Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - Eriba Compact 323

9 september 2009

Door Paul Descamps

Eriba Compact 323De Hymer groep is een van grootste in Europa. Hymer heeft naam gemaakt met zijn integrale modellen. Ze vielen vanaf het begin in de smaak van de consument, een reden voor Hymer om er verder op door te werken. De groep heeft verschillende vestigingen waarvan Bad Waldsee de bekendste is. Ook de fabriek in Frankrijk is geen onbekende. De Eriba Touring wordt er gefabriceerd, daarnaast worden de zogenaamde kastenwagens of bestelwagens zoals de Eriba Compact 323 omgebouwd tot kampeerauto’s.

De vraag naar compacte kampeerauto’s gaat in stijgende lijn. De meeste fabrikanten hebben enkele modellen in het aanbod. We bekeken de Eriba Sportline eens wat nader en ontdekten een aantal spitsvondigheden. Hij is gebouwd, of moeten we zeggen het is een omgebouwde Fiat Ducato bestelwagen, aangedreven door een 2.2 l dieselmotor.

Exterieur
De Eriba Compact 323 heeft het standaard koetswerk van een bestelwagen, alleen de uitstraling is luxueuzer. Volledig uitgevoerd in metallic zilvergrijs en met getinte ruiten met decoratieve kaders is hij geen simpele bestelwagen meer. Voor de motorisatie zorgt een 2.2 l Multijet die voldoende vermogen naar de voorwielen stuwt. Wil men de racetoer dan op zijn zwaardere motoren en automaten mogelijk. Dat een compact handig is in het verkeer en zelfs geschikt is voor het woon-werkverkeer is geen nieuws meer.

InterieurInterieur
De Eriba Compact 323 is ingericht voor twee zwervers en niemand meer. Voor daguitstapjes of een ander tochtje is er plaats voor twee extra reizigers, zij genieten van een comfortabele zitbank voorzien van veiligheidsgordels en hoofdsteunen in de rijrichting. De nogal wankele tafel dient weggenomen te worden tijdens het rijden. Dat is maar goed want de doorgang naar de stuurcabine is anders zeer nauw. Vanzelfsprekend draaien de cabinezetels en ze komen op de juiste hoogte voor de tafel. Aan de smalle tafel klapt een deel naar voor open, dat heeft echter geen ondersteuning en we vrezen voor het leven van de scharnierpunten. Gebruik je het alleen om iets op te zetten, dan is er geen probleem. Steun je er per ongeluk eens wat te veel op dan zou dat nare gevolgen kunnen hebben.
De zitgroep staat op een verhoging dat een bergvak herbergt en de Webasto zorgt er ter plekke voor een warme vloer. Dat is altijd aangenaam tijdens koude dagen. De verhoging loopt gelijk met de stuurcabinebodem, bij het af- of opstappen houdt men zich onwillekeurig vast aan de zetelrugleuning en daardoor is de kans op struikelen zeer klein. Net achter de stuurcabine is een panoramisch dakluik dat bij dag voor voldoende licht zorgt. Voor de avondverlichting zouden de lampen onder de bovenkast beter iets dichter bij elkaar staan. Nu we nog over de zitgroep praten, de inhoud van de zitbank is redelijk gemakkelijk te bereiken. Het zitkussen even naar voor schuiven en het deksel gaat voldoende ver open. Bij het volstapelen dient men rekening te houden met het stalen frame waar de veiligheidsgordels aan bevestigd zijn, dat kan nu eenmaal niet anders. De bovenkasten zijn redelijk diep en dus goed te gebruiken, boven de stuurcabine is bergruimte over de volle breedte. Achterin is een variabele doorgang. Handig als men grote zaken wil vervoeren. Dat kan een motor zijn, surfplanken, fietsen.
Voor de nacht kantelt men de lattenbodem omlaag en vult men hem op met de dubbel gevouwen kussens. Dat vormt een niet onaardig bed van 1,40 x 1,94 m. Lange personen moeten voor aankoop even proberen of ze comfortabel kunnen liggen. Voor het ligcomfort zorgen de dikke kussens. Knap gevonden is het bakje dat als een wegneembare lade met deksel kan dienen als opstap voor het bed. Links en rechts zijn kasten over de wielen gebouwd, zij vormen de uiteinden van het bed. In de ene kast is een kantellade ingebouwd en bovenop legvakken. Aan de andere zijde is de bergplaats voor 2 grote gasflessen. Ze kan voor andere zaken worden benut want men hoeft slechts een klein gasflesje mee te nemen. De grote gasverbruiker, de verwarming, is vervangen door een op diesel werkende Webasto kachel. Verborgen achter een deurtje staat de dikke batterij en bijhorende elektrische installatie. Het deksel van de watertank is door een opening in de lattenbodem te bereiken. Aan beide zijden is een bovenkast en iedere slaper heeft een lamp met schakelaar voor zich alleen.

KeukenKeuken
In verhouding tot de afmetingen van de wagen staat er een knappe keuken bij de schuifdeur. Twee kookvuren, we veronderstellen dat de 2 bewoners aangepaste pannen meenemen, en de spoelbak zijn geheel uit RVS en liggen onder één afdekplaat. Daarnaast is nog een werkblad en uit de zijwand komt nog een verlengstuk. Wil men buiten zitten dan kan de tafel aan het profiel worden geschoven. Inhoud is er verrassend veel. Vier laden met automatische sluitingen en nog een kast voor de wat grotere dingen. De deuren van de bovenkasten zijn, zoals het past in de nieuwe keuken, uitgevoerd in crèmekleurig materiaal.

Badkamer
De badkamer heeft niet alleen een mooi uitzicht ze voldoet aan de eisen van de gebruiker, er rekening mee houdend dat we hier met een compacte camper te maken hebben. Tegen de zijwand is een uit witte kunststof voorgevormde bekleding met grijze open schappen. Het wastafeltje met een uitlopende legplank staat in de hoek en is ondersteund door een kwart ronde kast. Ze heeft genoeg inhoud om toiletartikelen in op te bergen. Kleine zaken kunnen boven in de kast. Het draaibaar Thetford wc staat gebruiksvriendelijk opgesteld en er is plaats genoeg voor benen en noodzakelijke armbewegingen. De waterkraan kan tevens als sproeier voor de douche worden gebruikt. Douchen kan wel, een gordijn is aanwezig, maar het is geen aanrader. Een zilverkleuring rolluik sluit de natte cel af. Duwt u het volledig in het slot dan heb je een stel krachtige vingers nodig om het ronde topje van het slot te draaien om de deur te openen.

Eriba Compact 323Ten slotte
De fabrikant heeft een tijd de kat uit de boom gekeken, is gaan kijken en luisteren naar wat andere constructeurs op de markt brachten. Het resultaat is een degelijk doordacht product en uitrustingsniveau, het zal moeilijk zijn voor de verkoper om nog wat toebehoren aan te bevelen. Hij is perfect afgewerkt en de prijs valt nog best mee.

Eriba - Hymer BV
Industriestraat 6B
3371 XP Hardinxveld
Tel: 0184 675252
www.eriba.nl

Beschikbaar gesteld door Mobiledrome & Partners
Argon 31-33
4751 XC Roosendaal
Tel: 0165 570625
www.mobiledrome.nl