Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2011 - Arto 69 E

7 juli 2011

Door Paul Descamps - mei 2011
Wie 100.000 euro op tafel kan leggen voor een camper verwacht waar voor zijn geld. Arto, een product van Niesmann + Bischoff, beantwoordt daar ten volle aan. Als er nog meer van de bankrekening gehaald kan worden komt een luxueuzere Flair in aanmerking. Wij richten ons op de Arto 69 E, een integraal model bedoeld voor 2 personen en met voldoende ruimte voor twee gasten want er zijn 4 volwaardige zit- en slaapplaatsen. Een 3 l diesel met automaat zorgt voor een pittig rijgedrag.

Exterieur
Ons model, de derde van de familie, is de Arto 69 E. De duimstok moeten we een paar keer verleggen om de totale lengte van 7,15 m te checken. Het voorfront, met een indrukwekkende voorruit, ziet er dank zij de ronde verticaal opgestelde lampen elegant uit. Het elegante koetswerk is opgebouwd met 30 mm dikke sandwich panelen met styrophoam isolatie. De hoeken zijn zodanig samengesteld dat koude bruggen ontbreken. Schroeven ontbreken ook, alles is verlijmd, hetgeen de waterdichtheid ten goede komt. Hier en daar is het oppassen geblazen want de Arto 69 E is 2,95 m hoog. Op die hoogte bevinden zich veel hindernissen. In combinatie met een breedte van 2,30 m is het uitkijken geblazen in smalle straatjes of langs steile rotswanden.
De hoge opbouw vindt gedeeltelijk zijn oorsprong in de koffer onder de vloer van de leefruimte. Daar vinden watertanks en de elektronica hun vaste stek. De overblijvende koffers zijn alleen vanaf binnen te bereiken. Gedeeltelijk verborgen achter de rok is een lade voor spullen die stof en vocht kunnen verdragen. In een ander gedeelte vinden we alle waterafvoerkranen. Een redelijk grote deur geeft toegang tot de garage, er is genoeg plaats voor een paar fietsen of een kleine scooter, verankerpunten zijn niet voorzien.
Behalve het wooncomfort biedt de Arto 69 E veel rijplezier. De motor bedient door een zestrapsautomaat stuurt voldoende paardenkrachten naar de vooras om er een vlotte rijstijl op na te houden. Gecombineerd met een fantastisch veercomfort kan de pret niet op!

Interieur
Het lichtbruine meubilair is stijlvol en zonder veel franje. Hoewel deze Arto 69E van binnen bijna 7 m lang is komt hij toch niet zo indrukwekkend over. Een brede natte cel en de hoge koelkast verhinderen een ongehinderd zicht op het hele interieur.
Achteraan, boven de garage, zijn 2 enkele bedden bereikbaar via 2 treden, die op hun beurt bergvakken vormen. Matrassen gedragen door het Fruli veersysteem waarborgen zalige nachten. Twee leeslampjes hangen boven de hoofdeinden. Aan beide voeteinden is een los draagvlak om omvangrijke zaken in de kast te krijgen. De inhoud is eveneens bereikbaar via een omlaag zakkend luikje. Rondom zijn bovenkasten met licht gebogen deuren, zij openen met een lichte druk op het blinkend plaatje onderaan. Zoals men van deze fabrikant mag verwachten zijn hang- en sluitwerk van goede kwaliteit en correct geplaatst. De woonkamer, of noemen we het een salon, is gezellig ingericht. Een ronde tafel met een blad dat in verschillende richtingen kan schuiven staat centraal op één stevige poot. Toch is het een beetje wringen om een plaats op de linker zitbank vinden. Eenmaal geïnstalleerd is het genieten geblazen van de rug- en zitkussens, dat geldt ook voor de er tegenover staande zitbank. Om met de cabine stoelen aan tafel te kunnen zitten moet er even wat werk worden verzet. Eerst draaien en dan met verschillende hendeltjes de juiste hoogte instellen. Vanaf deze plaatsen heeft men zicht op de vlakscherm tv tegen de zijwand van de natte cel.
Het cabinebed omlaag trekken is behoorlijk eenvoudig. Eerst moeten de rugleuningen van de cabinezetels wat naar achteren maar dan kan het bed omlaag. Overdag baadt men in een zee van licht, bij avond zorgen veel lampjes en LEDjes voor de algemene en sfeerverlichting. Helder licht op tafel, noodzakelijk om de kleine lettertjes van een kruiswoordraadsel te kunnen lezen, ontbrak helaas. In de zitbank naast de buitendeur met automatische sluiting is de Truma geïnstalleerd. Ideaal als men er eens moet aan werken, maar hopelijk is dat niet nodig tijdens een wintervakantie.

Keuken
Het aanrecht in crème kleurig Korian is net groot genoeg om vlees en groenten tot de geneugten des levens te bewerken. Aan de linkerkant zijn 3 gaspitten naast elkaar. Om ze samen optimaal te gebruiken mogen de pannen niet tot de grootste maat hebben. Rechts, helemaal uit één stuk gemaakt met het aanrecht, is de spoelbak, voorzien van een mooie waterkraan. Om de achterwand te beschermen tegen rondspattend water is er een afwasbare kunststofplaat tegenaan gezet. Onderaan hebben we links een ruim bemeten kast met 2 schappen en rechts 3 laden met automatische sluiting en een handbediende centrale vergrendeling. Nog meer keuken gerief kan er in de, in vakken verdeelde, bovenkast. Minder aangename geurtjes worden afgevoerd door de krachtige ventilator in het plafond, hij kan in 2 richtingen draaien en zelfs wat elektrisch verwarmde lucht binnenblazen. Naast de keuken heeft de 165 l Dometic Tec Tower met bovenaan een bakoven en onderaan een lade een plaats veroverd.

Badkamer
Als je maar plaats genoeg hebt is het geen kunst om een gebruiksvriendelijke badkamer te maken. Niettegenstaande hebben de ontwerpers er een paar knappe vondsten in verwerkt. Vooraan is de porseleinen troon opgesteld en tot onze verbazing hangt er een mooi wasbakje boven (?). Bij nader inzien is het niet zo vreemd als het lijkt. Het wasbakje draait helemaal naar de linderzijde, in het daarvoor voorziene hoekje van de ronde douchecel. Zo is het toilet gebruiksklaar. Wassen doe je in de douchecel en als je een douche wil nemen, schuif je het wasbakje weer boven het toilet. Daarna de ronde acryldeuren sluiten en laat het water maar stromen. Met 150 l water in de tank mag je best wat langer staan douchen. Tegen de zijwand is een spiegelkast gemonteerd, het ruimte voor niet al te grote toiletartikelen.

Tenslotte
Arto is aanvankelijk op de markt gebracht als ‘instapmodel’ van Niesmann+Bischoff. Het is nog wel de goedkoopste van het gamma, maar is inmiddels voorzien van een hele comfortuitrusting en keurig meubilair. Wees dus gerust. De Arto 69 E beantwoordt nu aan veel eisen van de verwende gebruiker. Zowel zomer- als wintervakantie doorstaat hij met glans en glorie. Alleen voor gebruikers die ervan houden kleine weggetjes of smalle winkelstraatjes in hun route op te nemen moeten oppassen met deze volumineuze wagen.

Importeur Van Venrooy Motorhomes
Galliersweg 39 en 39A
5349 AT Oss
Tel: 0412 455307
www.vanvenrooymotorhomes.nl