Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2011 - Frankia I 790 QD

1 januari 2011

Door Paul Descamps - Jan. 2011

Een 8 m lange Frankia is niet de beste keuze als u er de voorkeur aan geeft om smalle weggetjes en de hoogste bergpassen te verkennen. Maar wie wooncomfort de prioriteit geeft komt met deze Frankia I 790 QD bijzonder goed aan zijn trekken. Twee personen hebben een zee van ruimte, 2 comfortabele bedden en een schitterende zitgroep. Wij dompelden ons onder in de luxe van de I 790 QD.

Exterieur
Vooral de wat grotere modellen van Frankia, zoals de integrale 790 QD, kenmerken zich door de talrijke luikjes in de zijwanden. Het geeft snel en gemakkelijk toegang tot de Alde vloeistof verwarming, de op een slede staande gasflessen, de cassette van de wc en het speciaal ingerichte koffertje voor de stroomkabel en de waterslang. Andere luikjes geven toegang tot de koffers van de dubbele bodem met een vlakke laadvloer. Achteraan is de garage zowel via de zijkant als via de achterkant bereikbaar. In de garage is ruimschoots plaats voor 2 fietsen of brommers plus nog een heel pak bagage.
Voor de modellen 2011 zijn alle scharnieren in zwart metaal uitgevoerd, ze vallen minder op in de fijne zwarte strip rond de kofferdeksels. Het koetswerk is opgebouwd uit sandwichpanelen met Styrofoam isolatie en hagelbestendige polyester buitenbeplating. Speciaal ontwikkelde hoekprofielen houden de wanden muurvast bij elkaar en voorkomen koudebruggen. Zowel de beide cabinedeuren als de buitendeur van het woongedeelte zijn elegant en toch robuust. Zij slaan met een stevige dreun in de dubbele vergrendeling dicht. Onze testwagen was in het wit uitgevoerd, hij is eveneens verkrijgbaar in een zilverkleurige versie. Met een totaal gewicht van 5 ton is de dubbele achteras meer dan verantwoord. Het rijdt aangenaam en verkeersdrempels worden beter opgevangen. Standaard heeft hij een 2,3 l dieselmotor van 130 pk. Voor dit soort wagens is een extra uitgave voor de 3 l motor, die 157 pk naar de voorwielen stuurt, verantwoord.

Interieur
Bij het binnenkomen kan je alleen maar met bewondering om je heen kijken. Kijk je naar achteren da zie je jezelf in een grote spiegel. Hij maakt deel uit van de scheiding tussen slaapkamer en het woongedeelte. Helemaal achterin is een dubbelbed, centraal gelegen zijn de douchecel, keuken en koelkast. Min of meer in de stuurcabine geïntegreerd is de zitgroep.
Links en rechts sluiten schuifdeuren de slaapkamer netjes af. Doen we de deur bij de keuken dicht dan ontstaat een riante bad- en kleedkamer. Onder de spiegel is een sierlijk gevormd wasbakje van kunststof op een bolvormige kast. Links is een keurig opgesteld Thetford wc met een keramische pot. Aan de andere kant is een kwart ronde afzonderlijke douchecel geïnstalleerd en deze wordt afgeschermd met heldere glazen deuren. Aan het plafond zorgen een hele reeks ledjes voor de verlichting en zeer nuttig en bruikbaar is de bar om kleren aan te drogen.
Kijken we achter de grote spiegel dan zien we een centraal bed dat aan het voeten- en hoofdeinde begrensd is door de wanden. Vanaf het comfortabele matras kijk je naar de tv die boven je voeten een plaats heeft gevonden. Links en rechts zijn kleerkasten en er tussen in een bovenkast. Ieder heeft een eigen leeslampje met schakelaar.
Lopen we naar voren dan komen we in de schitterende salon terecht. Hier hebben de Frankia architecten ook weer iets speciaals neergezet. Namelijk een tafel op wieltjes. Met hulp van een hendel drukt men de wieltjes omlaag en is de zware tafel verrijdbaar, al gaat dat niet zo makkelijk op het tapijt. Staat de tafel op de gewenste plaats dan laat hetzelfde hendeltje het tafeltje zakken en staat het vast op z’n plaats. Tijdens het rijden kan de tafel in de vloer worden vergrendeld. Het piepkleine tafelblad laat zich heel eenvoudig en snel bijna verdubbelen in oppervlakte en biedt dan plaats aan drie borden en alles wat daar bij hoort. Met een beetje goede wil zou er zelfs ruimte zijn voor vier borden.
De dikke rug- en zitkussens zitten comfortabel. Met een paar eenvoudige handgrepen kan de L vormige sofa tot een rechte bank omgevormd worden voor 2 passagiers in de rijrichting. Overdag is er ruim voldoende lichtinval door het grote Heki dakluik. Hoewel er verschillende spotlampen aan het plafond hangen vonden we het licht op de tafel niet zo fantastisch.
Alle vensters van de stuurcabine hebben harmonicagordijnen. Voor een 2de stel medereizigers is in de stuurcabine nog een hefbed voorzien. Met een druk op de knop zakt het langzaam omlaag en via een laddertje klimt men in bed. ‘s Morgens drukt men weer op de knop en het bed nestelt zich weer keurig tegen het plafond.
Het meubilair, mooi in zijn eenvoud, heeft een Milano kersenhout decor afgewisseld met crèmekleurige boorden aan de bovenkasten. De lichte kussens van de zitgroep en bijpassende gordijnen zorgen voor een schitterende leefruimte. Een verticale paneel verbergt een vlakscherm tv in een smalle kast. Door een hendeltje zakt de tv schuin omlaag tot op zichthoogte. Bijna helemaal rondom is een baldakijn met ingebouwde spots en indrirecte verlichting. Vooral ’s avonds zorgt dit voor een aangename sfeer. Naast een lange handgreep bij de buitendeur zien we een hele batterij lichtschakelaars plus een dimschakelaar om een aantal lampen te dimmen.

Keuken
In zo’n camper is het logisch dat de L vormige keuken in verhouding is met de rest. Links staat een volledig fornuis met grill en bakoven. De rechterkant wordt voor een groot deel ingenomen door een dubbele wasbak. Twee zware platen dekken ze af. Ze kunnen bovendien aan de rugwand klikken als bijkomende legplanken. En ze passen ook nog eens in de speciale laden om het werkoppervlak te vergroten. Rechts zijn laden met voldoende inhoud.

Tenslotte
De Frankia I 790 QD is een schitterende camper. Twee personen kunnen er royaal in leven en hoeven niet op een paar kilo bagage te kijken. Met het degelijk geïsoleerde koetswerk en de Alde verwarming is het ook in winter een prima verblijfplaats. De standaarduitrusting is enorm uitgebreid zodat de optielijst zeer kort is. Dat heeft alleen maar voordelen voor uw portemonnee.

Ieder jaar brengt Frankia iets nieuws, dit jaar heeft de I 790 QD een uitzonderlijke sanitaire afdeling en een tafel op wieltjes. Maar dat is niet het enige, de architecten vinden telkens weer iets dat kan verschuiven of kan worden uitgetrokken om het comfort van de reizigers te verhogen. Zo hoeft de gebruiker niet met een zaklamp te klungelen om iets uit de dubbele bodem te halen. Op verschillende plaatsen is LED verlichting aangebracht en de bodem is volledig vlak wat handig is bij het opruimen van grote voorwerpen.

Informatie
Rossèl Recreatie
Industrieweg 10
3433 NL Nieuwegein
Tel: 030 6061314
www.rosselrecreatie.nl