Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - TJL

8 augustus 2009

Door Paul Descamps - okt. 2009
TJLDe TJL is een compacte, op maat gebouwde, camper, voor twee personen. De afmetingen laten toe het ook als tweede wagen te gebruiken of zelfs als enige in het gezin. Aan de zitbank zijn veiligheidsgordels voorzien om eventueel nog twee personen op een veilige manier mee te nemen.

Bosma Campers zag het levenslicht in 2001. Hoofdzakelijk werden occasion kampeerauto’s gekocht en verkocht. In de loop der jaren steeg de vraag naar compacte campers, ook als tweedehands. Aan die vraag kon nauwelijks voldaan worden en de heren Bosma gingen zelf campers bouwen voor voordelige prijzen. Om de aankoopprijs te drukken worden nog jonge bestelwagens met relatief weinig kilometers op de teller aangekocht. In Duitsland krijgen ze een totaal nieuw interieur. Daar legt men vooral de nadruk op stevigheid en kwaliteit. Dat ondervonden we het best bij het rijden over hobbelige wegen. We hoorden geen tergend gekraak of gepiep uit het woongedeelte. De fabrikant houdt het sober om de prijs niet op te drijven. De wagen die we bekeken is een basisproduct om iets aan de klanten te laten zien. Heeft de klant bepaalde wensen dan is dat geen probleem. Het interieur wordt als het technisch mogelijk is naar wens uitgevoerd. Hij kan niet alleen een andere indeling laten maken, voor de stoffering van plafond, wanden en de vloer is uit tientallen soorten en kleuren te kiezen. Daarnaast is er nog te kiezen uit een flink aantal verschillende houtdecors. Sommige klanten gaan nog verder en leveren zelf hun bestelwagen. Uiteraard is Fiat Ducato de meest gebruikte bestelwagen, maar een Mercedes Sprinter, Renault, Iveco of een ander merk ombouwen, het kan allemaal.

Exterieur
De TJL die wij mee kregen heeft een Fiat Ducato gesloten bestelwagen als basisvoertuig, een type zoals er honderden worden gebruikt in de camperbouw. Een TJL is herkenbaar aan het blauw-zwarte decorstuk op de flanken en de merknaam boven de voorruit.

Interieur
Veel ‘busjes’ van TJL worden op maat besteld. In grote lijnen zijn er weinig verschillen. Het zijn de details waar het om gaat en dat maakt iedere camper uniek voor de Interieurgebruiker. Zijn de indelingen niet zo afwijkend ten opzichte van andere merken, de afwerking en stevigheid van de constructie is lang niet bij alle merken hetzelfde.
Als men in een TJL camper stapt krijg je al direct het gevoel dat het hier gaat om een stevige constructie. Bij de meubelen, gefabriceerd van stabiele meubelplaat met beukenhoutdecor, vallen geen overdreven fantasietjes op. Ze zijn eenvoudig maar functioneel. Het kadert in de filosofie van de firma Bosma campers.
Vlakke deurtjes met afgeronde boorden, stevige scharnieren en een dikke drukknop voor de bediening van het slot zien we in de hele wagen.
Een logisch gevolg van een compacte camper is dat de bovenkasten niet erg diep zijn. Zwervers die dit type wagen aanschaffen weten er goed mee om te gaan. Met een beetje overleg kan er trouwens genoeg bagage mee. Zaken die men direct bij de hand wil hebben kunnen in de bovenkasten aan de tafel.
Van de tafel kunnen we niet bepaald zeggen dat ze muurvast staat. Enige voorzichtigheid is geboden als de gevulde koffiekopjes er op staan. Onder de bovenkast zijn twee lampen waarvan één perfect op de tafel schijnt. Zoals in de meeste campers kunnen hier ook de cabinezetels draaien. Voor twee personen is er genoeg plaats aan tafel, trouwens de wagen is voor een koppel bedoeld. De zitgroep staat op een kleine verhoging waaronder de slang van de verwarming loopt. Warme voeten zijn dus gewaarborgd in het koude seizoen.
Boven de stuurcabine is over de volle breedte een halfopen bergvak. Voor de omvangrijke bagage kan je achterin terecht. Het is zelfs mogelijk om een paar fietsen, een lichte motor of surfplanken te vervoeren. Het middenvak van het dwars opgestelde bed kan je wegnemen waardoor de laadruimte vrij komt. Dit deel onder het bed is met een deur afgesloten van de woonruimte. Dat laat toe om er een tafel, kampeerstoelen en zaken in handige plastic bakken in te vervoeren. Andere bagage kan in de koffers onder het voeten- en hoofdeinde. In een van de diepe koffers is een deel afgenomen voor de Truma E verwarming. Alleen bereikbaar via de achterdeuren vinden we aan de ene zijde de koffer voor de gasflessen en aan de andere kant het elektronisch deel van de wagen. Helemaal rondom, boven het bed, zijn kasten. Kleren moeten op maat van de kasten worden gevouwen om de hele inhoud nuttig te kunnen gebruiken.
Vanaf de achterkant is de bagage gemakkelijk te bereiken maar het kan ook via binnen , er is zelfs een lichtpunt voorzien. Wat in deze wagen opvalt zijn de talrijke lichtpunten met eigen schakelaar en aan 230 V en 12 V stopcontacten is er al evenmin een tekort.

KeukenKeuken
In verhouding tot de wagen zien we een relatief grote keuken met veel bergruimte. Twee branders en de spoelbak,uit één geheel in roestvrij staal, zijn geïntegreerd in het dikke krasvrije aanrecht. Dat kan aan de zijkant met een opklappend stuk worden verlengd. Onderaan zijn de besteklade en de twee kasten verrassend diep. De inhoud van de bovenkast moet zich beperken tot de kruidenpotjes. Naast de keuken, en de scheiding vormend met het bed, is de kleer- en koelkast met er tussenin een open bergvak.

Badkamer
De badkamer is sober uitgevoerd, maar het noodzakelijke is aanwezig. Links is het draaibaar Thetford toilet gebruiksvriendelijk opgesteld. Voor in de hoek is een wasbakje met voldoende waterinhoud. Boven zijn open bergvakken voor toiletgerief. De spiegel had wat groter gemogen, bovendien is hij voor een doorsnee volwassene te laag opgehangen. Ook de lamp verdient een andere plaats. Met nog een paar kapstokjes en een wc rolhouder zou de natte cel in waarde stijgen.

Tenslotte
We hebben nog een paar andere TJL campers bekeken in het bedrijf. Ze blijken allemaal van elkaar te verschillen. Wat ze allemaal gemeen hebben is stevig meubilair dat vele jaren dienst zal doen. Eén van de sterke punten is de prijs van de wagens en een spiksplinternieuw en op maat gemaakt interieur. Dat de bestelwagen al een paar jaartjes oud is merkt niemand na een grondige opknapbeurt. Dat bepaalt natuurlijk voor een groot deel de prijs.

TJLBosma Campers
Westelijke Doorsnee NZ 122
7881 PE Emmercompascuum
Tel: 06 53366106
www.goedkopecampers.nl