Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - Bürstner Viseo i 694G

9 september 2009

Door Paul Descamps - okt. 2009
Van de twee reeksen integrale kampeerauto’s van Bürstner kregen we de beschikking over de Viseo i 694 G. Een iets eenvoudiger en minder opvallende wagen dan de Aviano uitvoering. Met een prijsverschil van ongeveer 10.000 euro mag het er ook wat anders uitzien.
De i 694 G is ingericht voor 4 personen met voor iedereen een volwaardige slaapplaats en een zit in rijrichting. De Viseo i 694G wordt gedragen door een Fiat Ducato onderstel met een 2.3 l dieselkrachtbron.

Exterieur
De Bürstner Viseo i694 G heeft niets opmerkelijks waardoor deze kampeerauto van veraf kan worden herkend. De ontwerpers hebben getracht het koetswerk voor 2010 eenvoudig van vorm en kleur te houden. In een licht achterover hellend voorfront, dat naar onder bolvorming uitloopt, zijn brede luchthappers aangebracht die in een opgaande lijn eindigen bij de koplampen. Het voorfront lacht je als het ware toe als je de wagen aan ziet komen.
Donkere lijsten omkaderen de ramen en samen met decoratief gebogen sierlijnen zorgen ze voor een gepaste afwisseling op de gladde witte aluminium flanken. Achteraan heeft de garage aan beide zijden grote deuren om gemakkelijk fietsen in te laden. Er is plaats voor 2 of 3 fietsen die men met 4 vaste verankeringogen kan vastsjorren. Verder zien we achter een deur de Truma verwarming, eenvoudig te bereiken voor reparatie of onderhoud. Er zijn nog wat bergvakken die gevuld kunnen worden met gereedschap en ‘allerlei’. Als onderstel is een Fiat Ducato gebruikt met het originele ladderchassis en een verbrede as.

Interieur
Op gebied van huiselijk genot heeft Bürstner bewezen geschikte ontwerpers in huis te hebben. Ze tonen hun kunsten in het aangenaam woongedeelte van de Viseo i 694 Zicht naar voren G. Direct bij binnenkomst gaat de aandacht naar de ruim bemeten zitgroep. De kussens hebben Novalife overtrekken, een stof die zo goed als alle vuil of vloeistoffen afstoot. Is er toch eens wat rode wijn gemorst, geen nood, even met een vochtige doek erover en alle sporen zijn uitgewist.
Zowel de geïntegreerde cabinestoelen als de zitbanken hebben dezelfde driekleurige bekleding. De kussens zijn niet alleen mooi, ze zitten bovendien comfortabel. Al is de Viseo i 694 G ingericht voor 4 personen, aan tafel moet men toch voor de 4e persoon wat improviseren. Het tafelblad is vrij stabiel, rust op een centrale poot en kan opzij, naar voor en achter schuiven. De aangetrokken handrem zit niet in de weg als de chauffeurszetel verdraaid moet worden. Tijdens verplaatsingen kan een deel van de zijzitbank wegnomen worden om 2 volwaardige zitplaatsen, voorzien van veiligheidsgordels, in rijrichting te creëren. In de stuurcabine, als je dat zo mag noemen, heeft de bijrijder een open bergvak naast zich en nog een paar kleinere voor een drankje en een snoepje. Voor de chauffeur is een deur met kaartenbak voorzien. Alle ramen van de stuurcabine worden met ingebouwde plisségordijnen afgeschermd. Zij houden het zonlicht perfect tegen en in de winter een deel van de kou. Boven de cabinezetels is een hangbed voor 2 personen. Om het omlaag te halen moeten eerst de rugleuningen van de zetels naar voren kantelen, hetgeen alleen lukt met sterke vingers, dan het bed omlaag trekken, het laddertje vasthaken en dan is de instap in het bed een fluitje van een cent. Achteraan is een dwars opgesteld bed dat het dak van de garage vormt. Ook hier vraagt het van de achterste slaper eerst wat lenigheid maar vervolgens zorgen 2 treden voor een eenvoudige uitstap. Vanaf hier is de garage niet bereikbaar.
Voor de achterwand, onder de bovenkast is hetzelfde materiaal gebruikt als voor de rugkussens van de zitgroep. Met plezier blijf je ’s morgens nog wat nagenieten van het comfortabele matras ondersteund door 2 enkele lattenbodems. De bovenkasten, met lichtgebogen deuren hebben boven en onder een aluminium profiel waardoor de wagen er langer en breder doet uitziet. Boven de zitgroep zijn legplanken voorzien, achteraan niet, dat hoeft ook niet want ze zijn minder hoog. De doorgang naar het bed wordt afgebakend met links de kleerkast en rechts de natte cel. Al is er geen panoramisch dakluik boven de zitgroep toch mogen we niet klagen over de hoeveelheid invallend daglicht. De ramen van de stuurcabine zijn daar grotendeels verantwoordelijk voor. Over de verlichting zijn we tevreden. Drie lampen boven de tafel en dan nog her en der verspreidt in het interieur voldoende lichtpunten.

Keuken
Een L-vormige keuken vult het deel op tussen de kleerkast met onderaan de verwarming en de zitgroep. De L-vorm is een goede oplossing omdat men ruimte verliest voor Keuken de vanaf buiten bereikbare koffer voor gasflessen. Omdat men de koelkast met erbovenop een oven aan de overkant heeft geplaatst is er voldoende bergruimte in de keuken. Laden en deuren hebben een beige kleur wat voor een dankbare afwisseling zorgt in het geheel. Onder het driepits gasstel zijn 3 laden. Eén voor het bestek de andere voor potten en pannen. Rechts onder de spoelbak is een kast met deur voor grotere zaken. In de hoek van het aanrecht is een verlek, daar zijn we heel blij mee! In de bovenkasten kan het kleinere keukengerief. Als scheiding tussen de kasten van de zitgroep is een vak met zilverkleurig rolluik voor een vlakscherm tv gemonteerd.

Badkamer
Via een wat gebogen deur komen we in de knap uitgekiende natte cel. Alle campergebruikers willen absoluut een douchecel al gebruiken ze die alleen maar om kleren in te hangen, hetgeen heel dikwijls ten koste gaat van een comfortabele badkamer. Bij Bürstner heeft men het opgelost door een draaibaar wasbakje te monteren. Om u te wassen draai je het in het douchevak en komt de wc vrij. Om een douche te nemen, de wasbak boven de wc draaien, de viervoudige vouwdeur sluiten en de douchecel is klaar. Voor toiletgerief is er een hoge ondiepe houten kast met 2 deuren boven het wc geplaatst.

Tenslotte
Bürstner noemt zijn Viseo het instapmodel maar het ziet er helemaal niet goedkoop uit. De i 694 is keurig afgewerkt, heeft een sfeervol interieur en dat allemaal voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Bürstner Nederland BV
Schutstraat 191-5
7907 CE Hoogeveen
Tel: 0528 234834
www.buerstner.com/nl/

Beschikbaar gesteld door Gelderse Caravan Centrale
Anthonie Fokkerstraat 37
3772 MP Barneveld
Tel: 0342 415052
www.geldersecaravancentrale.nl