Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2010 - Adria Matrix 680 SP

11 november 2010

In Campertesten prettig leesbare verhalen van technisch redacteur Paul Descamps. Hij bekijkt nieuwe en bestaande campermodellen en geeft op geheel eigen wijze zijn bevindingen weer.

Door Paul Descamps - oktober 2010

De trend volgend brengt Adria een camper op de markt met een hefbed boven de zitgroep. Zes zwervers kunnen er hun bedje spreiden en hebben er redelijk wat leefruimte. De chauffeur moet er echter rekening mee houden dat de halfintegrale Matrix 680 een lengte heeft van 7,37 m. De Matrix is in 4 verschillende indelingen verkrijgbaar. Wij kozen voor de 680 SP een indeling met vastbed, waaraan nog een pakket opties aan is toegevoegd.

Exterieur
Om nu te zeggen dat de Matrix 680 SP een opvallende verschijning is, nou nee, maar hij mag wel gezien worden. De elegante bult achter de stuurcabine verraadt, voor de kenner, dat er een hefbed aan boord is. Net achter de stuurcabine is de koffer voor gasflessen en achteraan is een garage met 2 identieke deuren. Er passen met gemak 2 fietsen in en eet- en drankvoorraad voor de hele vakantie. Instappen kan eenvoudig via het geïntegreerde en verlichte opstapje met handgreep.

Interieur
Bij het binnenstappen van de Matrix 680 SP krijg je niet een indrukwekkend gevoel van ruimte, wel dwalen de blikken met bewondering door het mooie interieur. Omdat de 680 achterin een dubbelbed heeft en je er via een smalle doorgang naartoe moet lijkt het interieur maar half zo groot. Kies je voor de 680 SL indeling - met enkele bedden – dan lijken de binnenafmetingen te verdubbelen. Wat ook wel logisch is omdat er een brede toegang met 2 treden naar de bedden is. Bij de 670 SC met eilandbed is het effect iets minder, ook al kijk je zo naar de achterwand.
Wij gaan terug naar de Matrix 680 SP met een dwars opgesteld bed dat tevens het dak van de garage vormt. Via een dubbele opstap met handgreep klim je zo in en uit het bed. De treden kunnen bovendien nog gebruikt worden als bergvakken. Het keurig afgewerkte interieur, in warm donker houtdecor, wordt afgewisseld met witte matte vlakken. De bovenkasten hebben witte ronde onderkanten. Dezelfde kleur is gebruikt voor de zijkant van de keuken, het voorfront van enkele laden en de kleerkastdeur bij de buitendeur. Ook de voorwand van het bed is in wit uitgevoerd. Samen met het lichte plafond en de fijne parketvloer vormt het een chique geheel.
De indeling is klassiek. Net achter de stuurcabine is de zitgroep, gevolgd door de keuken en de kleerkast. Aan de andere zijde is een dubbele zitbank, nog een kleerkast en de badkamer. In de zitgroep, met een breed antraciet kleurig tafelblad, kan men comfortabel met 5 personen zitten, desnoods kan er nog eentje bij. Het tafelblad kan eenvoudig met 35 cm verlengd worden. Dat is ook nodig om vanaf de dubbele zit bij de tafel te kunnen. Met enkele handgrepen is hij tot een enkele zit in rijrichting om te bouwen.
Via een klep in de zijkant van de bank is een deel van de inhoud bereikbaar. Om gelijk te komen met de bodem van de stuurcabine is de zitgroep op een kleine verhoging gebouwd. De verhouding zitbanken en cabinezetels/tafelhoogte is goed berekend en de tafel staat muurvast op haar enkele poot. De zitgroep kan worden omgebouwd tot bed.
De Matrix heeft, zoals veel merken tegenwoordig, een hefbed boven de zitgroep. Met een matras van 1,90 x 1,40 m, ondersteunt door een lattenbodem, heeft men 2 slaapplaatsen extra. Ze zijn bereikbaar via een laddertje. Hoewel de vloer verhoogd is blijft onder het hefbed nog een stahoogte van 1,83 m over. De bediening van het hefgedeelte gebeurt elektrisch met een schakelaar naast de buitendeur.
Links en rechts heeft men bruikbare bovenkasten tegen de onderkant van het bed geïnstalleerd, ze gaan mee op en neer. Zes lampjes zorgen voor gematigd licht op tafel. Overdag komt er licht door het panoramisch dakluik van de stuurcabine. Van het 2de dakluik heeft men alleen voordeel als het bed omlaag is.
Nu we toch in de omgeving van de zitgroep vertoeven valt nog de degelijke afwerking op van de overgang van de stuurcabine naar de woonruimte. Boven zijn er nog kasten met witte en bruine deuren. Aan bergruimte is bepaald geen gebrek in de Matrix 680 SP.
Laad je alle kasten vol dan moeten veel lezers, vanwege het gewicht, achter een ander rijbewijs aan.

Badkamer
Op zich is het een mooie, keurig afgewerkte badkamer, gedeeltelijk in hout en in witte kunststof uitgevoerd. Omdat een camper niet verkoopbaar is zonder douche (al gebruikt men hem slechts sporadisch) moet de fabrikant zorgen dat er een beschikbaar is. Dat vraagt vrijwel altijd enkele compromissen, zo ook hier in de Matrix 680 SP. Het draaibaar Thetford toilet is in een hoek geperst, voor lange benen is dat geen probleem maar plaats voor de nodige hand- en armbewegingen is er nauwelijks. Ruimte bij het wastafeltje is net voldoende. Daarentegen is er ruimschoots plaats in de, met gebogen acrylglazen deuren af te sluiten, douche cel. In de onder- en bovenkast kan redelijk wat toiletgerief en aan spiegels heeft men geen gebrek.

Keuken
De L-vormige compacte keuken heeft veel bergruimte. Er zijn drie hele diepe laden en 2 minder diepe en dan erboven nog 2 kasten met onderaan een lange en veel licht gevende lamp. Het aanrechtblad is in antraciet kleurig materiaal uitgevoerd. Aan de rechterkant bevindt zich een ronde afwasbak waarboven een stevige waterkraan staat te pronken. In de minder goed bereikbare hoek is ruimte voor het werkblad en een afvalbakje.
Links staat het gecombineerde Thetford Triplex kookfornuis met oven. Het is geen probleem als de pannen wat groot uitvallen, er is plaats voor 3. De gaspitten hebben een elektronische ontsteking. Naast de keuken staat een 190 l grote koelkast met erboven nog een bergvak. Voor een elegante afwerking zorgt het baldakijn met verlichting.

Tenslotte
Met de Matrix 680 SP brengt Adria een schitterde camper ten tonele. Zowel binnen als buiten is hij keurig afgewerkt. Zoals bij de meeste merken moet hier en daar een compromis gesloten worden. Wil men echt alles er op en eraan en ook nog extra gasten mee nemen moet de chauffeur over een groot rijbewijs beschikken.

Adria Benelux-NL
Calandstraat 17
3316 EA Dordrecht
Tel: 078 6181818
www.adria.nl