Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - Konings Pathfinder 2012

8 augustus 2009

Door Paul Descamps
Konings Pathfinder 2012Motorhomes Konings is een Belgisch bedrijf dat al lang zijn sporen heeft verdiend. Van begin af aan luisterde René Konings naar de klachten, opmerkingen en ideeën van de klanten. Daardoor werden zijn campers alsmaar beter. Kwaliteit en degelijkheid staan hoog in het vaandel. Hij heeft zich uitsluitend toegelegd op stukwerk. Iedere wagen is exclusief en op maat gemaakt. Het zijn niet altijd ‘echte’ campers, hij maakt kantoorwagens, winkelwagens, speciale wagens voor de politie en al wat de klant verder kan kan wensen in de branche.

De Pathfinder 2012 van Motorhomes Konings is gemaakt voor een koppel. Men kan met 2 op stap gaan, met 2 slapen, meer niet. Dat wil niet zeggen dat het niet anders kan. Iedere camper wordt gemaakt volgens de wensen van de klant. De 2012 staat op een Fiat Ducato chassis, wil je een ander, geen probleem, dan wordt de wooncel aangepast.

Exterieur
Van buiten is de Pathfinder 2012 nogal sober. Gewoon 3 witte vlakken met een paar sierlijnen. Het loont echter om het koetswerk eens van nabij te bekijken. De snoet boven de stuurcabine loopt naadloos over in het dak en de zijkanten. Zelfs de stuurcabine lijkt mee in de opbouw gegoten te zijn. Met de vuist mag men gerust een stevige dreun op de zijwanden geven, je houdt er alleen een pijnlijke hand aan over. De stabiliteit van de opbouw wordt waar gemaakt met de 31 mm dikke sandwich panelen en een vloerplaat van 67 mm dik. De buitendeur is stevig gebouwd, heeft een elektrisch bediende dubbele sluiting, verzonken scharnieren en een breed venster. Achteraan heeft de garage een U vorm. Aan de rechterkant is een deur waar fietsen of een scooter door kunnen, aan de linkerzijde is ze kleiner.

Interieur
Twee dakluiken zorgen voor de nodige lichtinval, ze worden ondersteunt door een viertal ramen en het venster in de deur. Het laat zelfs toe om een stukje van de weg teInterieur zien als je rechts moet afslaan. Het meubilair is vlak en in licht houtdecor uitgevoerd. Nu we het toch over het licht hebben kunnen we direct onze volle goedkeuring geven aan het kunstlicht. Ongeveer boven de tafel zitten in een lange plafondlamp 2 spaarlampen, ze zorgen voor een schitterende verlichting van de zitgroep. Voor sfeerverlichting zijn er 2 zwanenhalslampjes in de hoeken. Boven ieder bed is een spotlamp met eigen schakelaar, een centrale plafondlamp zorgt er voor de algemene verlichting van de slaapkamer. Daar zijn 2 hoog geplaatste éénpersoonsbedden via 2 treden gemakkelijk te bereiken zelfs als men niet meer tot de jongsten behoort. De treden vormen 2 diepe bergvakken. Onder het voeteneinde van de bedden is aan de ene zijde een kleerkast met achterin nog wat schappen en aan de andere zijde zijn er enkel schappen in de kast.
Via een klein opstapje komt men bij de zitgroep, hij is gemaakt om een vlakke bodem te vormen met de stuurcabine. Dit heeft als resultaat dat de zitbank en de draaiende cabinestoelen op dezelfde hoogte staan. Behalve bij het draaien, dat bij de huidige Fiat stuurcabines probleemloos verloopt, hoeft men niet telkens te prutsen met de hoogteregeling als u wilt rijden of naar de tafel toe wilt draaien. Voor 2 personen is de tafel groot genoeg en ze staat muurvast op een dikke poot en aan de wand. Zit- en rugkussens zijn van goede kwaliteit. Tegenover de tafel is nog een lage kast en boven zijn in het voorste deel, dus ook in de stuurcabine, bovenkasten. Boven de tafel missen we de schapjes om de volledige inhoud te kunnen benutten.
Reeds jaren gebruikt Konings onverwoestbare scharnieren. Ideaal voor grote deuren, ze zijn gemakkelijk open en dicht te krijgen Er is echter een klein nadeel aan verbonden. De kleine deurtjes vragen namelijk serieus wat inspanning en als ze eenmaal over een bepaald punt zijn knallen ze open of dicht. Daar hou je een paar pijnlijke vingers aan over. Eén groot voordeel is dat de deuren in geen geval open klappen tijdens het rijden.
Voor de meubelbouw gebruikt de fabrikant 16 mm dikke multiplex. Dat zijn platen die men stevig aan elkaar kan schroeven zodat men een zeer stabiel meubilair krijgt.

KeukenInterieur
De Pathfinder 2012 is niet lang genoeg om er een brede keuken in te installeren. Tussen de ronde afgedekte spoelbak, waar je een emmer onder de waterkraan kunt zetten, en de gaspitten is een stukje werkblad. De gaspitten zijn niet het bekende type met 3 open branders, het is een zwarte keramische plaat waar verschillende pannen op kunnen staan. Binnen de getekende ring is de grootste hitte. De brander, gevoed met brandstof van de motor, verhit de plaat. Voor het gewone huishouden volstaat een enkele plaat, wie regelmatig en voor meer personen kokkerelt zou misschien een tweede willen. Geen probleem, gewoon bij de bestelling vermelden en men bouwt een tweede plaat in. Behalve de bestekladen en bergvakken is er een compressor Waeco koelkast. Ze werkt alleen op stroom en is temperatuur onafhankelijk, hoe warm de omgevingstemperatuur ook is, de Bokma staat altijd koud.

Badkamer
De badkamer is in oubollig wit voorgevormd kunststof uitgevoerd net als enkele kastjes met beperkte inhoud. Het wasbakje heeft een goede hoogte en voor het draaibare toilet geldt hetzelfde. Gelukkig is er geen, veel plaats innemende, afzonderlijke douchecel.

Uitrusting
Door het uitrustingspakket ligt de prijs van de P2012 iets hoger dan van een vergelijkbare camper. De Webasto verwarming werkt op motorbrandstof, ze is lichter en neemt minder plaats in. Geen jacht meer op gasflessen in het buitenland. De Webasto kookplaat functioneert als de verwarmde keramische platen in een moderne huiskeuken. De compressor koelkast laat je niet in de steek als de zon onbarmhartig op de wagen schijnt. U zult niet snel zonder stroom staan want er zit een kanjer van een batterij in, goed voor 245 Ah!
Het zijn zaken die de prijs opdrijven, maar men heeft waar voor zijn geld. De P2012 kan overigens ook met de bekende apparaten worden geleverd.

Konings Pathfinder 2012Tenslotte
Een Konings ziet er vrij sober uit. Een andere kleur voor de stuurcabine en een paar gekleurde opzetstukken zouden de wagen een heel stuk opvrolijken. Stevigheid en kwaliteit voeren de boventoon. We zouden bijna durven zeggen: “Een Konings koop je voor het leven”. Je kunt met een Konings gerust alle slechte wegen van Europa berijden, als je thuis komt gewoon even oppoetsen en hij staat klaar voor de volgende reis.

 ZiZo Campertechniek
Aventurijn 234
3316 LB Dordrecht
Tel: 078 6174700
www.zizocampertechniek.nl