Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

230VAC uit de accu

6 juni 2010

230VAC uit de accu - Door Thessa Linders - Proosten Electronics BV
Een omvormer zet de accuspanning om in 230VAC (inverter genaamd) en is al bijna niet meer weg te denken uit de camper. Zo kan er van steeds meer voorzieningen gebruik worden gemaakt die men thuis ook gewent is. Het is verleidelijk om bij het zien van de wandcontactdoos van de inverter er van alles op aan te sluiten. Maar pas op, er zijn een aantal valkuilen waar rekening mee moet worden gehouden. De belangrijkste zetten we voor u op een rijtje.

Als u het aanschaffen van een inverter overweegt is het belangrijk om eerst een aantal dingen onder elkaar te zetten. Noteer alle apparatuur die u op de inverter wilt gaan aansluiten. Noteer per apparaat het vermogen, dus wat het verbruikt op 230VAC. Belangrijk, houd rekening met de opstartpieken van de aan te sluiten apparatuur. Zo kan een tv bijvoorbeeld maar 60Watt verbruiken als deze aanstaat. Maar bij het aanzetten kan zeer kortstondig een vermogen gevraagd worden van 400Watt. Deze piek moet door de inverter wel geleverd kunnen worden. Zoek daarom altijd in de specificaties van de apparatuur na wat het verbruik èn de opstartpiek is. Als u meerdere apparaten gelijktijdig wilt gebruiken via de inverter dan moeten de waardes dus bij elkaar opgeteld worden.
Een voorbeeld. U wilt de volgende apparatuur op een inverter aan sluiten.

 

  Continuverbruik Piek bij aanschakelen
Koffiezetapparaat 500 Watt ---
Föhn 600 Watt ---
TV 600 Watt 400 Watt

Bovenstaande vermogens zijn alleen bedoeld als rekenvoorbeeld!

Situatie 1
Het koffiezetapparaat staat al aan en verbruikt 550Watt. Dan wordt de tv aangeschakeld. De inverter moet op dat moment het vermogen van de koffiezetapparaat + de piek van de tv kunnen verwerken. Een geschikte inverter zou een minimale piek van 950Watt (550 + 400Watt ) aan moeten kunnen en een continu vermogen kunnen leveren van 610 Watt (550 +60Watt).

Situatie 2
U gebruikt alle apparaten afzonderlijk, dus nooit tegelijk. In dat geval is een inverter die een continu vermogen van minimaal 600Watt aan kan prima. De opstartpieken zijn nu van minder belang aangezien de 400Watt piekbelasting van de tv al onder het vermogen blijft dat de inverter continu aan kan.

Vuistregel is hoe dan ook: houd een ruime overcapaciteit aan. Een goede inverter is beschermd tegen overbelasting van het continu vermogen, maar zodra de piekbelasting overschreden wordt gaat de inverter stuk. Daarom is het van groot belang dat men zich verdiept in de eventuele opstartpieken die apparatuur vraagt. In de regel kan een inverter, afhankelijk van merk en type, 2 tot 3 x zijn eigen vermogen aan als piek. Zo ligt de piekbelasting van een 1000Watt inverter vaak tussen de 2000 en 3000Watt.

Tip 1
Kijk ook goed in de specificaties van de apparatuur na wat het werkelijke verbruik is. Zo gaat men bijvoorbeeld bij een magnetron vaak de fout in. Als gesproken wordt over een magnetron van 850Watt dan is dit puur het vermogen waarmee het eten verwarmd wordt en niet het vermogen dat aan de 230VAC zijde gevraagd wordt. Dit kan oplopen tot het dubbele. Nog een voorbeeld is de airco. Het koelvermogen wordt ook in Watt uitgedrukt, maar dit is niet het opgenomen vermogen.

Tip 2
Veel merken gebruiken niet het continu vermogen in de artikel naam. Zo komt het voor dat een inverter 1000Watt genoemd wordt, terwijl het apparaat dit vermogen maar voor enkele minuten aan kan. Het continu vermogen ligt dan lager.

Een andere belangrijke valkuil is het type inverter dat men nodig heeft. Inverters zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen, de zuivere sinus inverter en de gemodificeerde sinus inverter (ook bloksinus of trapezium sinus genoemd). Een zuivere sinus inverter levert hetzelfde uitgang signaal als bij u thuis uit het lichtnet. Alle apparatuur kan hier op werken, mits het vermogen uiteraard toereikend is. Niet alle apparatuur kan daarentegen overweg met een gemodificeerde sinus. Het apparaat zal dan niet (goed) werken. Ga daarom voor aanschaf na wat voor sinusvorm uw apparatuur nodig heeft. Ter indicatie, zie de tabel met voorbeelden. Om problemen te voorkomen is het raadzaam een zuivere sinus inverter aan te schaffen.

Tip 3
De keuze in inverters is tegenwoordig zeer groot en ze zijn in allerlei prijsklassen te verkrijgen. De prijs heeft echter wel invloed op de kwaliteit van de uitgang. Dit geldt ook voor de zuivere sinus inverters. Overigens, of bepaalde apparatuur goed werkt op een gemodificeerde sinus hangt niet alleen af van de kwaliteit van de uitgang, maar ook van de kwaliteit van het apparaat zelf.

Als laatste punt kunnen we het verbruik uit de accu toelichten. Over het algemeen wordt de inverter niet al te lang achter elkaar gebruikt. Een magnetron, koffiezetter of föhn staat doorgaans niet lang aan. Toch vragen ze kortstondig vrij hoge vermogens van de accu. Hou daarom de volgende berekening aan.

Vermogen(Watt) = verbruik Amp per uur
12 (Volt)

Bijvoorbeeld
Een magnetron verbruikt 1200Watt en staat 3 minuten aan.

1200 (Watt) = 100Amp. per uur , In 3 min. is dit dus 3/60 deel. 100 x 3 = 5 Amp.
12 (Volt) 60

Mocht uw camper een 24Volts systeem hebben dan deelt u niet door 12 (Volt) maar door 24 (Volt).

Bovenstaande berekening is een globale berekening. Het werkelijke gebruik uit de accu zal hoger uitvallen aangezien er in de berekening nog geen rekening is gehouden met het rendement van de inverter, werkelijke accuspanning en eventuele andere verliezen.

Tip 4
Als u de apparatuur wilt laten werken op stroom van bijvoorbeeld een campingpaal, plaats dan een omschakel box die automatisch schakelt tussen netspanning en de inverter. Doet u dit niet dan dient er steeds handmatig omgeschakeld te worden met het bijbehorende risico dat er zware schade ontstaat aan de inverter.

Een goede inverter in combinatie met een passende accu vervangt overal de 230VAC en geeft daarom een nieuwe dimensie aan kamperen. Toch is het niet verstandig om zo maar op de bonnefooi een inverter aan te schaffen. Het is van belang om eerst een aantal rekensommetjes te maken om het optimale gebruiksgemak tijdens de vakantie te kunnen garanderen.