Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2016 - De ruimste buscamper van Adria

3 maart 2016

De Adria Twin 640 SHX
2015 -
 Danny Broese

Meer en meer reizigers willen een wendbaar en gemakkelijk te besturen camper, maar met een ruim interieur en extra capaciteit. Adria heeft de ruimte van de 640 SHX geoptimaliseerd door onder andere uitbreiding van de wielbasis en 20 cm extra hoogte. Dan is het zeer prettig dat je ook met een behoorlijke lengte overal rechtop kunt staan. De rustige 2.3L 130pk Fiat motor met 6 bak is een genot om mee te rijden. Sterk genoeg om bij Luik met 100 km per uur omhoog te rijden. Het fijnst rijdt deze Fiat rond de 115km/u en tijdens onze rit van in totaal ongeveer 1600 km hebben we een gemiddeld verbruik van 10L per 100km gerealiseerd…niet slecht. Opvallend is de rust van deze wagen, geen rammeltjes of storende bijgeluiden.

De 640 SHX heeft een klassieke indeling. Twee draaibare stoelen, een bankje en daar tegenover de keuken. Tegenover de keuken, afgesloten met een kunststof schuif deur, zien we een keurige toiletruimte met draaitoilet en wasbakje. Achterin vinden we het grote comfortabele bed met daar boven het grote hefbed met 200 kilo draagvermogen. Zo’n hefbed is een handige oplossing als je met 2 kinderen reist. Het laat zich licht en gemakkelijk bedienen en is net zo comfortabel als het masterbed. Overdag verstop je het in het extra hoge dak en in de avond laat je het met het handvat of gasveer systeem zakken op de meubels en rails. ‘s Nachts kan het bij een toiletbezoek wat lastig zijn. Eerst dient de ladder verplaatst te worden en dan moet de kunststof schuifdeur open om de badkamer te bereiken. De schuifbeweging is duidelijk hoorbaar, mijn jongste reisgenote werd er ‘s nacht wakker van. Wat bijenwas of vaseline zou het euvel kunnen verhelpen. De luxe centrale Dometic keuken met daaronder drie grote lades is ruim voldoende voor 4 personen. Boven de keuken vinden we nog meer bergruimte. Ik ben een verwende hobby kok maar met deze voorzieningen heb ik niets te klagen. Alle specerijen en keukenhulpen vinden keurig hun plekje. Omdat het tijdens onze rit regelmatig 34°C of meer was, waren wij vooral blij met de grote 160 l koelkast. Houd er wel rekening mee dat je de temperatuur zowel op elektra als op het gas gelijk houdt. Precies dat verzuimde ik namelijk en we waren niet blij met de gesmolten ijsjes en het lauwe bier. Het comfort van de draaibare chauffeur- en bijrijderstoel is hoog en ook de meereizende kinderen hebben op de bank niks te klagen.

De sfeervolle indirecte verlichting aan de onderzijde van het hefbed vind terug in de keuken en het eetgedeelte en het geeft samen met de afwerking van de meubels en de gebruikte kleuren een huiselijk gevoel. Spotjes, in-direct en direct licht of alles tegelijk, alles naar wens in te stellen. Stopcontacten zijn meer dan voldoende aanwezig.
Verder heel veel bergruimte. Boven de cabine is een erg grote bergruimte. Maar ook naast de toiletruimte en dan zijn er nog alle zeer goed bereikbare boven- en onderkastjes. Onder het bed is veel bergruimte waar we het gereedschap en buitenmeubilair en andere attributen ruimschoots kwijt kunnen. In de vloer en onder de bank zijn slimme extra bergruimtes voor nog meer spullen. Het probleem van alles proppen in een kleine ruimte kennen we niet. Met gemak neem je alles mee in deze Twin 640 SHX, de ruimste buscamper van Adria…garderobe voor 4 personen, speelgoed, fietsjes, voorraad en al wat je verder nodig acht.

Een speciaal bankje achter de bijrijderstoel biedt plaats aan twee gasflessen. Een nadeel van deze constructie kan zijn dat de schuifdeur geheel open moet om naar binnen of buiten te gaan. Niet erg als het mooi weer is maar in de herfst of bij winterse omstandigheden is dat iets minder aangenaam.
De wagen is voorzien van een uitstekende Trumakachel met een high en boost snelheid die winterse omstandigheden goed aan kan. Altijd leuk om te weten dat je er op wintersport warmpjes bij zit. De fan is in de eco stand nauwelijks hoorbaar.

Rijden met de 640 SHX is bepaald geen straf. Dit is een hele fijne reiswagen, goed geconstrueerd, geen rammeltjes of enig ander bijgeluid en dat maakt het rijden eenvoudig. Het is met een flinke zijwind soms even wennen aan de 20 cm extra hoogte. De 130 pk motor doet zijn werk goed en de hellingen bij Luik vormden geen probleem. Wij konden met deze kampeerbus op alle plekjes in de natuur, in de dorpjes langs de wijnroute en nagenoeg bij elke supermarkt terecht. Manoeuvreren op kleine campings is prima te doen. Onze testwagen was voorzien van een achteruitrij camera. Een heel handig hulpmiddel die ik zeker zou aanschaffen. Daarbij was deze camper voorzien van een uitklapbare fietsendrager die in gebruik een meter bijdraagt aan de lengte. Wil je iets meer power dan kies je voor de 150 pk versie. Persoonlijk vind ik het vermogen wel voldoende en zou ik die extra investering gebruiken voor andere opties. Chiptuning kan ook op een later moment als er toch meer power verlangd wordt.

De Adria Twin 640 SHX is een mooie, gedistingeerde wagen die opvalt. De zwarte donkere ramen zorgen voor een stijlvolle uitstraling. Het interieur is goed en mooi afgewerkt. Tijdens onze reis werden we vier keer gevraagd of men de wagen ook even van binnen mocht bekijken omdat de belangstellenden overwogen een buscamper aan te schaffen. En laten we wel zijn, deze Adria is heel erg mooi! Met een vanaf prijs van 60.000 euro krijg je met de 640 SHX een geweldige wagen.

Adria Benelux, tel: 078 6158724 en www.adria-mobil.com en www.adria.nl

Kampeercentrum Budel                                     www.kampeercentrumbudel.nl

Buscamper                                                      www.buscamper.nl

Caravanbedrijf Duijndam                                   www.ddcaravans.nl

Henk Pen Caravans                                          www.henkpen.nl

Stijkel Campers                                                www.stijkelcampers.nl

Camper & Caravan Center C. vd Oever              www.caravancenter.nl

Holtkamp West                                                www.holtkamp-west.nl

Mobiledrome & Partners                                   www.mobiledrome.nl

De Roo Campers                                             www.deroocampers.nl

Dick Groot Safari Campers                               www.safaricampers.nl

Van Baaren Caravans & campers          www.vanbaarencaravansencampers.nl