Camperkrant
Camperkrant
Alles over campers!

2009 - BavariaCamp Baveo

9 september 2009

Door Paul Descamps - okt. 2009
BavariaCamp BaveoDe Baveo van BavariaCamp heeft een Citroën Jumper gesloten bestelwagen als basisvoertuig met een 2.2 l Common Rail diesel motor. Hij heeft een opmerkelijke u-zitgroep voor drie zwervers. Twee ervan vinden een comfortabel bed, het tweede bed is geschikter voor een kind.

Exterieur
BavariaCamp is een van de weinige fabrikanten die met Citroën werkt. Veel verschil met de alom bekende Fiat is er niet. Op de grille pronkt de omgedraaide dubbele V als herkenning, onder de motorkap zit een 2.2 l diesel motor die 88 kW naar de voorwielen stuurt. Voor de veiligheid zorgen ABS, ASR en EPS en voor het comfort zorgen elektrisch bediende ramen en buitenspiegels, luchtkoeler, snelheidsregelaar, centrale deurvergrendeling en startonderbreker. Behalve de ramen (met één handvergrendeling) zien we achter een metalen klepje de aansluiting voor een buitendouche, boven de deur een luifel, zonnepanelen en een elektrisch bediend opstapje.

Interieur
Het interieur valt op door de afwerking en de verschillende spitsvondigheden. Beginnen we alvast de lof af te steken over het meubilair, gemaakt uit 16 mm dikke multiplex met licht houtdecor. Alles is stevig geschroefd en/of verlijmd en rammelgeluiden blijven weg tijdens het rijden. Sommige deuren zijn zelfs nog voorzien van afdichtingrubbers om vervelende geluidjes te voorkomen. Zo heeft de badkamerdeur 4 sterke scharnieren plus afdichtingrubbers.
Achterin is een u-zitgroep met 3 comfortabele zitkussens in koudschuim. Men kan hier ook echt met drie personen aan tafel van de culinaire geneugten genieten zonder Interieurdat de borden elkaar raken, zelfs voor glazen en bestek is er nog voldoende plaats. Het tafelblad steunt op één hydraulische poot, niet echt muurvast maar het kan ronddraaien, links en rechts verschuiven en het is hoogte verstelbaar. Dat is ook nodig want voor de nacht moet de tafel zakken om het bed op te kunnen maken. Geïnteresseerden doen er goed aan de bedmaten na te kijken, ze zijn niet direct geschikt voor lange mensen. Terug naar de meubelen van de u-zit. De lichtgebogen deuren van de bovenkasten hebben traversen boven en onder, daartussen is mat getint glas gemonteerd. Op de onderste travers zijn brede handgrepen aangebracht met in het midden een drukknop voor de bediening van het slot. Onderaan de kast werkt een aluminium profiel de hoek mooi af. Ja, als men de Baveo door de schuifdeur binnenstapt is de zitgroep een echte blikvanger!
Vier spotlampen richten hun stralenbundel op tafel, geen echt succes. Een centrale lamp boven de tafel is meestal beter. In de zitbanken is weinig bergruimte, want in een compacte camper heeft een watertank in verhouding meer plaats nodig. Eén zitbank is bijna geheel gevuld met de verswatertank, in de andere staat een kanjer van een batterij en daar vinden we ook de verdeelkasten van de stroomtoevoer. Onder de vloer van de zitgroep is een lade, dat kan omdat het hier hoger is dan bij de keuken. In de zitgroep hoeft de stahoogte geen 1,95 m te zijn. Via de dubbele achterdeur komt men bij de koffer voor de gasflessen aan de ene zijde, aan de andere zijde is een bergruimte die deel uitmaakt van de koffer onder de zitbank. In de midden is een variabel bergvak. Kussen en afscheiding kunnen weggenomen worden om een doorgang te creëren, zo kan men lange voorwerpen vervoeren.
Op weg naar de bestuurdersstoel komen we een verhoging tegen. Daaronder is ook een lade verwerkt. In een compacte kampeerauto moet men alle hoekjes kunnen benutten. Achter de bijrijderstoel staat een kast met drie zelfsluitende laden. Dat maakt deel uit van een spitsvondig uitgekiend kinderbed. De tegenoverstaande kast biedt in het bovenste deel plaats voor hangkleren, in het onderste deel liggen twee kussens en er kan een blad worden uitgetrokken dat middels een uitvouwbar deel tot aan de ladenkast komt. Kussens erop en men heeft een extra bed! De slaper ligt met zijn benen in de kast. Is het bed niet meer nodig, gewoon de kussens er uitnemen en men heeft een extra legruimte. Helemaal onderaan dezelfde kast, verborgen achter een deurtje met ventilatieopening, produceert de Truma Combi warm water en lucht. Via een slangensysteem en uitmondingen wordt de warme lucht in het interieur verspreid.

Keuken
De keuken is net groot genoeg om in het aanrecht twee gaspitten, gelukkig niet voor kleine pannen, en een afwasbak met geïntegreerde waterkraan samen te vatten in Keukeneen roestvrije drager. Een zwarte afdekplaat zorgt dat de keukenuitrusting netjes uit het zicht verdwijnt. Onderaan is een compressor koelkast, een waarborg dat de Bokma onder alle omstandigheden koel staat. We zien 2 stopcontacten, de regelknop van de Truma Combi en het controle paneeltje om de laad- en ontlaadstroom af te lezen. Op de hoek is nog een schakelaar voor de vloerlampen bij de schuifdeur. Rechts van het aanrecht is een acryl glas afscheiding. Bovenaan is eenzelfde bovenkast als in de zitgroep. Knap gevonden is het extra werkblad dat aan de tegenovergestelde wand hangt. Het klapt tot op het aanrecht en geeft de kok of kokkin van dienst ruim plaats.

Badkamer
Net als de Baveo is ook de badkamer compact. Tegen de voorwand is een vast Thetford wc geplaatst. Daarboven kan men de veel watervragende wasbak op en neer klappen. Aan de waterkraan is een slang met sproeier bevestigd, douchen is dus mogelijk. Alle kunststof delen zijn in alle hoeken en kanten keurig dicht gekit. Een houder voor 2 glazen en voor de shampoofles zijn voorzien net als 2 kapstokken en een 12 Volt stopcontact. Boven is een houten kast met veel nuttige inhoud.

Tenslotte
AchterkantWe mogen de Baveo van BavariaCamp gerust als een pareltje aan de kroon van de fabrikant noemen. Het interieur oogt zeer mooi en er zitten een aantal praktische ideeën in. Aan de afwerking en de manier waarop de materialen zijn verwerkt ziet men dat de campers met veel zorg worden gefabriceerd. Voor een paar dat van reizen houdt is het een camper die men niet zomaar mag voorbij lopen.

Er worden veel bestelwagens tot compacte kampeerauto’s omgebouwd. Bavaria levert de betere soort en heeft vijf basismodellen. Keurige afwerking en degelijke materialen staan hoog in het vaandel van de Duitse fabrikant. De klant kan naar wens de inrichting laten uitvoeren en net zoveel comfortstukken laten inbouwen als hij of zij wil en technisch haalbaar is.

Dick Groot Safari Campers
Coulombstraat 22
1704 SP Heerhugowaard
Tel: 072 5719596
www.safaricamper.nl