Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2016 - Kabe: buitencategorie kampeerauto's!

3 maart 2016

2015 - Willem Laros

Kabe kampeerauto's zijn, in wielertermen gesproken, van een soort buitencategorie. Je hebt gewone kampeerauto's, hele goede kampeerauto's en dan nog enkele merken die met geen ander merk zijn te vergelijken. Kabe reken ik daar zeker toe. Kwaliteit, bouwwijze, het aantal manuren dat in de fabriek aan een kampeerauto wordt besteed en uiteindelijk dus ook de prijs: voor alles is de aanduiding buitencategorie op zijn plaats.

Eurotrek in Coevorden heeft de Travel Master Classic 740 LGB model 2016 in huis. De basisprijs is € 93.886 (inclusief € 10785 BPM), de versie bij Eurotrek mag je voor net geen 100.000 euro de showroom uitrijden. Het betreft hier de wagen met een 2.3 M-jet 130pk heavy met het comfortpakket, een dakraam boven de cabine en een luifel. Wij namen eens een kijkje: wat haal je nu eigenlijk voor deze prijs in huis? 

Vrijheid
De aankoop van een Kabe is een investering in vrijheid, zegt de brochure. Maar ja, dat is een tentje achterop je fiets ook. Er moet dus meer zijn dat de prijs rechtvaardigt. Kabe begon in 1957 met de bouw van caravans en sindsdien is er in de wereld en in de branche het nodige veranderd. De eerste camper van het merk - Travel Master - gaat begin jaren tachtig de weg op. Ontwikkeld samen met Volvo en bestemd voor gebruik tijdens alle vier de Scandinavische seizoenen. Najaar 1997 verschijnt de nieuwe Travel Master. Vanaf 2006 neemt de fabriek een nieuwe productlijn in gebruik en dit wordt gelijk een van de modernste kampeerauto fabrieken van Europa.

Een paar belangrijke kenmerken van de huidige Kabe kampeerauto. De fabriek geeft maar liefst een dichtheidsgarantie van zeven jaar. De constructie (iWall: Ecoprim isolatie, omgeven door twee verschillende typen aluminiumplaat en afgedekt door een zachte, ventilerende wandbekleding) zorgt voor maximale stabiliteit en is vochtvrij. Meubilair en interieur komen uit de eigen fabriek. Op het Kabe Smart D controlepaneel kan alles binnen worden gezien en bediend. De automatische vloeistofvloerverwarming biedt een ongekend comfort. En de ventilatie in een Kabe - en dat is zo belangrijk, zeker in de winter - is dik in orde. En ja, dat alles heeft een prijs. Des te fijner is het dat Kabe nu een uitvoering kent die, zonder concessies te doen aan materialen, kwaliteit en veiligheid, net onder die bijna magische grens van honderdduizend euro blijft. 

Bedieningspaneel
Het Kabe bedieningspaneel is samen met Dometic ontwikkeld: het zorgt voor besturing en bewaking van alle functies in het interieur van de camper. Dus de verlichting, inclusief het dimmen van het licht, niveaus van drink- en afvalwater, accucapaciteit en verwarming: het is allemaal te bedienen of af te lezen.

Kabe is geheel voorbereid op de koudste (Scandinavische) winters. Lussen in de vloer, gecombineerd met vloerverwarmingsplaten, zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte - net als vloer- en wandverwarming in een woning.

Zoals eerder gemeld zijn Kabe campers (en caravans) geconstrueerd voor maximale luchtcirculatie. Afstanden en hoeken tussen banken, bedden en rugleuningen zijn zorgvuldig getest. In de bovenkastjes zijn luchtkanalen ingebouwd, zodat de lucht vrij van de vloer naar het plafond kan circuleren. De kabelgoten zijn onder een hoek aangebracht, waardoor de luchtstroom langs de ramen ‘waait’.

En zo kunnen we nog wel even verder gaan met slimme oplossingen. De krachtige generator, de hordeur, uitwendige aansluitingen voor TV en 12/230V, hermetische daknaden, de droogkast, sanitair met douche, het uitgekiende verlichtingsplan… 

Natuurlijk is de 740 LGB nog verder te voorzien van accessoires, zoals een fietsendrager, oven en nog diverse andere nuttige dan wel leuke zaken. Alleen is voorzichtigheid hiermee wel geboden. Want het voertuig is relatief zwaar, waardoor het laadvermogen aan de ‘magere’ kant is: met zoveel laadruimte is een laadvermogen van slechts 220 kg minimaal. 

Mooi en compleet
Wat een geweldige kampeerauto is dit. Net als ik in Coevorden ben ontvang ik een berichtje op mijn telefoon dat er sneeuw is gevallen op de Alpencamping die we deze winter(sport) zullen bezoeken. Het liefst zou ik de sleutels vragen en er gelijk met deze Kabe naar toe rijden. Want nergens komt een Kabe zo goed tot zijn recht als in de kou. Al zul je van de kwaliteit en comfort van deze kampeerauto het hele jaar volop plezier hebben! 

www.kabe.se
Eurotrek Campers www.eurotrek.nl