Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2014 - Challenger Birthday

1 januari 2015

Challenger viert verjaardag met Birthday modellen
Mei 2014 - Willem Laros

Het klinkt allemaal niet zo Frans: Challenger Birthday, maar deze kampeerauto komt toch heus uit een van Europa’s grootste kampeerauto- en caravanfabrieken en die staat in Frankrijk. Wij kijken dit keer naar een compacte, een tikkie eigenzinnige en o zo complete kampeerauto met een alleszins redelijke prijskaartje: de Birthday 30. Voor rond de 60.000 euro kun je inpakken en (lang en compleet) wegwezen.
De prijslijst van Challenger laat op dit moment zeven lijnen zien. Het begint bij de alsmaar in populariteit toenemende buscampers, op basis van Fiat. Voor net geen 50.000 euro bezit je hiermee een heuse camper. Vervolgens hebben we de alkoof en halfintegralen op Fiat, enkele halfintegralen met ‘eilandkeuken’ en vier integraalmodellen, allemaal op Fiat. En dan dus de twee lijnen type Birthday, alkoof en halfintegraal, op Ford Transit.

Slim
Eigenzinnig, hoezo? Een paar voorbeelden. Het onderstel is dus een Ford Transit. De markt voor camperonderstellen wordt fors gedomineerd door Fiat met de Ducato, maar Challenger kiest voor de Birthday-serie voor een Ford Transit. En dan ook gelijk de TDCi 140 pk 2,2 liter versie. Dat betekent lekker opschieten onderweg als het moet. Of comfortabel over binnenwegen hobbelen als het kan. De eerste kampeerauto op een Ford werd 35 jaar geleden ‘geboren’, toen nog onder de naam Gruau. De 35-jarige samenwerking met Ford wordt gevierd met de Birthday-editie: een aangename traktatie! Er zijn drie alkoof Birthday modellen en zeven halfintegralen.
Eigenzinnig? Nog een voorbeeld. Tot de standaarduitrusting behoren een verwarmde voorruit en een panoramisch dakraam. En: de bergruimte achterin is zowel van binnen als van buiten te bereiken. Slim toch? Net als de elektrisch te bedienen tafel (hoogteverstelling) en het elektrisch op- en neergaande bed. Met één vinger te bedienen, mits de sleutel in de goede stand staat. TV kijken kan vanaf bed, maar natuurlijk ook vanaf de zitgroep: een uitschuifbare steun voor een platte TV is al gemonteerd, inclusief de voorbereiding voor de aansluiting.
Met de twee gedraaide cabinestoelen, de zijbank en de L-vormige zithoek rond de tafel kun je met wat passen en meten desnoods met acht personen hier zitten. Gezelligheid troef dus, waar je ook bent. En de stoelen en banken zitten buitengewoon comfortabel, hebben we ondervonden.

Panoramaraam
Deze Challenger is een zogenaamde halfintegraal, voorzien van een volledig polyester opbouw (dak 54,5 mm dik). De vloerdikte bedraagt 63 mm en er is een prettige, verlaagde instap. Het interieur is één geheel (cabine plus woonruimte), maar op de cabine zit een alkoof-achtige uitbouw. In dit geval voorzien van een heerlijk veel daglicht doorlatend panoramaraam, dat bovendien ook open kan en voorzien is van hor en verduistering. Boven de cabine is een grote ruimte waarop de nodige spullen kunnen liggen: leesvoer, kaarten en nog veel meer. Alle interieurverlichting is gebaseerd op LED-technologie. Fietsen mee? De bevestigingspunten voor een fietsenrek zijn reeds aangebracht.
Direct naast de deur is de Thetford koelkast, met een apart vriesvlak. Achterin vinden we tegen de zijwand de keuken, met driepits gasstel en spoelbakje, en tenslotte de natte ruimte met toilet en douche, met vaste douchedeuren. Het bed is bij deze rondgang nog niet genoemd: dat bevindt zich namelijk overdag tegen het plafond boven de zitgroep. Met een sleuteltje en een druk op de knop komt het soepeltjes naar beneden, op elke gewenste hoogte, tot op de kussens van de zitgroep! Er is ook een laddertje beschikbaar: door het bed namelijk niet helemaal te laten zakken blijft eronder ruimte voor extra slaapplaatsen, als dat eens gewenst is. Leuk als er eens kinderen of kleinkinderen mee willen. Of goede vrienden.
Rijden met de Ford is buitengewoon aangenaam. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer ABS, cruise control, elektrische en verwarmbare spiegels en cabinestoelen met dubbele armsteunen – beide in hoogte verstelbaar.

Tijdloos interieur
In het interieur zijn het neutrale, tijdloze kleuren die de sfeer bepalen. Ondanks het beperkte oppervlak voelt deze Birtday niet ‘klein’ aan. En dat in een kampeerauto van net geen zes meter! Die je met wat handigheid nog wel op veel parkeerplaatsen kwijt kunt. Met vier personen heb je heerlijk veel ruimte aan tafel. Het bed glijdt gemakkelijk op en neer: wat een ruimtewinner is dat toch zo!
Met een budget van 60.000 euro en de wens om toch een complete kampeerauto te rijden is de Challenger zeker een reisvoertuig om naar uit te kijken. Goed beschouwd is het een tweepersoonskampeerauto, waarmee je ook met z’n vieren kunt reizen.

Caravan Trading Europe, tel: 0344 632209 en www.challenger.tm.fr
Zinger Campers www.zingercampers.nl
Frans Stokman BV www.fransstokman.nl
Camper Totaal www.campertotaal.nl
RSF www.rsf.de

Met dank aan Frans Stokman, caravans en campers, Heerhugowaard.