Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2011 - Knaus Sun TI 700 LEG

1 januari 2012

Paul Descamps - oktober 2011
Na het faillissement in 2008 maakte Knaus voorzichtig een nieuwe start. Knaus caravans en campers bleken goed aan te slaan. De zwaluwen uit het logo zweven na de vervelende duikvlucht inmiddels weer opgewekt door de lucht. De productie kwam op gang en de ontwerpers mochten nieuwe ideeën uitwerken. Eén daarvan is de Sun TI 700 LEG, meteen een sprong naar de luxe klasse.

Exterieur
Voor de dubbele bodem hebben de ingenieurs een slimme uitvoering bedacht. Tussen de chassisbalken hebben ze een grote bak gemaakt die half onder en half boven de normale vloer ligt. Daar bovenop hebben ze de vloer van het woongedeelte gelegd. Dat maakt dat het koetswerk ongeveer even hoog blijft. Naar onder toe hebben ze de wanden wat lager laten zakken. In de dubbele bodem liggen de watertanks en hier en daar zijn vanaf binnen bereikbare koffers gecreëerd, eentje is vanaf buiten toegankelijk. Aan de andere zijde is ruimte gemaakt voor een technische koffer met de kabeltrommel, stroomaansluitingen, kranen voor waterafvoer en de batterijen. Men maakte verder een diepere opstap en een stevige deur met dubbele vergrendeling, een venster en 2 bergvakjes. Een afvalbakje verbergt de binnentrede. De vensterloze achterwand heeft onderaan een robuuste bumper met de nieuwste lichtblokken op gebied van lichtstraling. De Seitz ramen vallen bijna helemaal gelijk met het koetswerk. De garage heeft twee deuren met een fietsrek, er zijn verankeringringen en enkele bergvakken aangebracht en de Efoy heeft er zijn eigen vakje.

Interieur
Met de Sun TI doet Knaus een greep naar de hogere klasse. De fabrikant heeft er zo ongeveer alles in aangebracht wat in een luxe camper mogelijk is. Verschillende houtdecors, crème kleurige vlakken en chroom vullen elkaar op een harmonische wijze aan. Zelfs de iets donkerder kunststof delen voor de afwerking van het keukenvenster en rond het Heki dakluik boven de zitgroep passen perfect bij het meubilair.
Voor de indeling deden de architecten niet veel moeite. Dit soort campers vindt zijn weg naar koppels die zich graag met luxe en comfort omringen en de voorkeur geven aan enkele bedden. Ze zijn hoog op het garagedak gelegd en via 2 treden bereikbaar. Om er een bed van te maken trekt men een lattenbodem uit, het extra kussen moet erop en een vierkant bed is gemaakt. Tegen de achterwand zijn bovenkasten aangebracht, links en rechts open legplanken. Zoals we meer zien is aan het voeteinde van de bedden plaats gemaakt voor een half ronde douchecel afgesloten met acrylglazen deuren. Het afkitten van de douche zou beter kunnen. Aan de andere zijde is knap sanitair, met de brede deur kan men dit deel afsluiten van het woongedeelte en ontstaat er genoeg ruimte om met brede armbewegingen gebruik van te maken tijdens het kleden en wassen.
Net achter de stuurcabine heeft het tafelblad, gesteund door een hydraulische poot een ovale vorm. Dit geeft een betere doorgang naar de zitbank en naar de stuurcabine. Het blad, bekleedt met een krasvrij materiaal kan draaien en naar rechts en links schuiven. Knap gevonden zijn de ‘verdwijn’ hoofdsteunen bij de zitbank. Net achter aan de bovenkant van de ergonomisch gevormde rugkussens kan men een klep openen en de hoofdsteunen in de voorziene glijders laten zakken. Tijdens het rijden comfortabel en veilig te gebruiken, eenmaal op de plaats van bestemming, berg je de hoofdsteunen eenvoudig weg in de leuning. Met een paar handgrepen kan men een deel van de zitting bij het venster wegnemen om op die manier twee volwaardige zitplaatsen in de rijrichting te creëren. Voor 2 personen is de zitgroep best geschikt, het tafelblad is groot genoeg en met z’n tweeën tv kijken vraagt geen extra inspanning van rug- of nekspieren. De TV kan men vanachter de rugleuning van de zitbank naast de buitendeur uittrekken. Boven de buitendeur zijn het controle paneel, de bediening van de Truma verwarming en de Efoy.
Voor wie wat moeite heeft met de instap is een lange handgreep voorzien. De aandacht wordt direct getrokken door de schitterend bovenkasten. Het bovendeel van de deuren is in een beige blinkend materiaal uitgevoerd, daaronder een strook houtdecor en de donkere handgreep over de volle breedte van de deur is afgeboord met een chroomlijst, het springt bovendien een beetje naar voren. In het midden is de goed bereikbare maar verborgen sluiting gemonteerd. Tussen de bovenkasten van de keuken en de zitgroep heeft is een koffiezetmachine achter een glazen deur geïnstalleerd. Het vormt een keurige afsluiting van de keuken.

Keuken
De keuken is een knap stukje vakwerk, maar het is niet een opvallend deel van het interieur. Dezelfde bovenkasten, zelfs met schappen, wanden en ladenfronten hebben hetzelfde hout decor. Alleen de rechterlade met een crème kleurig blinkend front zorgt voor gepaste afwisseling. Het aanrecht in Korian heeft aan de voorkant een gebogen vorm waarin enigszins een L vorm te herkennen valt. Achteraan zijn drie gaspitten naast elkaar en rechts is een ronde inox spoelbak. Vooraan is veel werkblad met als nadeel dat veel kleine koks niet in de pannen kunnen kijken omdat ze te ver naar achteren staan. Links zijn drie zelfsluitende laden, de sierlijk gebogen vorm van het aanrecht volgend. Links blijft bovendien nog een vakje over om handdoeken te hangen en er boven kunnen potjes of flesjes staan.

Badkamer
Zoals we al schreven is er in de badkamer geen plaats gebrek. Het draaibaar wc is gebruiksvriendelijk opgesteld en er is ruimte genoeg voor armen en benen. In de hoek is het wastafeltje met Korian bekleed, het bevat een veel water vragend wasbakje. De waterkraan is in de wand verwerkt, op de spiegels na is al het overige in hout uitgevoerd. Onderaan is een ruim bemeten kast.

Tenslotte
De ontwerpers van Knaus hebben met de Sun TI 700 LEG een schitterende camper ontworpen. Meteen komt hij terecht in de hogere klasse terwijl de prijs betaalbaar blijft.

Informatie en verkoopadressen
Ron Vermeule, Regio Manager Nederland
Knaus Tabbert GmbH
Helmut Knaus Straße 1
94118 Jandelsbrunn
Duitsland
GMS: 06 83206912
Tel: 0049 8583211
www.knaus.de
www.knaustabbert.de

Dealers

  • Linders Kampeerauto's VOF Bakel www.linderskampeerautos.nl
  • Bruggink Caravans VOF Borculo www.brugginkcaravans.nl
  • Eurotrek Campers BV Coevorden www.eurotrek.nl
  • Mobildrome & Partners BV Roosendaal www.mobiledrome.nl
  • Jan Schreur Recreatie Winkel www.janschreur.nl