Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2012 - PLA M742

1 januari 2012

Paul Descamps - januari 2012
Door het schitterende koetswerk kwam de P.L.A. snel in de belangstelling. Gekoppeld aan een gunstige prijs is het logisch dat het de nieuwsgierigheid opwekt.
Wij bekeken de M 742, de grootste van de alkoofmodellen. P.L.A. biedt twee reeksen aan: 4 alkoven tussen de 6 en de 7,42 m lang en evenveel halfintegralen met nagenoeg dezelfde afmetingen. De instap modellen van P.L.A. zijn vergelijkbare types met identieke koetswerken, alleen is alles eenvoudiger uitgevoerd, de prijs moet tenslotte ergens inzitten.

Exterieur
We kozen voor een alkoofmodel. Deels vanwege de prachtige vorm en deels omdat er nog altijd gezinnen met kinderen zijn en zwervers die de alkoof als zolder beschouwen. Lichte volumineuze zaken vinden er eenvoudig een plaatsje.
P.L.A. zijn de begin letters van Pier Luigi Alinari. De man met meer dan 35 jaar ervaring in camperbouw. Hij liet een fabriek bouwen en startte met de productie van de P.L.A.’s. Ze worden met de nieuwste technologieën gefabriceerd en hebben hagelbestendige wanden en daken. De ver doorgevoerde aerodynamische vorm in combinatie met de decorstukken geeft een schitterend uiterlijk. Vanaf de spitstoelopende alkoof loopt de daklijn in een licht gebogen, dalende lijn tot aan het achterfront. Dat op zijn beurt ook wat gebogen is. De kloeke verticale opzetstukken geven een reliëf aan het front waardoor de grijze bumper nog robuuster lijkt. Achter het wiel maakt het koetswerk een lichte ronding naar boven. Zeer nuttig bij het op- en afrijden van een veerboot of een andere korte steile helling. Helaas verliest de elegante vorm een deel van zijn nut, want het verlengde chassis onder de garage komt iets lager.
In de garage kunnen met gemak 2 of 3 fietsen of veel ander materiaal. De verwarmde afvaltank hangt onder de wagen en een leuk detail is een met een afstandbediende LED lamp nabij de uitmonding voor de afvoer. Een stevige buitendeur met dubbele vergrendeling verbergt twee geïntegreerde treden.

Interieur
Het is logisch dat men in een meer dan 7 m lange camper redelijk wat levensruimte mag verwachten. Vooral de zitgroep kreeg voldoende aandacht, trouwens daar worden ook veel uren in doorgebracht. Met een zitbank in rijrichting, gedraaide cabine zetels plus nog een zitbank aan de kop van het verschuifbare tafelblad vindt men er met 5 personen een comfortabele zitplaats. Voor het ontbijt of om van andere culinaire producten te genieten beperkt het tafelblad zich slechts tot 3 personen. De verhouding zit/tafelhoogte is goed berekend, maar omwille van de zachte, met leder beklede, zittingen zakt men diep in de kussens en ligt het tafelblad naar onze mening wat hoog. Door de 2,22 m stahoogte kon men hoge bovenkasten met leder beklede deuren bouwen. Ideaal voor lange bewoners maar is men wat kleiner dan is er beslist een opstapje nodig.
De handgrepen hebben een handig systeempje om de deuren te ontgrendelen, sluiten doen ze automatisch. Standaard worden er geen legplanken ingebouwd, ze worden er los bijgeleverd en de klant kan ze naar eigen wens laten installeren.
Er straalt voldoende licht op tafel van de plafondlamp, 2 spotjes zorgen voor nog wat extra licht. Sfeerverlichting komt vanaf de lichtslangen boven de kasten.
Wat de indeling betreft heeft de fabrikant zich beperkt tot een klassieke indeling, hoewel deze met een alkoof toch een kleine afwijking is. Achterin zijn 2 enkele bedden bereikbaar via 2 treden die als bergvakken kunnen dienen. Wil men er één groot bed van maken, dan de tussenplank uittrekken, kussens er op leggen, het bijgeleverde laddertje plaatsen en klaar is Kees. De lattenbodem en matrassen bestaan uit 2 delen. Het voeteneinde kan men oplichten om onderstaande kast te bereiken. De linkerkant, de kleerkast, is ook toegankelijk via een rolluik. Iedere slaper heeft zijn eigen leeslamp met schakelaar. Links en rechts vormen bovenkasten, samen met open legvakken, de omlijsting van de slaapkamer.

Badkamer
Zoals in veel campers met voldoende leefbare ruimte is ook hier een douche en sanitair afzonderlijk opgesteld aan het voeteinde van de bedden. Ieder afzonderlijk afsluitbaar met respectievelijk een half ronde acryl glazen deur en een rolluik. Met een schuifdeur kan men slaapkamer en dagverblijf afsluiten. De douchecel is ruim genoeg om zich zo nodig eens te kunnen bukken of de voeten op het lage bankje te zetten. Er zijn nog wat open legvakjes en de crèmekleurige kunststof wandbekleding is in de hoeken en aan de kanten keurig dicht gekit. De Dometic wc in het sanitair staat gebruiksvriendelijk opgesteld, zelfs een basketbal speler zal er zich gemakkelijk voelen. In de andere hoek staat een veel water vragend wasbakje dat sierlijk naar links uitloopt. Onderaan een zwevende kast met houten deur, dat is gemakkelijk tijdens het schoonmaken van de badkamer. Boven zien we nog een in de wand uitgewerkt kastje. Twee spiegels vormen de hoeken. Knap uitgevoerd zijn de bekerhouders op een gebogen metalen staaf. Met enige verwondering keken we naar de vierkant uitgevoerde Helka waterkraan.

Keuken
De L vormige keuken bevindt zich net achter de zitgroep. In het 0,93 m hoge krasvrije aanrecht zijn links een driehoekig gasstel met drie branders voorzien van een elektronische ontsteking. Rechts is een kanjer van een spoelbak met dito waterkraan. Jammer dat men hier geen dubbele spoelbak geplaatst heeft. Onderaan is een zelfsluitende besteklade en een kast. De rechterkant heeft een kwart ronde deur. Hier ook kan men legplanken naar wens laten leggen. Boven zijn twee kasten, de deuren zijn in plaats van met leder met aluminium bekleed. Ze worden bediend met krachtige zelfsluitende scharnieren. Een afzuigkap voert de keukengeurtjes snel naar buiten. Tegenover de keuken staat een Dometic koelkast met afzonderlijk vriesvak. Er boven is nu een kast, als optie kan er een oven geplaatst worden.

Tenslotte
P.L.A. brengt een sublieme reeks campers met aanlokkelijke prijzen op de markt. De fabrikant stak er 35 jaar ervaring in. De intelligente constructie methode maakt dat de campers stevig in elkaar zitten met een waarborg voor een lang leven. Karakteristiek voor Italiaanse ontwerpers zorgden ze niet alleen voor een knappe stroomlijn maar ook de aankleding van het koetswerk mag gezien worden.

Beschikbaar gesteld doo
r
Camper Rent Noordijk
GL Rutgersweg 49 B
7161 PJ Noordijk
Tel: 0545 840039 / 06 20003357
www.camperrentnoordijk.nl

Dealers

  • Camper Rent Noordijk Noordijk www.camperrentnoordijk.nl
  • Beroca Camper en Caravan Westerhoven www.beroca.nl
  • Swart Campers Wijckel Balk www.swartcampers.nl