Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2015 - Euramobil

10 oktober 2015

Oktober 2015 - Willem Laros

Mooi en degelijk gebouwd:
Eura Mobil Eura Mobil is in Nederland nog helemaal niet zo lang in de vertrouwde handen bij de Nieuwkoop Automotive Group in ’s-Hertogenbosch. Het bedrijf dat al een halve eeuw dealer van diverse automerken is. En nu dus ook als importeur van de kampeerauto’s van het Duitse merk Eura Mobil. De man die hierachter zit heeft heel veel ervaring in de recreatiebranche: die kennis, gecombineerd met de technische invulling door de Nieuwkoop Group, belooft veel goeds voor Eura Mobil.

Wij namen een kijkje in ’s-Hertogenbosch, waar we onder meer de Integra Line 720 QB in de showroom aantreffen. Op de prijslijst genoteerd voor €84.350,-. De prijslijst van Eura Mobil vermeldt drie hoofdtypen: alkoofmodellen, halfintegralen en integralen, waaronder de hier nader bekeken 720 QB (queens bed). De prijzen lopen uiteen van 62.950 tot 138.950 euro. Nieuwe series succesvol In het seizoen 2013/2014 introduceerde Eura Mobil drie nieuwe series: hiermee heeft het merk zijn imago als fabrikant van hoogwaardige campers met aantrekkelijke prijzen duidelijk versterkt. De laatste vernieuwingen betreffen vooral het interieur. Wat 2016 voor ons in petto heeft weten we op dit moment nog niet.

De integralen van Eura Mobil zijn uitgerust met een doorlopende, verwarmde dubbele bodem. Met drie functies in één: extra bergruimte (max. 50cm hoog), een koele ‘kelder’ in de zomer en vloerverwarming ’s winters en een technische ruimte (techniek, accu’s en - vorstvrij - watertanks).
Dankzij de dubbele bodem is ook de garage groter, zonder verlaging van de achterkant. De dubbele bodem is door de bewoners naar eigen wens te gebruiken: proviand, een sportuitrusting of extra apparatuur, zoals een generator voor nog meer onafhankelijkheid.

De opbouw van een Eura Mobil is een knap staaltje moderne verlijmingstechniek, ‘afgekeken’ van de luchtvaart. De houtvrije wanden zijn ononderbroken geïsoleerd: wel zo fijn bij wintergebruik. Eura Mobil wil dat de bewoner zich volledig thuis voelt. Daarom is over alles intensief nagedacht. Een paar voorbeelden: hoogwaardige koudschuimmatrassen op lattenbodems, geluiddempende sluiting van bovenkastjes, omschakelbare luidsprekers van cockpit naar interieur, zitgroep met onverslijtbare bekleding, metalen handgrepen en kranen, kraakvrij meubilair uit eigen fabriek, en deze lijst is met gemak nog veel verder uit te breiden.

De Integra Line is bij de eerste aanblik een prachtige kampeerauto. De LED-schijnwerpers dragen daar aan bij, maar ook de radiatorgril, de buitenspiegels, de decoratie en de voorruit, die chauffeur en bijrijder een geweldig zicht biedt. Voor de instap hoeft er niets te worden uitgeschoven en een opstapje is ook niet nodig. De leuning is voor het grijpen en wordt goed verlicht.

Centraal bed
De in 2015 geïntroduceerde Integra Line 720 QB, op Fiat Ducato (standaard 66 kW/130PS, twee zwaardere opties beschikbaar), heeft als belangrijkste kenmerk het prachtige, centraal geplaatste tweepersoonsbed aan de achterzijde. Omdat je er van twee zijden in- en uit kunt stappen combineert het de voordelen van twee éénpersoonsbedden met die van het tweepersoonsbed (aangenaam naast elkaar liggen). Het bed kan met een eenvoudige slinger omhoog en omlaag worden gebracht: omhoog voor extra bagageruimte onderweg, omlaag op de standplaats voor optimaal gebruiksgemak. Overdag laat het bed zich ook eenvoudig ‘inschuiven’ voor nog meer ruimte binnen. Aan het voeteneinde vinden we namelijk tegen de zijwanden van de kampeerauto aan de ene zijde de douche, aan de andere zijde de toiletruimte.
Verder naar voren komen we in de slim ingedeelde keuken met volop bergruimte en uiteindelijk de zithoek. De koelkast biedt voldoende ruimte voor heel veel proviand. Wie niet verder kijkt zou kunnen denken dat dit het is. Maar let op: bovenin de cabine hangt nog eens een compleet tweepersoonsbed, dat zich eenvoudig naar beneden laat trekken. Ideaal voor wie af en toe (klein)kinderen wil meenemen, of stellen die graag samen op vakantie gaan.
Ondanks de lichte bekleding oogt het interieur wat donker: dat heeft te maken met zowel de vloerbedekking als de mahoniekleur van de meubels. Sfeervol is het binnen echter wel.

Standaard is de Euro Mobil al bijzonder rijk uitgerust, maar voor de liefhebber is nog eens een enorme lijst aan opties verkrijgbaar. Eura Mobil kent ook verschillende pakketten: opties die in één keer besteld voordeliger zijn dan alle opties individueel opgeteld. Zo is er een optie Comfort cabine, met onder meer cruise control, airco, radio met aanraakscherm en 16 inch wielen. Het Winterpakket richt zich uiteraard op warmtebronnen, dubbel glas in de cabine, geïsoleerde afvalwatertank en een 230/12V installatie (max. 300W).

Vol
Om de sfeer ‘te proeven’ ben ik een tijdje in deze Integra Line 720 QB gaan zitten. Dan op de ene plaats, dan op de andere. Wat me daarvan bijblijft is dat de ontwerpers hebben geprobeerd wel heel veel in deze kampeerauto te ‘proppen’, oneerbiedig gezegd. Met vier volwassenen aan boord wordt het misschien toch wel wat krap. De toegang tot het bed via douche of toiletruimte is ronduit smal, zelfs met ingeschoven bed. De chauffeursstoel draaien naar de woonruimte: het past maar net, eigenlijk zit het stuur dan behoorlijk in de weg. Een gul gevoel van ruimte kreeg ik binnen kortom niet. Een gevoel van degelijke bouw en comfort nadrukkelijk wel. En daar staat de naam Eura Mobil uiteraard van oudsher garant voor.

Met dank aan Nieuwkoop Automotive Group, ’s-Hertogenbosch. Tel: 073 6466700 en www.autonieuwkoop.nl