Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2010 - TJL Camper Grande

8 augustus 2010

Door Paul Descamps - jan. 2010
TJL CamperBosma bouwt in 2010 de campers een maatje groter. Niet alle motorrijders rijden graag 1000 km om een vakantiebestemming te bereiken. En eenmaal op de plaats van bestemming wordt dan meestal in piepkleine tentjes geleefd. Erg comfortabel is het niet. De motor meenemen in de garage van een kampeerauto is veel eenvoudiger en ter plaatse heeft men de beschikking over een comfortabel kampeermiddel. Van daaruit kunnen verkenningstochten op de motor worden gemaakt. Met het oog op deze groeiende groep liefhebbers ontwierp de fabrikant de Iveco TJL Jumbo Garage. Er kunnen 1 of 2 motoren in de garage. Boven op de garage is een vast bed van 2,2 x 1,5 m. Verder is de indeling in de populaire uitvoering, met zitbank en draaibare cabinezetels bij de tafel en de keuken bij de schuifdeur. Voor het interieur heeft men dezelfde materialen gebruikt als voor de kleinere modellen. Het zit even degelijk in elkaar en het is even keurig afgewerkt. Wie geen motor wil of kan meenemen kan misschien een jacht op een trailer meetrekken, want de Iveco mag 3 ton trekken en dat is niet niets.
Een TJL Camper kan bij Bosma Campers op maat worden gemaakt. Het zijn omgebouwde bestelwagens, die door u zelf mag worden aangeleverd, maar de fabrikant kan ook zorgen voor jonge lichte vrachtwagens met weinig kilometers op de teller. De prijzen zijn zeer gunstig. Wilt u liever een nieuw basisvoertuig, dan moeten er meer euro’s op tafel komen.

De Grande
Voor liefhebbers van een busje beantwoordt de Grande volledig aan alle verwachtingen. Zij vragen niet de brede doorgangen of een natte cel waarin je een rumba kunt dansen. Al het noodzakelijke is aan boord om te koken, wassen, zitten en slapen. Bovendien krijgen ze van TJL Campers een degelijke constructie voor een zeer gunstige prijs. Dat is nog niet alles want, ze kunnen de camper nog min of meer naar eigen wensen laten inrichten op voorwaarde dat het technisch haalbaar is.
De prijs begint al met de aankoop van de bestelwagen. Over het algemeen levert de fabrikant een tweedehandswagen. Hij heeft enkele betrouwbare handelaren waar hij jonge gebruikte bestelwagens kan kopen. De wagen wordt grondig nagekeken en zo nodig worden onderdelen vervangen. Heeft de klant graag een andere kleur, geen nood, in de spuitcabine krijgt het busje een ander jasje en ziet er vervolgens als nieuw uit.
De Grande die wij meekregen is nog van de vorige generatie Fiat Ducato. Nieuw zijn ze niet meer te koop, toch is er nog redelijk wat vraag naar om de eenvoudige reden dat ze slechts 5,5 m lang zijn. De nieuwe versies zijn meer dan 6 m en hebben dezelfde laadruimte, maar passen niet meer op de doorsnee parkeerplaats.

Interieur
Zo gauw de lichte vrachtwagen technisch in orde is en een eventuele kleurverandering onderging, rijdt hij de fabriek binnen waar men het interieur onder handen neemt. In tegenstelling tot het koetswerk is het meubilair, dat in veel gevallen op maat wordt gemaakt, splinternieuw, net als de te plaatsen vensters, wc, gaspitten en verwarming.
De prijs speelt een belangrijke rol bij de fabricatie. Die is niet van belang in de constructie maar wel in de toeters en bellen, die men eigenlijk ook wel kan missen. Het meubilair heeft een licht houtdecor en vormt een aangenaam contrast met de donker beklede wanden. Het meubilair is knap afgewerkt en zit vooral stevig in elkaar. Tijdens onze trip hebben we dat goed getest, maar , er kwam geen gerammel vanuit de wooncel, of toch wel, ons waterketeltje maakte wat herrie. Met een doek ertegenaan hield hij zich rustig.
Bijna helemaal rondom zijn de bovenkasten en het viel ons op dat er voor de scharnieren en drukveren niet naar de prijs is gekeken. Aan de badkamerdeur zitten zelfs 5 scharnieren, in welke camper kom je dat tegen? Verder is nog een kleerkast en het enorme bergvak onder het bed. Een deel is er afgenomen voor de Truma E en het goed bereikbaar elektronisch hart van de camper. Lange stukken kunnen via een deurtje tot in de wooncel worden geschoven. In onze testwagen was het bed vast ingebouwd. Wil je bijvoorbeeld een motor of ander groot materiaal meenemen dan kan men een systeem voorzien om het bed op de een of andere manier op te ruimen.
Al is de wagen voor 2 personen bedoeld toch zouden we de tafel graag wat groter zien of gebruik kunnen maken van een verlengstuk. Ze viel nogal klein uit in onze testwagen, bovendien is de stabiliteit geen succes. Rijden met drie personen mag, want behalve de cabinezetels heeft de zitbank ook een veiligheidsgordel. Men kan comfortabel zitten met 2 personen en de cabinezetels kunnen draaien. In verhouding tot het interieur valt er voldoende daglicht binnen en al zouden de lampen beter boven de tafel kunnen hangen, licht geven ze genoeg.

Keuken
De keuken heeft voorrang gekregen op de loopruimte. Maar goed ook want bijna de helft van de keukenkast wordt door gasflessen ingenomen, ze moeten tenslotte ergens staan. Erboven is de besteklade en rechts de kast voor pannen. Vergeet niet dat het een wagen is voor twee personen, de uitrusting is dus in verhouding. In het voor ons nogal lage aanrecht (het kan op verzoek hoger) zijn 2 gaspitten en de spoelbak geïntegreerd en afgedekt met een glazenplaat. Tegen de zijwand klapt een verlengstuk omhoog dat het werkblad flink uitbreidt. In de bovenkast kan het kleiner keukengerief en een TL lamp zorgt voor veel licht in de pannen.

Badkamer
Over de badkamer zijn we vlug uitgepraat. In de hoek staat het draaibaar toilet gebruiksvriendelijk opgesteld. Een groot persoon kan het zelfs gebruiken met gesloten deur. In de andere hoek staat een wasbakje met een goed gekozen inhoud en er boven dient een open en gesloten bergvak voor toiletgerief. Alleen vragen we ons af waarom de spiegel zo laag hangt, mijn hoofd was niet in beeld te krijgen, terwijl hij aan de andere kant 30 cm hoger kan hangen.

Tenslotte
De Grande van TJL campers is een eenvoudige camper voor een zéér aantrekkelijke prijs. Van een tweedehands camper kan men zich afvragen wat er zich allemaal heeft afgespookt bij de vorige eigenaars. Op het koetswerk na dat men kan laten herspuiten is alles nieuw van binnen en daar moet je tenslotte wonen.

Bosma Campers
Westelijke Doorsnee NZ 122
7881 PE Emmer-Compascuum
Tel: 0591 357133 en 06 53366106
www.goedkopecampers.nl
www.tjl-mobile.de