Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2010 - Frankia FF2

9 september 2010

Door Paul Descamps - jan. 2010
Frankia FF2We zouden de fabrikant uit Marktschorgast bijna de kampioen van de uitvindingen op campergebied kunnen noemen. Ieder jaar is er wat nieuws, het ene is wat beter dan het andere. Aan het basisproduct zijn intussen zaken verbeterd die men niet kan zien. Zo zijn de wanden en het dak geïsoleerd met blauwe styrofoam en in de wanden zijn aluminium profielen om tussenschotten en meubelen aan vast te schroeven. In de wanden is geen hout verwerkt en de hoekverbindingen zijn met een vernuftig systeem uitgevoerd.
Frankia is over het algemeen niet zo goedkoop maar men krijgt waar voor zijn geld. De knap uitvoerde tv kast is iets aparts. Met een hendeltje ontgrendelt men het binnenwerk en het vlakscherm tv zakt schuin omlaag, kant en klaar om naar te kijken vanaf de zitgroep. Nadien wordt het weer schuin omhoog geduwd tot de grendel vastklikt.

Voor 2010 lanceert Frankia zijn nieuwe FF2, een camper geschikt voor twee personen en niemand meer. Het is een halfintegrale en gebouwd op een Fiat Ducato met AL-KO chassis. Frankia wijkt met deze wagen af van het gewone programma. Bij de andere modellen kan de klant een aantal zaken naar wens laten bouwen. Aan de FF2 verandert de fabrikant niets, er kunnen alleen een aantal toebehoren in- of aangebouwd worden.

Exterieur
Het voorfront loopt in één vloeiende lijn door over het dak. Achteraan gaat het stijl naar beneden. Een deel van de stuurcabine is wit en dit gaat over in grijs voor de wanden van het koetswerk. De zijdecoratie is speels met een bruin/blauw spitsuitlopend strepenpatroon aangevuld met een fijne rode sierlijn.

Interieur
Frankia levert met de FF2 weer een knap interieur staaltje af. Ditmaal enkel en alleen geschikt voor een paar, wat niet wil zeggen dat er geen plaats is voor vrienden en familie. Zitplaatsen genoeg in de ruime zitgroep, maar er zijn alleen veiligheidsgordels voorzien bij de stuurcabinezetels. De FF2 is het enige Frankia model dat in serie wordt gebouwd. Op het koetswerk na heeft de klant het te nemen zoals het is (behalve het extra pakket). Hierdoor kon men het kersenhout meubelwerk leveren waar je in andere types extra voor moet betalen.
De licht gebogen bovenkastdeuren hebben brede blinkende handgrepen met drukknopsysteem voor de sluiting. Onderaan zijn beige boorden die een aluminium kader verbergen, zij zorgen voor de stevigheid van de kastconstructies. Ze zijn allen voorzien van horizontale en verticale verdelingen en in de zitgroep is een baldakijn met indirecte verlichting en een aantal spotlampjes die zelfs voldoende licht op tafel geven. Als bijkomende verlichting zijn er nog de lange lampen in de kader rond het panoramisch dakluik aangebracht. Veel daglicht komt via de drie ramen naar binnen wat eveneens een buitengewoon panoramisch uitzicht heeft vanaf de zitbanken. Voor de nacht kan men de zitgroep op eenvoudige manier ombouwen tot 2 enkele bedden en Frankia zou Frankia niet zijn als men daar niet iets origineels had bedacht. Waar men bij andere merken plaats moet zoeken voor de rugkussens kan men ze in de FF2 gewoon omhoog trekken. Dekens kunnen in de brede laden onder de zittingen. Zowel slapen als zitten is een zaligheid op de door een lattenbodem ondersteunde matrassen. De zitbanken gaan moeilijk open, maar dat maakt eigenlijk niets uit, je hebt er namelijk niets te zoeken. De laden bewaren de bagage, het overige stuk maakt deel uit van de vanaf buiten bereikbare koffer. Wil men knus naast elkaar liggen dan kan men een lattenbodem in de midden uittrekken om zo een bed te creëren van ongeveer 2 x 2 m.
Al wiebelt de tafel er lustig op los, men kan het in 2 delen samenklappen en dan via een rail helemaal voorin tussen de cabinezetels te laten schuiven. In de voorste helft van de wagen zijn de grote meubelen samengebracht.
Aansluitend bij de zitgroep is de keuken, aan de andere zijde direct naast de buitendeur is over de volle hoogte de kleerkast. Er zijn een paar schappen in aan gebracht. Ernaast is een douchecel en er tegenover het sanitair gedeelte. Daarmee zijn we bij de stuurcabine aanbeland waar de bovenkant uitgerust is met bovenkasten. Aan bergruimte is geen gebrek in de FF2. Achteraan is een koffer over de volle breedte waar een stel vouwfietsen in kan, met in de midden een uitbreiding naar voor. In het donker is een zaklamp noodzakelijk want licht is niet voorzien. Wat men bij de hand wil hebben kan in de bovenkasten en de kleerkast.

Keuken
Wat de keuken betreft, geen Frankia spitsvondigheden, wel degelijk vakwerk. Het aanrecht, op gebruiksvriendelijke hoogte, heeft een lichte krasvrije bekleding. Boven de koelkast met een spiegelende deur zijn drie gaspitten op een fatsoenlijke afstand van elkaar. Er kunnen dus wat grotere pannen op. Rechts is het ronde spoelbakje dat met 2 halve platen is toegedekt, dat is handig bij de culinaire voorbereidingen. Aan de onderkant kan men ze gebruiken als snijplank en met het profiel aan de rechte kant kan men het aan de wand klikken als extra aflegplank. Overschotjes kunnen in het vuilbakje achteraan. Een monumentale waterkraan blijft zichtbaar. Keukengeurtjes worden via de afzuigkap snel naar buiten afgevoerd. Naast de koelkast zijn de bestekladen en een lade met draadmanden voor de pannen. Kleiner gerief kan in de bovenkasten met zowel legplanken als verticale verdelingen.Omhoog te schuiven wasbakje

Badkamer
Het uit 2 delen bestaande sanitair kan men volledig van de woonkamer en de stuurcabine afsluiten. 's Avonds heeft men dan een knusse zitkamer en tijdens koude winteruitstappen voorkomt het ijskoude tocht vanuit de woonkamer. Tussen beide deuren blijft een flinke afgesloten toiletruimte over. Rechts is de afzonderlijke ronde douchecel met een donkere band waaraan de bedieningszuil is verbonden. Aan de andere zijde is het gebruiksvriendelijk wc opgesteld met wc-rol bij de hand. Het wasbakje, al een paar jaar bekend, kan omhoog schuiven. Om het te gebruiken trekt men het omlaag, overdag duwt men het eenvoudig omhoog en kan men ongehinderd het wc gebruiken. Dit systeem heeft een plaatsbesparend resultaat. Tussen wc en douche is genoeg plaats voor het verkleden. Alleen is men zeer spaarzaam geweest met kapstokken en handdoekhangers want behalve het laag geplaatste kapstokje is er niets. Achter de spiegel is een goed bruikbare kast voor toiletgerief.

Tenslotte
Er gaat geen jaar voorbij of Frankia komt met wat nieuws. Voor 2010 is er de knap uitgekiende 2 persoonsindeling met de snel te verplaatsen rugkussens om de bedden te verbreden. Zoals men mag verwachten is alles tot in de puntjes afgewerkt en de hele constructie zit stevig in elkaar.
 

Rossèl Recreatie
Industrieweg 10
3433 NL Nieuwegein
Tel: 030 6061314
www.rosselrecreatie.nl