai walvissen met hun jongen van dichtbij te bewonderen. Walvissen zijn van nature bijzonder goedmoedige en nieuwsgierige dieren waardoor ze tot een meter afstand ons bootje naderen. Onvoorstelbaar indrukwekkend als je deze mastodonten -als je wilt- zou kunnen aaien.

Vijfhonderd kilometer zuidelijker zien wij duizenden pinguïns voorbij waggelen. Overal waar je kijkt lopen deze grappige obers en duiken met regelmaat de zee in op zoek naar een lekker hapje. Punta Tombo staat hier dan ook om bekend. Ieder jaar komen duizenden Magelhaen pinguïns vanuit Brazilië hier naartoe om te broeden.
Wij hebben opnieuw geluk als wij ‘s avonds met de hele groep bij toeval belanden in een jaarlijks Gauchofestival in een relatief klein Pampadorpje. Honderden traditionele Gaucho’s uit de wijde omgeving verzamelen zich op een groot terrein en tonen elkaar –en óns- hun kunsten. Ze vinden het fantastisch dat wij helemaal uit het verre Nederland met onze eigen camper aanwezig zijn en vereren ons vervolgens met een ouderwetse ‘asado’. Niks gasbarbecue of aanmaakblokjes, niks voorverpakte sateetjes van de supermarkt, maar een groot houtvuur met rondom opgestelde schapen aan het spit. Zó doen ze dat hier!

Campings zijn over het algemeen van een andere standaard dan wij in Europa gewend zijn. Tijdens onze Pilotreis in 2008 hebben wij mooie alternatieve plekken uitgezocht waar wij met onze groep heerlijk kunnen overnachten. Zo staan wij op een gegeven moment direct aan de kust waar zich de grootste papegaaienkolonie ter wereld nestelt. Zeventigduizend kleine papagaaitjes zorgen voor een spectaculaire kakofonie van beeld en geluid. Gelukkig gaan deze gevleugelde herrieschoppers bij het vallen van de avond terug naar hun nestje, waardoor ook wij heerlijk kunnen slapen.
En dan, na duizenden kilometers tegenwind, komt het magische Vuurland in zicht. Om hier te komen zullen wij opnieuw met onze campers de zee over steken. Een klein stukje weliswaar, maar door de eeuwig en altijd straffe Patagonische wind komt het regelmatig voor dat de boot niet vaart. Niettemin is het geluk ons opnieuw goed gezind en tijdens onze 30 minuten durende overtocht over de Magelhaenstraat worden wij begeleid door enthousiaste zwart-witte dolfijnen die regelmatig kunsten vertonen waar ze in het Dolfinarium slechts van kunnen dromen.
‘Bienvenido a Tierra del Fuego’, zo verwelkomt ons een bord als we de veerboot afrijden. Wauw, wat een geweldig gevoel is dit. Aankomen aan het einde van de wereld. Uiteraard vieren wij deze mijlpaal gezamenlijk met de groep op gepaste wijze: Ushuaia is mede bekend om zijn befaamde koningskrabben die wij dan ook met een heerlijke bijpassende wijn tot ons nemen. Vanuit deze plaats vertrekken regelmatig boten naar Antarctica dat hier op een steenworp afstand vandaan ligt. Wij kiezen echter voor een kortere boottocht door het beroemde Beagle-kanaal. Dit kanaal verdeelt de archipel Vuurland in het hoofdeiland in het noorden en verschillende kleinere eilanden in het zuiden. Het oostelijke deel vormt de grens tussen Chili en Argentinië. Overigens, Beagle is de naam van het schip waar ontdekkingsreiziger Charles Darwin zijn tochten begin 1800 mee maakte. Hij ontdekte ook de Galapagos eilanden, waarover u in ons vorige reisverslag heeft kunnen lezen.
Vanaf Ushuaia zullen wij de komende maanden richting het Noorden rijden om onze PanAmericanareis te vervolgen. Ons wacht onder andere de beroemde gletsjer Perito Moreno en het Fitz Roy gebergte. Via de Ruta 40 en de Carretera Austral zullen wij de plaatsen Bariloche en wijnstad Mendoza bereiken. In de laatstgenoemde plaats vierden we uitgebreid Oud en Nieuw in een traditionele Bodega.

Reisorganisatie GlobusOverland verzorgt georganiseerde camper-reizen naar Amerika, Azië en Afrika. Ze bieden campereigenaren de mogelijkheid om met eigen vervoer hun droomreis te maken. De reizen kenmerken zich door hun unieke karakter; de ontspannen en open sfeer in de groep, het uitgebreide reisprogramma en grote persoonlijke vrijheid. www.globusoverland.com