Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2015 - Hymercar Cape Town

8 augustus 2015

Hymercar VW Cape Town: klein maar erg fijn
April 2015 - Willem Laros
De VW-bus vormt een ideale basis voor een kwalitatief hoogwaardige en overal-passende kampeerauto. Geen weggetje zo klein, geen bergpas zo smal of je kunt er met een Volkswagenbus overheen. En zo’n wagen rijdt als een trein, weet ik uit ervaring. Nee, veel beter dan een trein…

Een kleinere bestelwagen gebruiken en zelfs inrichten als kampeerverblijf is niet nieuw, ook niet bij Hymer. Al in 1961 werd de ‘Kastwagen’ Caravano geïntroduceerd: de toenmalige VW-bus met een klein en recht hefdakje. In feite borduurt de Hymercar voort op dit concept, maar wel met de techniek, de materialen en de inzichten van nu.

Zes modellen
Nog nooit in een Volkswagen Transporter gereden? Je weet niet wat je overkomt: het is misschien wel de best rijdende auto überhaupt, om het in de moedertaal van deze auto te zeggen. De automatische zeven versnellingen (!) met dubbele koppeltransmissie maakt rijden op snelweg en in de stad tot een feest. En ga je graag van de gebaande weg af? Neem dan de vierwielaandrijving!
Hymercar verdeelt de zes modellen in drie zonder badkamer en drie met. De kleinste is de Cape Town, op basis van het jongste model Volkswagen T5. Daarna volgen de Sydney en de Rio, beide op Fiat Ducato. De drie modellen met badkamer zijn de Grand Canyon, de Yellowstone en de Sierra Nevada. Avontuurlijke namen die precies aangeven waarvoor deze wagens zijn bedoeld: om er vrij als een vogeltje mee op uit te trekken. Niet naar een meer-sterrencamping voor drie weken, maar de wildernis in, vrij kamperend of op een camperplaats. Rondtrekkend van stad naar dorpje, van bergpas naar eindeloze vlakten. Voor een lekker weekendje weg, of voor een maand vakantie met z’n vieren.

De Volkswagen T5 is een alleskunner. De Cape Town kan dus uitstekend dienen voor geweldige vakanties, maar hoeft de rest van het jaar niet stil te staan. Het hele jaar rijden (woon-werk, bezoek, boodschappen) en toch maar klein beetje belasting betalen… dat is toch een aantrekkelijke gedachte? Zelfs bij een verhuizing kan deze wagen nuttig zijn, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen.

Flexibel
Het toverwoord van de Hymercar zonder badkamer is: flexibiliteit. Want de ruimte is beperkt, maar de wensen zijn dat niet. Zitten, slapen, eten, spullen meenemen: het moet allemaal plaats kunnen vinden op dat o zo beperkte vloeroppervlak van de Volkswagenbus. De koper kiest voor vijf volwaardige stoelen of een enkele zit of tweepersoonsbank. Meer ruimte nodig? Dan kan de individuele stoel worden gedemonteerd. Flexibiliteit dus!
Flexibel ook als het om slaapruimte gaat. Onder het uitzetdak met geïntegreerd bed kan een tweede ‘slaapkamer’ worden gemaakt, via een ladder toegankelijk. In dit bovenbed heb je rondom een geweldig uitzicht! Natuurlijk zijn de ramen af te sluiten met lichtwerend tentdoek.

De klaptafel is op verschillende manieren te gebruiken. Als klein tafeltje, of groter, met een uitgeklapt blad. Geen tafel nodig? Dan kan deze volledig worden weggeklapt.
Het probleem van ‘alles proppen op een klein oppervlak’ kan zijn dat je steeds nergens bij kunt wat je juist dan nodig hebt. Maar daar is bij Hymer over nagedacht: inpakken, uitpakken, veilig opbergen, overal bij kunnen. Slim hoor.
Als je het achterste bed niet gebruikt (samen op reis en boven slapend), dan kun je op de plek waar de bedstukken normaal liggen speciale tassen krijgen - als extra bergruimte. Achterin zijn standaard twee klapstoelen en een campingtafel opgeborgen: altijd onder handbereik zodra de achterklep wordt geopend. Het mobiele toilet staat onder de bank. Nee, privacy is er dan even niet, tenzij je een moment alleen mag zijn…

Doordacht
Nog een paar zaken die aangeven hoe doordacht dit concept eigenlijk is. Natuurlijk, LED-lampen overal, stroom besparend. De kledingkast, via de achterdeur maar ook van binnenuit bereikbaar, kan met planken of met stang worden gebruikt. In de opstap is een extra opbergvak, groot genoeg voor twee paar schoenen. De stroomaansluiting bevindt zich onder de motorkap: wel zo veilig! Fietsen mee? Dat kan binnen, met een uiterst praktische fietsenhouder.
Het gehele bedonderstel is met diverse opbergvakken en schuifladen uitgerust. Het kan zelfs in zijn geheel worden uitgenomen, als er dan toch een keer moet worden verhuisd.

Ik maak er geen geheim van: ik ben verliefd op deze Hymercar Cape Town, al zou ik waarschijnlijk niet voor een - zo besmettelijk - zwart exemplaar kiezen. Het combineert de mobiliteit van een geweldig rijdende auto met de mogelijkheden tot wonen en slapen. Stoppen waar je wilt, slapen waar je wilt. En gaan waarheen je wilt. De ideale reiswagen voor heerlijke tochten naar Scandinavië. Een weekje naar de Franse wijnen, een weekendje Luxemburg. Een culturele reis naar Spanje. Genieten van Engelse humor. De rest van het jaar - er moet ook nog worden gewerkt - gebruik je de VW als gewone gezinsauto. Ja, ik ben verliefd.

Het gevaar van verliefdheid is wel dat je misschien zaken over het hoofd ziet. Die wuif je nu weg, maar er kunnen na verloop van tijd ook eigenschappen opdoemen waaraan je je gaat storen. “Maar het is wel klein”, hoor ik iemand zeggen. En ja, klein is hij, merkte ik ook tijdens het fotograferen. “Ik moet er ’s nachts altijd uit”, zegt een ander. Ladder af en midden in je VW op het mobiele toilet: dat moet je wel willen. “Koken met lokale gerechten, dat is in vakanties zo leuk.” Inderdaad, het keukentje is klein, en de twee pitten laag.

De beste manier om er achter te komen of een kampeerbus van dit formaat iets voor je is, is wellicht er eerst eentje huren. Kun je leven met de beperkingen van de omvang van de VW T5 dan garandeer ik je dat de verliefdheid, die volgens mij iedereen bij de aanblik van de Cape Town voelt opkomen, overgaat in een mooie en langdurige relatie vol gelukkige momenten…

Eriba-Hymer Nederland BV www.hymercar.com

De Jong Campers & Caravans www.dejongcaravans.nl
Kampeercentrum de Jong www.kampeercentrumdejong.nl
Mobiledrome & Partners www.mobiledrome.nl
Witoma Caravans BV www.witoma.nl
Vanaf april is Egberts Caravan Center in Leek ook Eriba Hymer dealer.

De Cape Town is te zien bij
Kampeercentrum de Jong www.kampeercentrumdejong.nl
Witoma Caravans BV www.witoma.nl