Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2013 - Roller Team Livingstone 255

7 juli 2013

Willem Laros - januari 2013
Complete buscamper met extra isolatie
De Roller Team Livingstone 255 Prestige staat dit keer centraal. En dat is geen toeval: deze Italiaanse buscamper (‘Van’) werd immers niet voor niets tot Camper van het Jaar 2013 verkozen door de vakjury. Belangrijk argument: de isolatie van bodem, zijwanden en dak. Deze zorgt voor een aangenaam binnenklimaat op de standplaats en voor minder rijgeluiden onderweg. Let wel: de cabine is niet voorzien van deze isolatie, maar dat vormt slechts een klein deel van de gehele carrosserie. En is in de wintersport te voorzien van een geïsoleerde buiten'deken'.

We bekijken de Roller Team bij Rossèl Campers in Nieuwegein, die dit merk in 2012 aan de eigen stal toevoegde. Naast Frankia, al sinds 1983 bij Rossèl en RMB. Huub Rossèl: "We hebben twee prijswinnaars in huis dit jaar. Want de NKC koos een Frankia tot winnaar in de categorie alkoof." Ook Budget Caravans & Campers in Nederweert verkoopt Roller Team.

Populair
De buscamper is populair. Niet voor niets voeren de belangrijke merken vrijwel zonder uitzondering één of meer typen. De bus dient bij veel mensen als pure kampeerauto, maar er is ook een groep die de ‘gewone’ auto helemaal de deur uit doet en permanent in de bus rondrijdt. Dat is financieel aantrekkelijk (houderschapsbelasting, diesel) en: je hebt altijd en overal je bed bij je. Ook voor dat stadsbezoek in april, of dat familiefeestje in een ander deel van het land. Met wat passen en meten kunnen sommige modellen ook nog worden ingezet voor het vervoer van grotere zaken.
Wintersporters lieten de bus tot nu toe een beetje links liggen. Want de isolatie van dit type kampeerauto houdt over het algemeen niet over en kou lijden in je vakantie, daar kiest niemand voor. Roller Team ging daarom op zoek naar een betere manier van isolatie. De oplossing bleek relatief eenvoudig: het ExPS-isolatiemateriaal is flexibel en daarom uitstekend toe te passen in een buscamper - met zoveel rondingen en kleine delen tussen dakluiken, ramen en andere noodzakelijke uitsparingen in de isolatie.
ExPS staat voor Extreem Protection System. Het bestaat uit een zelfklevende mat polyestervezels met een aluminiumlaag. In de klimaatkamers van Truma zijn metingen verricht, die opmerkelijke verbeteringen laten zien ten opzichte van de bussen zonder deze isolatie. Deze verbeteringen hebben betrekking op geluid (regen) en de temperatuur.

Alles inclusief
Roller Team is een grote naam als het om buscampers gaat. Elke dag rollen er zes uit de Italiaanse fabriek, per jaar zo'n 1200. Allemaal op een Fiat onderstel en in prijs variërend van 44.000 tot 70.000 euro. De andere merken bij Rossèl lopen van 79.000 tot 200.000 euro (Frankia) en van 180.000 tot 400.000 euro (RMB). "Geen overlap dus en voor elke beurs een passende kampeerauto", vat Rossèl zijn strategie samen. Zijn verkoopprijzen voor de Roller Team buscampers zijn inclusief alles: kosten rijklaar maken, transport, BPM, garantie, afleverkosten, kenteken, BTW en verwijderingsbijdrage. "En de korting is er ook al af, en inruilen doen we op deze wagens niet." Een Roller Team is overigens veelal de eerste kampeerauto die mensen kopen. En natuurlijk is Rossèl behulpzaam als er door een klant toch eerst een kampeerauto verkocht moet worden.
Aan de hand van een korte DVD laat Rossèl zien hoe in de fabriek de flexibele isolatie in de kampeerauto wordt verwerkt. In het eindproduct zie je dit niet meer, maar de eindgebruiker profiteert er wel hoor- en voelbaar van! Koeler in de zomer, warmer in de winter. En regent het eigenlijk nog?

Slimme oplossingen
Licht, functioneel en wendbaar, zo omschrijft Roller Team haar Van zelf. Met vier verschillende 'woon-oplossingen' in zeven Livingstone modellen, met twee, drie, vier en zelfs vijf slaapplaatsen. Keurig gebouwd, voorzien van zuinige LED-verlichting binnen en tal van andere slimme oplossingen, zoals een schuifbare wastafel in de toilet- annex doucheruimte, een te vergroten aflegruimte in de keuken, een schuifdeur met twee standen, een digitaal display (accu, water) en - in ons testmodel - een bergruimte onder het bed die bijzonder eenvoudig toegankelijk is: van buitenaf, maar ook door een deel van het tweepersoonsmatras op te klappen.
De Livingstone 255 Prestige van Roller Team is in mijn ogen meer een reis- dan een verblijfsauto. Want de compacte maten vertalen zich natuurlijk in een beperkte leefruimte. De wintersportganger en de 'hele-jaar-rondtrekker' geeft de maximale handelbaarheid van deze bus op smalle wegen en in stad of dorp graag op voor wat meer bewegingsruimte binnen. Zoals een integraal model deze doorgaans biedt. Maar: deze Roller Team Van biedt wel heel veel mogelijkheden om 'de wijde wereld' in te trekken. Camperplaatsen, wild kamperen waar dat mag, je hebt immers alles bij je! Zelfs een prachtig toilet en, als het moet, zelfs een douche - al blijft dat wel een beetje behelpen in zo’n kleine ruimte. De keuken in de Livingstone is voorzien van een bescheiden gootsteen en een tweepits gasstel.
De Prestige-uitvoering is voorzien van een groot aantal extra's. We noemen de twee airbags, cruise control, ABS, elektrische en verwarmde buitenspiegels, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen, elektrische opstap, radiovoorbereiding en TV-steun, anti-vorst pakket en een plissé blindering van de cabine.

Budget Caravans en Campers en Rossèl Campers hebben met Roller Team een geweldig product in handen. De Livinstone 255 Prestige combineert een volwaardige kampeerauto met de rijeigenschappen van een bus. Een knappe prestatie, terecht beloond met het predicaat Camper van het Jaar 2013.

De 255  is leverbaar in verschillende kleuren en in Active en Prestige uitvoering (verschillend uitrustingsniveau). Opties zijn onder meer automaat, grotere brandstoftank (dieselverwarming!), lichtmetalen wielen, cruise control en een sterkere motor. Ook is er een groot aantal opbouwopties, van dakdrager tot motorfietsrek, en van tapijt tot bedsprei.

Rossèl: van kruidenier tot kampeerautospecialist
De huidige broers Rossèl vormen de tweede generatie. Opa en vader Rossèl (83, en nog dagelijks in het bedrijf te vinden) waren kruidenier. Vader Rossèl begon, door tijdgebrek, met het uitlenen van zijn eigen caravan. Dat werden er al snel meer en er kwamen ook stacaravans bij. Een ontmoeting met Fritz Berger ligt ten grondslag aan de huidige webshop (www.rosselkampeershop.nl), met meer dan 7000 kampeerartikelen. Lange tijd was er ook een grote kampeerwinkel in Nieuwegein, maar dat werkt anno 2013 niet meer. Huub Rossèl: "Bij caravandealers zie je wel vaak een accessoireshop, bij camperbedrijven eigenlijk nooit."

Rossèl Campers, Industrieweg 10, Nieuwegein.
Tel: 030 6061314 en www.rosselcampers.nl