Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2013 - Bürstner Viseo i 690 G

11 november 2013

Alle ruimte, toch plezierig smal
Willem Laros - januari 2013

Bürstner gaat vol vertrouwen en met een prachtig modellenprogramma kampeerauto’s het nieuwe, bijzondere seizoen in. Speciale aandacht gaat natuurlijk uit naar het ‘fifty five’ programma, ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van het Duitse merk. Het ‘grenzenlosen Wohlfühlens’ wordt verder uitgewerkt in alle typen.

Na de presentatie van de nieuwe modellen 2014 nemen wij voor een testritje de Viseo i 690 G mee. Nieuw exterieur, nieuw interieur. Het totale aanbod kampeerauto’s bij Bürstner omvat het komende seizoen meer dan veertig modellen en indelingen, waaronder de drie Viseo’s i 690 G, i 700 en i 720.

Als een trein
Eerst maar eens een stukje rijden. Uiterlijk is de Viseo een plaatje. Drie sierlijke lijnen in zwart, rood en grijs ‘omarmen’ het zijraam, de onderste lijn wijst subtiel naar de glimlach die de voorzijde voortdurend toont door de vorm van de grill met daarnaast de relatief kleine koplampen. De achterzijde moet het doen met één sierlijke ‘Bürstner-rode’ streep, en natuurlijk de twee smalle verticale achterlichtpartijen. In het raam is het sierlijke Viseo-logo aangebracht.
Het Fiat dashboard is bekend, de instap in deze kampeerauto - standaard met vier mooie lichtmetalen wielen en een elektrisch opstapje - is ruim, de zit buitengewoon comfortabel. Met bijzonder veel gemak rijdt de Bürstner weg: als de spreekwoordelijke trein. Duidelijke spiegels (hangend, zoals je ook bij bussen ziet), soepel schakelen, bijzonder weinig motorgeruis, veel overzicht op de weg: het rijden in deze Bürstner is een feestje.

De cabine is totaal vernieuwd. Naast de bijrijdersstoel zien we geen deur in deze integraal, wat het zicht voor de chauffeur ten goede komt. De bijrijder heeft wel de beschikking over een flinke armleuning en een bergruimte hieronder voor allerhande spulletjes, misschien wel landkaarten.
Voor enkele foto’s met de Viseo rijd ik een klein Duits dorpje in. Geheel tegen de verwachting in wordt de ingeslagen weg ineens wel heel erg smal. En dan blijkt deze fraai ogende kampeerauto nog een sterkte troef in handen te hebben: een totale breedte van slechts 220 cm. En dat is voor de veel-reiziger die graag van de snelweg afgaat een niet te onderschatten voordeel! Bürstner speelt heel duidelijk in op de groeiende vraag naar compacte en handelbare kampeerauto’s.

De toegangsdeur tot het woongedeelte is verbreed tot 70 centimeter. Eindelijk niet meer zijwaarts in- en uitstappen… Daarnaast is de deur voorzien van scharnieren aan de binnenzijde: mooier en ook beter bestand tegen inbraak. De greep is volledig geïntegreerd. Raam, rollo, hor en afvalemmer zijn bij deze Viseo standaard. Net als het nagenoeg hagelbestendige GfK dak en de XPS zijwanden.

Indeling
Tegenover de brede toegangsdeur vinden we de zitgroep: de twee draaibare stoelen uit de cabine en een treinzitbankje er tegenover. Achter de bank is de ruime bad- annex toiletruimte gelegen. Hier tegenover is de keuken uitgerust met een driepits gasstel en een 104 liter grote koelkast met een 10,5 liter groot vriesvlak. (Optie: 160 l/30 l vriesvlak.)

Achterin de Viseo is de slaapkamer, met twee enkele bedden die bijzonder goed bereikbaar zijn via enkele brede treden. Ter hoogte van de treden is een kast onder het bed, de ‘garage’ onder de rest van de bedden is via de buitendeur bereikbaar.

In het interieur heeft de koper keuze uit twee meubelkleuren: Amarant (standaard) en Aceto (optie). Het aantal bekledingsvarianten is aanzienlijk groter dankzij een origineel concept waarbij de ‘vaste’ onderdelen worden voorzien van kussens (ritssluitingen). Zo ontstaat naast extra zitcomfort ook de mogelijkheid het interieur volledig naar eigen smaak in te richten.
In het slaapgedeelte zien we nu standaard hoeslakens op maat en koudschuimmatrassen. De tv-standaard is nu geschikt voor een beeldscherm tot 21 inch. Een USB-aansluiting (!) is plezierig voor het opladen van telefoon en tablet.
Twee extra slaapplekken ontstaan door het - nagenoeg onzichtbare - hefbed te laten dalen. Daartoe dienen de leuningen van de cabinestoelen naar voren te worden gezet omdat deze comfortabel hoog zijn. Met een simpele beweging kun je daarna het hefbed (185 x 140 cm) laten zakken. En net zo eenvoudig klem je het na gebruik weer vast tegen het dak.

Kussens
Een even simpele als effectieve vondst: de gemakkelijk los te maken kussens, hier in een contrasterende kleur. Het zit gemakkelijk, is eenvoudig te wassen en als je een kleur zat bent kun je deze zelfs nog veranderen. De twee cabinestoelen zitten perfect. Het bankje aan de andere kant van de - uitschuifbare - tafel is voorzien van twee hoofsteunen en ook losse kussens. Boven het bankje is de tv-standaard voorzien.

Veel keukenbladruimte is er niet. De drie gaspitten nemen veel ruimte in, de spoelbak en dat is het dan ook eigenlijk. In de drie laden daaronder is opbergruimte zat: bovenin is een besteklade. Boven de kraan is nog een plekje voor wat kleine spulletjes. Voor waterkoker of koffiezetter moet een list worden verzonnen. De badkamer is lekker ruim en voorzien van alles wat nodig is. Inclusief een houder voor zeep en een mooie mengkraan.

Tenslotte werpen we een blik op de slaapkamer, misschien wel de mooiste ruimte in deze kampeerauto. Sfeervolle verlichting, individueel instelbare leeslampjes treden met een strookje LED-verlichting, de twee kasten onder de afgeschuinde delen bij het voeteneinde, de kastjes rondom boven de bedden: hier ga je elke keer weer met veel plezier naar bed. Met twee kussens kun je bovenin naar wens de bedden met elkaar verbinden. Voor dat onmisbare welterusten-kusje…

De kleinste Viseo is een schitterende, complete reiswagen geworden. Groot genoeg om maandenlang mee te reizen, klein genoeg om dat eenvoudig via louter binnenwegen te doen. De lengte vraagt overigens nog wel om een serieuze parkeerplaats. Bürstner vindt met deze Viseo i 690 G een mooi evenwicht tussen ruimte en handelbaarheid.

Informatie Bürstner Nederland BV
Tel: 0528 234834 en www.buerstner.nl