Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2014 - Knaus BoxStar Freeway 630

1 januari 2015

Grote ‘Van’ voor lange reizen
Mei 2014 - Willem Laros

De Knaus BoxStar Freeway 630 is binnen waarachtig een hele kampeerauto, ondanks zijn bescheiden buitenmaten. Althans, zo oogt het. Het is vooral de binnenhoogte die het interieur die ruimte geeft. Met een vanafprijs van €58.565,- praten we hier over een alleszins ‘bereikbare’ kampeerauto. Met vier zit- en slaapplaatsen. We halen het voertuig op bij MobileDrôme in Roosendaal. En vanaf de eerste meters genieten we van de rijkwaliteiten van de Fiat, waarop Knaus zijn BoxStar baseerde.

De BoxStar is er in een groot aantal uitvoeringen. Het begint met de City 500 en eindigt negen typen verder met de hier door ons nader bekeken Freeway 630.
Heerlijk zitten ze, die luxe cabinestoelen met armleuningen. De radio/navigatie combinatie werkt met een aanraakscherm. De zesbak schakelt soepel. Bekerhouders, cruise control: ik geniet.

Bestelbus
De Freeway, zoals we deze Knaus hier nu gemakshalve zullen noemen, heeft een min of meer traditionele Van-indeling: de indeling dus die we ook in de meeste ‘bestelbussen’ van andere kampeerautofabrikanten aantreffen. Dat betekent twee draaibare cabinestoelen met een - gemakkelijk te verschuiven - tafel erachter en vervolgens weer een bankje: met twee gordels. Het bankje kan worden verbreed voor wat extra zitcomfort. Het keukenblokje bedekt een deel van de (schuifdeur)deuropening. Naast de keuken de koelkast op ooghoogte en daaronder een hangkast – voor niet te lange kledingstukken dus. Achterin het tweepersoonsbed in de lengte. Of zijn het twee éénpersoonsbedden? In elk geval maakt het open middenstuk aan het voeteneinde ongestoord in- en uitstappen wel gemakkelijker.
Onze testwagen is voorzien van verschillende extra’s (zie infoblokje), waaronder de elektrisch te bedienen opstap. Bij binnenkomst valt allereerst de stahoogte op: 218 cm. Vanaf de vooruit loopt het dak niet in dezelfde lijn door, maar gaat het iets steiler omhoog. Dat levert trouwens boven de cabine een enorme bergruimte op. Iets waarin deze Knaus sowieso grossiert!

Compleet
Wat mij, voordat ik wat gedetailleerder mijn blik rond laat gaan, aan deze Knaus erg bevalt is de compleetheid van de uitrusting, mede dankzij de pakketten die zijn geïnstalleerd. Je dekbed erin en je kunt vertrekken, bij wijze van spreken.
De cabinestoelen zitten, zoals eerder gemeld, als een vorst. Met twee omhoog te klappen armleuningen en veel stevigheid houd je het hier wel een stiefkwartiertje op uit. Fijn, want dit is een kampeerauto voor de veelreiziger die Europa - en misschien wel verder - tot zijn ‘werkterrein’ rekent. Ook het bankje aan de andere kant van de tafel zit goed. Boven de tafel zijn een 12- en 230-volt stopcontact aangebracht, net als boven het bed trouwens. Prima! Rondom vinden we bovenkastjes. Dat maakt zeker het slaapgedeelte visueel wat kleiner, maar het levert wel een berg ruimte op. Want als je bijvoorbeeld de wagen ook voor de wintersport zou willen gebruiken, dan komt die ruimte goed van pas: een dikke trui neemt immers veel meer plek in dan een T-shirtje.
Het keukenblokje bevat drie gaspitten en een rond gootsteentje met een ‘ouderwets grote’ kraan. Bij de deuropening kan een extra stukje aanrechtblad omhoog worden geklapt. De keuken bestaat verder uit drie brede en drie wat kleinere laden. De aardappelen kunnen mee – al zijn lokaal eten en koken natuurlijk veel leuker. De koelkast is niet heel groot, maar voor normaal gebruik toereikend. Ook het opstapje naar het bed is nog benut als bergruimte.

Toiletruimte
Dankzij de lengte van deze grootste BoxStar is er ruimte voor een keurige toiletruimte, met een wastafel met een kastje eronder en kleine opbergvakjes bovenin. Standaard is overigens een vergrote badkamer, met een verplaatsbare badwand met douchecabine centraal in het looppad. Leuk, die dunne LED-lampjes op verschillende plaatsen, ook hier. Ook de twee plafondlampen, boven zitgroep en bed, zijn van dit energiezuinige type.
Naast de ramen rondom zorgen twee dakluiken voor daglicht in het interieur. Standaard is de hordeur over volle breedte van de schuifdeur. Fijn hoor, als je in een muggen-, vliegen- en wespenrijke plek bent en je ongestoord dan toch naar een keer binnen wilt eten.
De gekozen houtkleur is licht, net als de bekleding. Een uitstekende keuze voor elke relatief beperkte ruimte. De twee spotjes boven het bed zijn over de hele lengte van het bed te verschuiven. De breedte van het bed is 187 cm: niet te grote volwassenen en kinderen zouden makkelijk ook in de breedte kunnen slapen. En paar vakjes boven de bedden zijn voor kleine spulletjes (bril, horloge, telefoon). Onder de kastjes is nog aflegruimte met een opstaand randje. Daar liggen de (reis)boeken… En dan is er natuurlijk nog de bergruimte onder het bed, goed bereikbaar via de achterdeuren. Hier staan ook de gasflessen trouwens.

Enthousiast
Het zal tussen de regels door wel duidelijk zijn geworden: ik ben tamelijk enthousiast over deze kampeerauto. Hij biedt veel ruimte en comfort op de plek van bestemming, maar is rijdend voldoende wendbaar om ook een parkeerplekje in de stad te vinden. De buitenhoogte van 282 cm maakt hem wel ongeschikt voor praktisch elke parkeergarage. De wagen rijdt voortreffelijk, al zal de hoge opbouw bij hogere snelheden meer brandstof gebruiken en de wagen ietsje zijwindgevoeliger maken. Maar tot 110 km/h is er niets aan de hand en haast in de vakantie is onverstandig. Kortom: Knaus presenteert ons een heerlijke kampeerauto, bij uitstek geschikt een reislustig stel dat vaak onderweg is.

De door ons bekeken Knaus was voorzien van de volgende pakketten.
Fiat pakket: buitenspiegel, verstelbaar en verwarmd - airco cabine - airbag passagier - cruise control - in hoogte verstelbare passagiersstoel - 16 inch aluminium wielen
Funline pakket: voor- en zijraamisolatie/verduistering (Remis), radiovoorbereiding/luidsprekers, elektrisch bediende opstap, zonneluifel, bekabeling zonnepaneel/satelliet
Styling pakket II: voorbumper in wagenkleur, voorspoiler in alu-look, smoke koplampen, LED dagrijverlichting, FIAT grill
Media pakket: radioantenne, radio met CD, navigatie, touchscreen en DAB (digitale opvolger FM), achteruitrijcamera
Verder heeft ‘onze’ Knaus een metallic lak.

Knaus
Knaus Tabbert GmbH
Tel: 0049 8583211 en www.knaus.de/nl
• Linders Kampeerauto's VOF Bakel www.linderskampeerautos.nl
• Bruggink Caravans VOF Borculo www.brugginkcaravans.nl
• Eurotrek Campers BV Coevorden www.eurotrek.nl
• Mobildrome & Partners BV Roosendaal www.mobiledrome.nl
• Jan Schreur Recreatie Winkel www.janschreur.nl
• Witoma Rosmalen www.witoma.nl