Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2010 - Pilote Explorateur 732 LGJE

11 november 2010

In Campertesten prettig leesbare verhalen van technisch redacteur Paul Descamps. Hij bekijkt nieuwe en bestaande campermodellen en geeft op geheel eigen wijze zijn bevindingen weer.

Door Paul Descamps - oktober 2010

Pilote valt in camperland op door het champagne kleurige koetswerk en de bijna goudkleurige rok. In de flanken zijn talrijke deurtjes die toegang verlenen aan de bagageruimte onder de vloer. De koffer voor de gasflessen, wc cassette en een gedeelte van de ALDE verwarming hebben een eigen luikje. Door de twee garagedeuren kunnen gemakkelijk fietsen of een brommer, verankeringringen zorgen voor stabiel en veilig vervoer. In de garage zien we verder een buitendouche en de afvoerkraan voor het water.
Als onderstel heeft de Pilote een verlaagd AL-KO chassis. Dit maakt de dubbele bodem mogelijk en de totale hoogte blijft beperkt. Fabrikanten in het zuiden kennen het fenomeen hagelschade en om die reden voorzien ze de Pilote van een hagelbestendig polyesterdak. Voor de isolatie van de sandwichpanelen is Styrofoam gekozen.

Interieur
Pilote pronkt al jaren met mooie interieurs. De Explorateur is de top van het gamma, hetgeen hoofdzakelijk te merken is aan de uitrusting. Het meubilair is uitgevoerd in een warm houtdecor afgewisseld met verchroomde delen. Zo zijn alle handgrepen verchroomd en de verschillende rekjes in de keuken. De onderkant van de bovenkastdeuren en de hoek van de kast zijn bekleed met crèmekleurige kunststof. Die kleur zien we ook aan de boorden van de zit- en rugkussens en aan de zetels in de stuurcabine.
Helaas kunnen de cabinezetels niet hoog genoeg ingesteld worden om comfortabel aan tafel te zitten. Voor 2 personen is het tafelblad groot genoeg om borden en kopjes te etaleren. De L zitbank kan men ombouwen voor 2 personen in de rijrichting.
Overdag valt er, via het Heki dakluik, ruimschoots licht op de tafel. ‘s Avonds doen 2 spotlichten en de lampen tegen de bovenkasten moeite om de tafel te verlichten. Gordijn decorstukken dragen bij tot de inrichting van de sfeervolle zitgroep.
Achterin lokken 2 enkele bedden de bewoners naar comfortabele matrassen. Zien ze het graag wat breder dan kunnen ze het middenstuk opvullen. Onder de voeteinden van beide bedden zijn ruime kleerkasten, natuurlijk is er ook plats voor andere spullen. Aan de achterwand hangen bovenkasten. Onder het luikje in de vloer ontdekken we de waterpomp en de toegang tot de afval- en verswatertanks. Bagage is gedeeltelijk te vinden onder het luikje in het woongedeelte, daar waar ook de batterij een vaste stek heeft. De gehele dubbele bodem wordt verwarmd met een ALDE vloeistofverwarming. Winterkampeerders stellen dat zeer op prijs! De opwarming van het interieur verloopt wel iets langzamer, maar eenmaal op temperatuur, is het er aangenaam vertoeven.

Keuken
Aan de inrichting en de vormgeving van de keuken hebben de architecten veel tijd besteed. Het resultaat mag gezien worden. De keuken staat in de hoek net achter de zitbank en heeft een sierlijk gebogen voorfront. Het 94 cm hoge aanrecht heeft een antraciet kleurig blad. Links is de spoelbak en achteraan zitten 3 gaspitten naast elkaar. Kleine bewoners zullen wat moeite hebben om in de pannen te kijken. Keukengeurtjes worden via de afzuigkap weggeblazen. Onderaan is een lade met een stel draadmanden, aan de rechterkant één met een holstaand front, binnenin zijn 2 laden voor keukengerief. Misschien niet zo handig in gebruik maar het oogt wel mooi. Boven zijn nog meer kasten en een flessenlade, afgebakend met een crèmekleurig kader. De lampen in het baldakijn en in de afzuigkap zorgen voor voldoende licht. Tegenover de keuken zien we zowel de 160 l koelkast als de oven afgebakend met een lichtzuil.

Badkamer
De badkamerdeur kan men zodanig draaien dat ze het woongedeelte afsluit van de slaapkamer. Zo heeft men alle ruimte om te wassen en te kleden, temeer omdat de douchecel tegenover het wasgedeelte staat. Behalve het draaibare Thetford toilet is er alles in houtdecor uitgevoerd. De elegante waskom staat op een breed uitlopende kast met genoeg inhoud voor handdoeken en overige accessoires. Er zijn 2 spiegelkasten en enkele open legplanken. Het toilet is gebruiksvriendelijk opgesteld en kapstokken, wc rol- zeep- en bekerhouder en wc borstel zijn aanwezig.

Pilote Group NL
Pilote is geen onbekende in ons land. Het nadeel was echter dat er slechts één verkooppunt was. Nu hebben vier dealers, netjes verspreid over Nederland, onlangs de handen in elkaar geslagen en de Pilote Group Nederland opgericht. Het is een beetje afgekeken van de Pilote Group France die zowel Pilote, Bavaria, Moovéo als Le Voyageur in verschillende fabrieken produceert.
De Nederlandse groep kan nu gezamenlijk een groot deel van het Pilote gamma laten zien. Niet alleen Pilote, ook Bavaria, en zo nodig Moovéo en Le Voyageur zijn bij de dealers verkrijgbaar. Door de goede onderlinge samenwerking is precies bekend welk model u waar kunt bekijken en voor onderhoud kunt u naar de dealer bij u in de buurt. En dat scheelt u als klant kilometers rijden.
Samen een groep vormen heeft ook direct een prijsvermindering van de campers tot gevolg. Veel onkosten voor beurzen, drukkosten, enz kunnen nu door vier worden gedeeld. En door een grotere afname bij de fabrikant kan daar de prijs ook nog wat naar beneden. Voor klanten heeft deze constructie alleen maar voordelen.
Pilote vindt u bij: Dick Groot Safari Campers in Heerhugowaard – www.safaricampers.nl
Liba Campers in Liempde – www.libacampers.nl
Benica Campers BV in Enschede – www.benica.com
Vrijheid Campers in Urk – www.vrijheidcampers.nl
Bavaria vindt u bij: Boudrie campers in Oldenzaal - www.boudriecampers.nl

Tot slot
Voor zijn prijs levert Pilote een knappe Explorateur 732 LGJE af. Keurig afgewerkt en aan bergruimte is geen gebrek. Het degelijk geïsoleerde koetswerk, de dubbele bodem waarin watertanks en de elektronica hun plaats hebben en de ALDE vloeistof verwarming staat borg voor bewoners, ook tijdens de wintervakantie.

Liba Campers B.V.
Hamsestraat 16 A
5298 NA Liempde
Tel: 0411 633379
www.libacampers.nl