Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2010 - Rimor Koala 48

8 augustus 2010

Door Paul Descamps - jan. 2010
Rimor Koala 48Enkele jaren geleden was duidelijk te zien dat Rimor tot de goedkope prijsklasse behoorde. Het meubilair was maar zo zo afgewerkt en de kussens zakten snel door. Intussen is deze achterstand allemaal weggewerkt. De prijs is relatief laag gebleven, de kwaliteit en de afwerking zijn verbeterd.
De Koala reeks bestaat uit 4 alkoof modellen en 1 halfintegrale, de 58 P. De 58 P heeft een identieke indeling als de 48. Op de Europa reeks na zijn alle Rimors gebouwd op een Ford Transit onderstel. Ze hebben een 140 pk sterke dieselmotor, de Katamaro heeft voorwielaandrijving. De andere modellen hebben aandrijving op de achterwielen met dubbele lucht. Veel camperaars zijn er voorstander van omdat het het wegrijden van nat en modderig terrein gemakkelijker maakt.

Uit de reeks van 5 kozen we de Koala 48, een echte familie camper voor 5 personen in alkoof uitvoering. De Koala 48 heeft een Ford Transit onderstel met achterwielaandrijving en dubbele lucht.

Exterieur
De Koala 48 mag gezien worden, en dat komt vooral door de donkere hoekstukken op de alkoof. Hierdoor is de Koala 48 van ver te herkennen. Om opspattend vuil wat te verdoezelen is er onderaan een donkergrijze boord aangebracht. In de al even donkere bumper zijn de ronde achterlichten onder elkaar opgesteld. Aan beide zijden is een brede en 1,29 m hoge garagedeur. Er is plaats voor een paar fietsen en er blijft nog genoeg ruimte over om eten en drinken voor de hele vakantie mee te nemen. Een kloeke deur sluit het interieur af en de deurgrendel verdwijnt in de slotvanger. Een hordeur voorkomt de toegang van steek en bijtbeestjes.

Interieur
De ontwerpers hebben veel plaats gereserveerd voor de natte cel en de bagage, en dat is een beetje in het nadeel van de loopruimte. Achteraan ligt het dwarsbed op het dak van de garage. Via een verankerde ladder klimt men in of uit het hoge bed. Een schuifdeur zorgt voor toegang tot garage. Matras en lattenbodem zijn uit één stuk en in de hoek tegen het plafond zijn over de volledige breedte kasten geplaatst met links een open legplank. Twee leeslampjes sieren het hoofdeinde. Aan de ene kant van de doorgang is de flink uit de kluiten gewassen badkamer met daartegenover de kleerkast.
Men kan in de Koala 48 met zes personen zitten en slapen, rijden mag maximum met 5. Dat wil zeggen dat er voor 5 personen ook jassen en andere kleren aan boord moet passen en dat gaat lukken ook want in de kleerkast is werkelijk veel ruimte. Naast de kleerkast is een 145 l koelkast met erboven nog wat bergvakken. Vóór de centraal geplaatste keuken is voldoende plaats. De kok van dienst wordt niet gestoord als er iemand naar het toilet gaat of bij de inhoud van de kleerkast moet.
De zitgroep neemt een hele hap van het interieur in beslag. Logisch natuurlijk, want men kan met vijf of zelfs met zes personen rond de tafel. Tegenover de verlengbare en wat rammelende tafel staat een tweepersoonssofa. Hij kan met enkele vlugge handgrepen worden omgebouwd tot een achterwaartse zit met gordels. Aan de comfortabele zitbank in de rijrichting zijn eveneens veiligheidsgordels aangebracht. Tenslotte kunnen de cabinezetels draaien en heeft men nog twee extra plaatsen.
Door het hoogteverschil tussen opbouw en cabine komt men net met de kin boven de tafel uit. Een dikke kussen is de oplossing. Er zijn trouwens genoeg kussens aan boord, ze zijn nodig om van de zitgroep een bed te maken. Om gemakkelijk van en naar de stuurcabine te stappen kan de alkoofbodem naar voren schuiven. In de alkoof zijn, op een decoratieve achtergrond, leeslampjes geschroefd. In plaats van deuren die mogelijk open kunnen gaan tijdens het rijden hebben de architecten schuifdeuren in acryl glas gebruikt. Dat komt ten goede aan het gewicht want er zijn geen scharnieren en sloten nodig en het gaat nooit stuk. Zelfs aan schappen hebben ze gedacht. Het meubilair heeft een chique eikenhoutdecor. Waar nodig zijn afrondingen en de onderste hoek van de bovenkasten is afgerond en bedekt met zilverkleurig materiaal.
Aan licht op de juiste plaatsen is geen gebrek. Tegen de bovenkasten hangen, bij elkaar op een zwanenhals, een reeks ledjes met afzonderlijke schakelaar. Ze spreiden helder licht op tafel en springen zuinig om met stroom. In de bovenkasten zijn reeksen ledjes die hun licht door het glas schijnen. Als het niet genoeg is zijn er nog 2 spots boven de tafel. Vaste lampen worden bediend met de fijne moderne drukschakelaars bij de buitendeur. Boven de deur hangt het moderne en gebruiksvriendelijk controlepaneel.

Keuken
Omwille van het venster heeft het aanrecht iets te weinig hoogte, dat is een voordeel voor kleine bewoners. In de linkerhoek zien we de gaspitten in een driehoekige vorm, er kunnen 3 redelijke pannen op. Rechts vooraan is een open spoelbak met een kanjer van een waterkraan. Er blijft nog genoeg plaats over om de culinaire voorbereidingen te treffen. In de keuken kon men plaats besparen door de koelkast naast het keukenblok te zetten, en dat is ook nog eens handig tijdens de werkzaamheden. Onderaan is de kast groot genoeg voor het keukenmateriaal van een volleybalploeg. We zien er verborgen onder een luikje de vorstbeveiliging voor de boiler. Iets dat dikwijls op een moeilijk te bereiken plaats wordt weggestopt.

Badkamer
Zoals we bij het begin schreven, wordt er veel plaats van het woongedeelte ingenomen door de natte cel. Nemen we nu de afzonderlijk douchecel eens onder de loep. Je hoeft niet bang te zijn om met brede armbewegingen te genieten van het neervallende water. De cabine is volledig uit kunststof gemaakt en wordt met een gordijn afgesloten. Wanden en kasten in het was- en kleedgedeelte zijn in warme eikenhoutdecor uitgevoerd. In de hoek, gedragen door een kwartronde kast met rolluik, is het wasbakje met een verantwoorde inhoud bevestigd. Er boven hangt nog een kast met de bekende schuifdeuren, er is een brede aflegplank, een beker-, handdoek- en wc rolhouder. Het draaibaar Thetford toilet werd tussen de wand en de kast geperst. Zitten kan men in alle comfort, zelfs de lengte van de benen is geen punt. Maar hoe komen we met het papier op de juiste plaats?!

Tenslotte
Wat prijs betreft valt de Koala bijna in de middennoot van het Rimor gamma. Het interieur is netjes afgewerkt en het zit stevig in elkaar. Een paar compromissen moet men sowieso accepteren, zoals bijvoorbeeld de te lage cabinestoelen bij de tafel of de te krappe ruimte rond het toilet. Voor de rest durven we gerust te zeggen dat er weinig vergelijkbare campers voor dezelfde prijs te vinden zijn.
 

Van Slingerland Campers BV
Industriepark Ekkersrijt 3010
5692 CA Son
Tel: 0499 477456
www.vanslingerland.nl