Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2016 - Meer luxe nauwelijks denkbaar

3 maart 2016

Concorde Charisma 905 L
2015 - Willem Laros

De Concorde Charisma doet zijn naam alle eer aan: het is een kampeerauto van bijna touringcar-lengte en voorzien van alle denkbare luxe. De afwerking is van een ongekend niveau, welk detail je ook bekijkt. Het bijna futuristische dashboard nodigt uit voor heel erg veel comfortabele kilometers: om Europa te verkennen, en verder desgewenst. Houten zonwering, hoogglans kastdeuren, leren bekleding, luchtgekoelde cabinezetels, tapijt, het is eigenlijk niet voor te stellen dat iemand nog iets mist.

Na binnenkomst vind je aan je rechterhand de zithoek, waar je wel met zeven personen aan kunt zitten. Links van de deur vinden we de keuken, de legkast met vriesdeel, douche en toilet, wastafel, kastruimte en achterin een zeer uitnodigend en sfeervolle slaapruimte. 

Derde generatie
Het is al weer de derde generatie Charisma die in 2016 het levenslicht ziet. Concorde kiest met dit type voor intelligente techniek en comfort zonder compromissen. De opbouw bestaat uit dubbel-aluminium sandwichplaten, voor een extreem goede isolatie. De serie Charisma bestaat uit zes indelingen en twee verschillende onderstellen.

Eerst maar eens even plaats nemen, op één van de cabinezetels. Ik zak er zacht in weg:de luchtgeveerde stoelen (optie) zijn bijzonder comfortabel. Maar ook op de andere plekken aan tafel laat het zitcomfort niets te wensen over. Het tafelblad laat zich eenvoudig verschuiven zodat iedereen gemakkelijk kan gaan zitten. Het lichtplan - deels indirect, vloerverlichting en veel daglicht via diverse dakramen - zorgt voor een bijzonder aangename sfeer.

Een blik naar achteren brengt me eerst bij de keuken. Een praktisch L-vormig keukenblad, daaronder diverse laden, en verder een snijplank, driepits gasstel, gootsteen met afdekplaat, luxe mengkraan en boven het blad een apothekerskast: heel veel bergruimte dus. En de sluiting van de laden is werkelijk ‘boterzacht’: zo zou je het thuis wel willen hebben! 

Wellness
Een beetje overdreven om over wellness te spreken in een kampeerauto? Nou, kijk eens goed. Er is een luxe wastafel met al even fraaie kastjes aan weerszijden. Daaronder drie laden voor persoonlijke spullen. Er tegenover is de douche, met een separate toiletruimte. Hansgrohe verzorgde de armaturen. De watertank meet 380 liter: lekker douchen is dus geen probleem. De Wengé houtkleur en de hoogglans kastjes - het is allemaal ongelofelijk mooi.

En dan de ‘slaapzaal’. Ook al niks overdreven. Prachtige materialen, een uitgekiende verlichting, kastjes, comfortabele matrassen… een werkelijk sprookjesachtige slaapkamer! Als je hier eenmaal ligt wordt het een hele opgave om weer een keer op te staan… Slapen in een vijfsterrenhotel voegt hier werkelijk niets meer aan toe! 

Van de zes Charisma-indelingen - van de 850 L tot en met de 920 G - hebben er vier twee bedden (gemakkelijk tot één geheel te maken) en twee een centraal geplaatst lengtebed. Andere verschillen zijn onder meer wel of niet een apart toilet en meer of minder kastruimte. De Charisma 920 G heeft een garage achterin, groot genoeg voor een Smart. Om ook onderweg lekker (auto)mobiel te zijn. 

De cabine van de Concorde is een plaatje. Licht, duidelijke meters en knoppen, veel zicht rondom. Natuurlijk, groot rijbewijs verplicht, dus ik mag er geen meter in rijden. Jammer hoor! 

Ruimte
Alles ademt ruimte, luxe en comfort in deze Concorde. Geld is dan geen onderwerp meer: wie het heeft en het beste en het mooiste wil kiest een kampeerauto in de topklasse waarin onder andere deze Concorde zit. Maar de ruimte binnen vraagt ook om ruimte buiten: niet elke camping zal een wagen van deze omvang willen ontvangen. Soms omdat er stomweg geen ruimte voor is… 

De één zal watertanden bij het zien van zoveel comfort en ruimte. Een ander ziet er niets in: “Misschien leuk voor mensen die van busreizen houden”, reageerde iemand wat cynisch. Het heeft alles te maken met smaak, de levensfase waarin iemand verkeert, de inhoud van de portemonnee. Maar als je uiteindelijk kiest voor een kampeerauto en niet voor een jacht, vakantiehuis of nog iets anders dan schaf je je met deze Concorde wel een parel aan!

Met dank aan Ron Hazenberg campers www.ronhazenberg.nl

De getoonde uitvoering is voorzien van een groot aantal opties, zowel technisch (automaat, luchtgeveerde stoelen in de cabine, afneembaar stuur, extra grote brandstoftank) als in het interieur (houtsoort Wengé, elektrisch hefbed, leren bekleding). Andere toegepaste opties zijn onder meer een elektropakket (accu, zonnepanelen, achteruitrijcamera, ledverlichting luifel), tv/radio (satelliet, tweede tv in slaapvertrek, soundsysteem, navigatie), keuken (naadloos keukenblad, koelvriescombi met oven) en gas-water-verwarming (onder meer thermostaat, buitendouche, spiegelkast).