Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2012 - Concorde Emotion 781L

1 januari 2012

Paul Descamps - januari 2012
De Concorde Credo Emotion 781 L is een luxueuze camper voor twee personen, in onze versie was een optioneel cabinebed bijgeplaatst zodat er 4 slaapplaatsen beschikbaar waren. We werden aangenaam verrast door de VB-Airsuspension luchtvering waar de Credo Emotoin 781 L mee is uitgerust.

Exterieur
Met een indrukkende voorruit is de Credo een imposante verschijning en hoewel het de goedkoopste reeks betreft moet je een kenner zijn om het verschil met de dure onmiddellijk op te merken. Het koetswerk wordt met evenveel zorg gemaakt en de constructie is evenwaardig aan de luxe Concordes. Het verschil zit in een aantal details zoals de lichten in het voorfront, de kleuren en het rechthoekige venster in de buitendeur. Onze test camper was uitgerust met een VB-Airsuspension dat het rijden extra aangenaam maakte. Oneffenheden in het wegdek werden vlot opgevangen en we zochten en vonden zelfs een weg met de beroemende ‘kinderkopjes’ waar we zonder al te veel gedaver over snorden.VB-Airsuspension
De Concorde Credo Emotion uit deze test, is voorzien van VB-FullAir 4-Corner van VB-Airsuspension. De VB-FullAir 4-Corner is een volledig automatische, elektronisch geregelde luchtvering op zowel de voor- als achteras. Het rijden met de Credo op luchtvering geeft het gevoel alsof in een touringcar wordt gereden, soepel en comfortabel.
De VB-FullAir 4-Corner controleert per wiel continue de rijhoogte, indien nodig wordt de rijhoogte automatisch gecorrigeerd. De rijhoogte van het onderstel blijft constant, ongeacht de belading van het voertuig. Door op deze manier de rijhoogte te bewaken is de luchtvering bij iedere beladingtoestand comfortabel en stabiel, waardoor het een genot is met het luchtgeveerde onderstel te rijden. Kleine oneffenheden in de weg worden perfect door de luchtvering gefilterd, waardoor deze trillingen niet meer te voelen zijn door de berijder en passagiers. Grotere oneffenheden, zoals een verkeerdrempel, kunnen door het soepele veergedrag met plezier genomen worden, het doorslaan op de aanslagrubbers is zo goed als verdwenen.
Bij het monteren van de VB-FullAir 4-Corner worden de schokdempers door dubbelwerkende dempers vervangen om de veerbeweging te perfectioneren. Behalve de rijhoogte is het mogelijk meerdere voorgeprogrammeerde hoogtes te kiezen. Zo is er de mogelijkheid de veerpontstand te activeren waarmee meer bodemvrijheid ter hoogte van de achteroverbouw kan worden bereikt om zo te voorkomen dat de achterzijde van de Credo de grond raakt bij het oprijden van bijvoorbeeld een dijk of veerpont.
Optioneel is de Auto-Level functie op de VB-FullAir 4-Corner leverbaar. Met de Auto-Level functie wordt de camper met één druk op de knop automatisch waterpas afgesteld op de luchtvering. Afhankelijk van de snelheid van de camper keert de luchtvering automatisch terug naar de rijstand zodat de sublieme rijeigenschappen van de luchtvering ten alle tijden gewaarborgd zijn.

Interieur
Met 4 treden kom je in het hoog gelegen interieur terecht waar de aandacht direct getrokken wordt door de met leer beklede (optie) zitbanken. Het verschuifbare antraciet kleurige tafelblad past er mooi bij. In de juist gekozen positie kan men er met drie personen aan tafel. Er zijn nog drie zittingen vrij, maar vanaf deze plaatsen komt men niet dicht genoeg bij het tafelblad. De cabinezetels zijn tot op een goede hoogte te brengen, de zitbanken hadden we liever iets hoger gezien. Een deel van de L zit kan men weggenomen worden om 2 zitplaatsen met veiligheidsgordels in de rijrichting te creëren. Door de ergonomische vorm van de rugleuningen zijn ze zeer comfortabel. Achteraan zijn 2 min of meer enkele bedden die in de midden met een kort stuk met elkaar verbonden zijn. Het middenstuk kan men wegnemen, maar dat is niet de bedoeling. Trouwens onder de dragende lattenbodem is alles dicht en via deze weg zijn de koffers niet bereikbaar, dat kan alleen via de garagedeuren.
Vóór het bed is een brede opstap die men als bergvak kan gebruiken. Rondom zijn relatief hoge bovenkasten met zowel horizontale en verticale verdelingen, wat een luxe! De hoeken zijn gevormd door open vakken en achteraan in het midden is een spiegelkast met enkele open vakken. Ieder heeft zijn eigen leeslamp met schakelaar.

Sanitair
Tussen de slaap- en woonkamer bevindt zich het sanitair gedeelte. Dat kan, indien gewenst, worden afgesloten met een deur, die dient om het was- en toilet gedeelte te verbergen. Achter de stevige deur zien we een, veel water vragend, wit wasbakje met een naar rechts uitlopende legplank. Een flinke waterkraan met sproeier vult vlug de wasbak. Onderaan is een gebombeerde kast voor toiletgerief. Overige spullen kan men kwijt in de hoekkasten. Door op de juiste plaats te staan kan men zich vijfmaal bewonderen in de spiegels die het kleine kamertje rijk is. Ze passen mooi in deze houten uitvoering.
Aan de rechterkant staat een draaibaar Thetford toilet met voldoende bewegingsvrijheid rondom. Verchroomde handdoek droger, wc rol- en bekerhouder en kapstokken maken deel uit van de uitrusting. Tegenover het sanitair is een douchecel, helemaal uitgevoerd in wit kunststof en afgesloten met een rechte acrylglazen deur. Waar nodig zijn hoeken en kanten zorgvuldig afgekit.

Keuken
Het is niet meer dan logisch dat in een camper van deze prijsklasse een knappe keuken te vinden is. Met wat goede wil kunnen we het een L keuken noemen, maar het een kort pootje. In dat deel is onderaan de besteklade en bij het openen van de deur eronder komt gelijktijdig een dubbele afvalbak naar buiten. Het lange deel van de L is uitgerust met drie brede zelfsluitende laden. Voor het aanrecht heeft men Korian genomen, een materiaal dat zich leent om ronde hoeken te maken en de spoelbak uit één stuk in het aanrecht te brengen. Links is het gasstel met 3 branders met elektronische ontsteking. Tussen gasstel en spoelbak blijft voldoende plaats over als werkblad. Net als de andere bovenkasten in het woon- en slaapgedeelte zijn de deuren lichtjes gebogen en hebben sterke scharnieren met een krachtige veer. Om de kasten volledig te kunnen benutten zijn er zowel horizontale als verticale verdelingen aangebracht. Tegenover de keuken staat, naast de kleerkast, de koelkast met afzonderlijk vriesvak en er boven een bakoven.

Tenslotte
De Credo Emotion 781 L is een mooie, goed uitgeruste camper waarmee men zowel hete zomers als ijskoude winters kan trotseren. De luchtvering zorgde voor aangenaam rijcomfort.

Beschikbaar gesteld door

Hans Deckers Recreatie
Op't Veldje 44
6176 BK Spaubeek
Tel: 046 4430010
www.concordecampers.nl