Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - Dethleffs Magic edition T1 EB Sliver

9 september 2009

Door Paul Descamps - okt. 2009
De halfintegrale Magic Edition T1 EB heeft een populaire indeling met achterin 2 enkele bedden en een comfortabel interieur voor een koppel. Gebouwd op een Fiat onderstel met laag chassis is de grote troef het speciale uiterlijk zowel van binnen als van buiten.

Exterieur
Bekijk je de Magic Edition puur als vorm dan heeft deze camper niet veel te bieden. Maar het gekleurd koetswerk maakt hem tot een attractieve camper. De donkere snuit met een boog uitlopend in het koetswerk zorgt voor een wat agressief uiterlijk. De geringe hoogte van slechts 2,67 m. draagt nog bij aan het blitse karakter en het uit zich bovendien bij het rijden. Door te bouwen op een Fiat Ducato verlaagd chassis ligt het zwaartepunt zeer laag, geen probleem dus met een vlotte rijstijl en in de bochten mag het dan best eens wat sneller gaan. Door deze lage bouw zijn er geen 3 treden nodig om naar binnen te stappen.

Interieur
Dethleffs heeft zijn ontwerpers extra opdracht gegeven om voor deze reeks een mooi interieur te tekenen. Ze zijn daar volkomen in geslaagd. Al is het houtdecor in Cypress5 zitplaatsen rond de tafel villa wat aan de donkere kant, maar is uiteraard een persoonlijke smaak, anderen zullen de voorkeur geven aan deze warme uitvoering. Om het vele houtwerk te onderbreken hebben de deuren van de bovenkasten een brede zilverkleurige band, met brede gemakkelijk te grijpen handvaten in dezelfde kleur. Boven de kasten is een opening waaruit een zacht licht het plafond verlicht. De lange spleet dient tevens als uitmonding van de rugventilatie achter de kasten.
Men komt niet ongemerkt voorbij de zitgroep die met een antracietkleurig tafelblad, bruin en grijs gekleurde zitbanken en zetels een prachtig harmonisch geheel vormt in het interieur. Aan buitenlicht is er in de zitgroep met de uittrekbare en muurvast aan de wand bevestigde tafel geen gebrek. Bijna het hele dak van de stuurcabine vormt één openslaand dakvenster en aan het begin van het koetswerk is nog een panoramisch Heki dakluik gemonteerd. Ze worden nog een beetje ondersteund door een zijvenster. Over de avondverlichting waren we niet erg tevreden. Mooi en gezellig door het hele het interieur, maar om de fijne vierkantjes van een kruiswoordraadsel te zien ontbrak een helder licht boven de tafel. Er zijn 2 verschuifbare spotlampen, maar ze werpen alleen 2 lichtkringetjes op tafel.
Al is de Magic Edition bedoeld voor een koppel, rond de tafel komt men met z’n drieën ook terecht. Aan de achterste zijde van de tafel is een zitbank en aan de andere kant de cabinezetels. De tweede zetel en de kleine zitbank naast de buitendeur staan te ver af. Om gezellig met 4 of 5 personen rond de tafel te keuvelen met een glaasje wijn of een drupje dat lukt wel. Maar om aan tafel ten volle van de culinaire genoegens te genieten houdt men het beter bij 2 personen. De vloer van de zitgroep is 10 cm verhoogd om gelijk te komen met de stuurcabinebodem. Een slang van de verwarming loopt erdoor, warme voeten zijn dus gewaarborgd. Achterin zijn 2 enkele bedden, de ontwerpers hebben er rekening mee gehouden dat de mensen groter worden en voorzagen de T1 EB met een enkelbed van 2 m lang en één van 2,15 m lang. De stahoogte echter eindigt op 1,95 m. Met een kleine aanpassing kan men de enkele bedden uitbreiden tot één bed van 2 x 2,15 m. Onder de voeteinden van het 75 cm hoog geplaatst bed zijn kasten voorzien, in één ervan is de Truma Combi gebouwd. Helemaal rond zijn er bovenkasten met dubbele rug gemonteerd, helaas zonder legplanken. Kasten en bergvakken zijn er genoeg want er is ook nog de vanaf buiten bereikbare koffer over de volle breedte van de wagen, geschikt voor vouwfietsen, lang materiaal en mond- en drankvoorraad voor de hele vakantie.

Keuken
Het moderne keukencenter waar men bij Detleffs trots op is past net tussen de zitbank en de koelkast. Gaspitten en spoelbak zijn uit één metalen geheel vervaardigd en, Keukenzoals al een tijd bekend, met een driedelige plaat afgedekt. De gaspitten staan ver van elkaar hetgeen het gebruik van grote pannen of een wokpan toelaat. Onderaan zijn 3 brede laden en een smalle hoge met draadmanden voor flessen. De bovenkasten hebben opendraaiende deuren met een acrylpaneel. Een afzuigkap zorgt voor de snelle afvoer van keukengeurtjes.

Badkamer
Als je de badkamerdeur opentrekt komt er een knappe natte cel te voorschijn. Grotendeels in hout uitgevoerd, het sierlijk gevormde grijs wasbakje past er wondermooi bij. Twee spiegels zorgen voor een goede kijk tijdens de opsmuk. Aan de rechterkant is een douchecel afgeschermd met 2 halfronde deuren. De vaste wanden zijn in witte kunststof uitgevoerd met in de hoek een zuil voor de wateraanvoer, in de andere hoek zijn open legvakken, beide hoeken hebben een grijze achtergrond. Op gebied van kasten is de badkamer wat stiefmoederlijk bedeeld. Onder het wastafeltje een kastje en erboven een soort apotheekkastje geschikt voor kleine spullen. De wielkast is hier een spelbreker want ze belet dat men dicht bij het wastafeltje kan en men kan maar op een halve vloer van de douchebak staan. Het draaibaar Thetford wc moest men tussen kast en wand wringen. Geen probleem voor gebruikers met lange benen en als ze dan ook nog linkshandig zijn zal er niet geklaagd worden.

Tenslotte
Dethleffs brengt met de Magic Edition een reeks campers voor zwervers die graag eens wat anders willen. Inderdaad, zowel binnen als buiten valt hij op door zijn schitterend interieur en kleurencombinaties. Zoals men van de fabrikant uit Isny mag verwachten is de T1 EB keurig afgewerkt en heeft hij alle comfortsnufjes aan boord. Over de badkamer zijn we niet erg enthousiast, maar ja, daar vertoeft men toch maar enkele minuten van de dag. Het is een genot om met de T1 EB te rijden en de hoogte heeft alleen maar voordelen. De T1 EB heeft alles aanboord, dat brengt de totaalprijs op 72.690 euro, iets goedkoper dan vorig jaar omdat de BPM wat minder euro’s opeist.

Zicht naar vorenDethleffs is een fabrikant die wat verandering in het camperlandschap kan en durft te brengen. We kennen al de vrouwencampers, de Magic Edition verscheen vorig jaar op het toneel en de mannencamper is net uit de startblokken vertrokken.

Dethleffs Nederland B.V.
Postbus 20
7480 AA Haaksbergen
Telefoon 053-5737425
www.dethleffs.nl

Beschikbaar gesteld door
Henk Pen caravans&kampeerauto's
Westsingel 2
7481 WK Haaksbergen
Tel: 053 5722083
www.henkpen.nl